Οι «Γιατροί του Κόσμου» καταγγέλουν αστυνομική βία εναντίον προσφυγόπουλων!

Το βασανιστήριο της «καρέκλας» σε παιδιά...

| 29/06/2016

Αστυνομική βία εναντίον ασυνόδευτων ανηλίκων που κρατούνται στο Κέντρο Yποδοχής και Tαυτοποίησης στη Μόρια Λέσβου καταγγέλουν οι Γιατροί του Κόσμου.

Οπως αναφέρουν στην σχετική τους ανακοίνωση, «το απόγευμα τις 24ης Ιουνίου 2016 προσήλθαν, στο ιατρείο του ΚΥΤ, δώδεκα (12) ασυνόδευτα ανήλικα πακιστανικής καταγωγής συνοδευόμενα από τον Διοικητή του Κέντρου. Τα εν λόγω ανήλικα εξετάστηκαν από την ιατρό, καθώς και από την ψυχολόγο του κλιμακίου των Γιατρών του Κόσμου.

»Από τις μαρτυρίες των ασυνόδευτων ανηλίκων και τις σχετικές αναφορές της ιατρού και της ψυχολόγου του Σωματείου προκύπτει ότι κατόπιν ενός διαπληκτισμού μεταξύ των ασυνόδευτων ανηλίκων, μία πέτρα χτύπησε έναν από τους αστυνομικούς βάρδιας κι εκείνος εισήλθε μαινόμενος στο εσωτερικό της πτέρυγας και γρονθοκόπησε έναν από τους ανηλίκους ενώ εκτόξευσε παράλληλα γενικά απειλές κατά των ανηλίκων που κρατούνται στο συγκεκριμένο χώρο. Εκείνοι αντέδρασαν, με αποτέλεσμα δώδεκα από αυτούς να μεταφερθούν με χειροπέδες στα κρατητήρια του αστυνομικού τμήματος Μυτιλήνης.

»Αναφέρουν ότι κρατήθηκαν εκεί από τις 3:00 π.μ. μέχρι τις 14:00 μ.μ. της επόμενης ημέρας. Κατά το χρονικό διάστημα αυτό εξαναγκάστηκαν να κάθονται την περισσότερη ώρα σε στάση “καρέκλας” χαμηλά προς το έδαφος με τα γόνατα τους να μην ακουμπούν σε αυτό.

»Αναφέρουν επίσης ότι κάθε φορά που κάποιος από αυτούς παρέκκλινε της στάσης αυτής είτε λόγω κόπωσης είτε λόγω ανάγκης για ύπνο, τότε τους χτυπούσαν στα πλευρά ώστε να επανέλθουν στην προηγούμενη στάση, κατά κύριο λόγο με γεμάτα μπουκάλια νερού.

γιατροί του κοσμου

»Κατά την κλινική εξέταση τους από την ιατρό του κλιμακίου, ήταν προφανές ότι οι ανήλικοι βρίσκονταν σε κατάσταση σοκ και σωματικής/ψυχολογικής κατάπτωσης. Κάποιοι από αυτούς έφεραν εκδορές στους καρπούς λόγω των χειροπεδών ενώ άλλοι σε άλλα σημεία τους σώματος. Κάποιοι, ανέφεραν πόνους στο κεφάλι λόγω χτυπημάτων στα σημεία αυτά ενώ ένας από αυτούς παρουσίαζε ρινορραγία.

»Με βάση τα παραπάνω και κατόπιν της εξέτασης και των δώδεκα ανηλίκων, η ιατρός των Γιατρών του Κόσμου τους παρέπεμψε στο Βοστάνειο Νοσοκομείο Μυτιλήνης για περαιτέρω εκτίμησή τους από τους εκεί ειδικούς.

»Επειδή περιστατικά σαν αυτό, αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων των ανηλίκων, οι Γιατροί του Κόσμου απέστειλαν σχετική επιστολή γνωστοποιώντας το εν λόγω περιστατικό προς όλους τους αρμόδιους φορείς και ανεξάρτητες αρχές, ζητώντας παράλληλα την άμεση διερεύνηση του περιστατικού. Ευελπιστούμε πως θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες διακρίβωσης των καταγγελλομένων ώστε να αποδοθούν τυχόν ευθύνες, καθώς και ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον.

»Κλείνοντας, η Οργάνωση των Γιατρών του Κόσμου θα ήθελε να επιστήσει για μία ακόμα φορά την προσοχή στο φλέγον ζήτημα της κράτησης ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων και μεταναστών εντός του Κέντρου της Μόριας. Ο περιορισμός της προσωπικής ελευθερίας των ανηλίκων θα πρέπει να περιορίζεται σε όσο το δυνατό σύντομο χρονικό διάστημα και μόνο για λόγους που αφορούν την καταγραφή τους και εν συνεχεία να παραπέμπονται σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας. Αποτελεί ευθύνη τόσο του Υπουργείου όσο και της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης να λειτουργούν ως θεματοφύλακες των δικαιωμάτων των ανηλίκων, απέχοντας από και εμποδίζοντας κάθε έκνομη ενέργεια και άσκηση βίας σε βάρος τους, διασφαλίζοντας το σεβασμό και αποτρέποντας την παραβίαση των δικαιωμάτων τους».

ΕΔΩ η επιστολή προς τους αρμόδιους φορείς.