Οι βόμβες στις Βρυξέλλες... πυρπολούν ανθρώπους στην Ειδομένη

Οταν το αίμα γίνεται, πάλι, αφορμή καταστολής

| 22/03/2016

Το κλείσιμο των συνόρων είναι, για μια ακόμη φορά και όπως αναμενόταν, το πρώτο «μέτρο» που λαμβάνουν τα ευρωπαϊκά κράτη με αφορμή τις πολύνεκρες επιθέσεις στις Βρυξέλλες, επιβεβαιώνοντας εκ νέου, ότι τέτοιου είδους γεγονότα λειτουργούν προβοκατόρικα σε βάρος των λαών και, στην προκειμένη περίπτωση, εναντίον των προσφύγων και μεταναστών, καθώς και εναντίον όσων ορθώνουν ανάστημα κατά του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, του εκφασισμού της κοινωνίας.

Η σκλήρυνση της κρατικής καταστολής που ακολούθησε τις επιθέσεις στο Παρίσι και η υιοθέτηση, από την Ευρωπαϊκή Ενωση, απάνθρωπων αντιπροσφυγικών, αντιμεταναστευτικών μέτρων είναι η, καθόλου μακρινή, υπόμνηση για το ποιος πραγματικά οφελείται από ανάλογα μακελειά. Αλλωστε, είναι φανερό, ότι οι δράστες καθόλου δεν ενοχλήθηκαν από τα «δρακόντεια» μέτρα ασφαλείας που εφαρμόστηκαν μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι και χτύπησαν σχεδόν δίπλα στο κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιστροπής, στην «καρδιά» της έδρας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ετσι, όπως μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ήδη το Βέλγιο ανακοίνωσε το κλείσιμο των συνόρων του.

Οι γερμανικές αρχές ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς της Γερμανίας, όπως και τους ελέγχους στα σύνορα με το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο μετά τις εκρήξεις στις Βρυξέλλες, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής ομοσπονδιακής αστυνομίας.

Μια επιπλέον αστυνομική παρουσία ήταν «ευδιάκριτη» στο αεροδρόμιο και τον σιδηροδρομικό σταθμό της Φρανκφούρτης σήμερα το πρωί, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Ρόιτερς.

Την ίδια ώρα η Γαλλία ζητά να «ενισχυθεί ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας στην Ευρώπη», όπως δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, ανακοινώνοντας την ανάπτυξη επιπλέον 1.600 αστυνομικών και μελών της χωροφυλακής στη χώρα, μετά τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες.

«Βρισκόμαστε σε πόλεμο» και «απέναντι σε αυτόν τον πόλεμο, χρειάζεται μια κινητοποίηση όλων των αρχών», δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, έπειτα από έκτακτη σύνοδο της ομάδας διαχείρισης κρίσεων που συγκάλεσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Συνολικά, επιπλέον 400 αστυνομικοί θα «ενισχύσουν την ασφάλεια» στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού και θα επικεντρωθούν επίσης εκ νέου οι περιπολίες του στρατού στους χώρους των δημόσιων μέσων μεταφοράς, διευκρίνισε επίσης ο υπουργός μετά την έκτακτη αυτή σύνοδο με τον πρόεδρο Ολάντ.

Η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μια «εξαιρετικά υψηλή» απειλή για την ασφάλειά της, κατέληξε ο ίδιος.

Την ώρα που τα ευρωπαϊκά κράτη χρησιμοποιούν μια ακόμη τραγωδία ως αφορμή για να να «κλειδαμπαρώσουν» ακόμη περισσότερο τα σύνορα στους απελπισμένους, δύο πρόσφυγες επιχείρησαν να αυτοπυρποληθούν στον καταυλισμό προσφύγων – μεταναστών στην Ειδομένη.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι περιέλουσαν τα ρούχα τους με βενζίνη και προσπάθησαν να βάλουν φωτιά, αλλά ευτυχώς σώθηκαν από άλλους πρόσφυγες που τους εμπόδισαν.

Ωστόσο, η ενέργεια αυτών των ανθρώπων χωρίς ελπίδα, πυροδότησε ένταση στον καταυλισμό με τον κόσμο να αρχίζει να διαδηλώνει φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του ανοίγματος των συνόρων. Η διαδήλωση, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, στην οποία συμμετέχουν πολλές γυναίκες και παιδιά, είναι σε εξέλιξη.

Για να μην υπάρχουν αμφιβολίες και για το ποια ακόμη είναι θύματα των εκρήξεων στις Βρυξέλλες…

Γεννήθηκε – και αυτή είναι μία από τις ελάχιστες βεβαιότητες που έχει – το 1970. Πουλούσε την εργατική του δύναμη επί χρόνια στον έντυπο και τον ηλεκτρονικό Τύπο. Μέχρι που του έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι ήταν το μόνο πράγμα που φοβόταν. Τώρα «αναρρώνει» στο Περιοδικό. Ελπίζει, για πάντα.