Οι εξορύξεις σκοτώνουν!

Ενημέρωση και δράση τώρα

| 22/07/2019

Έπειτα από ανοιχτή συνέλευση της Πρωτοβουλίας Πολιτών Πρέβεζας στις αρχές Ιούλη, αποφασίσαμε όλο το καλοκαίρι να αξιοποιήσουμε τον χρόνο που μπορούμε να διαθέσουμε σε δράσεις διαλόγου και ενημέρωσης των πολιτών για τις δραματικές επιπτώσεις των εξορύξεων όπου αυτές έχουν γίνει μέχρι σήμερα.

Θέλουμε να αναδείξουμε την επιβάρυνση της εξορυκτικής βιομηχανίας και των συναφών προς αυτή βιομηχανιών (π.χ πετροβιομηχανία), στην κλιματική κρίση και την επικίνδυνη άνοδο της θερμοκρασίας που για τη χώρα μας μάλλον θα σημαίνει 60% περισσότερη ξηρασία⸱ την κατάχρηση ορυκτών και των παραγώγων τους, που μαστίζει το μοντέλο ζωής μας καθιστώντας το νευρωτικά υπερκαταναλωτικό, μανιακό. (Ή μήπως όχι;)⸱ τις εντάσεις που δημιουργούνται οξύνοντας γεωπολιτικούς και πολεμικούς ανταγωνισμούς.

Συσταθήκαμε τον Μάρτη του 2018, αν και κάποιοι από μας με το ζήτημα ασχολούμαστε από το 2011 αλλά και παλιότερα καταγράφοντας χώρες να διαλύονται για το πετρέλαιο.

Με πολύ μεγάλη προσοχή τον τελευταίο καιρό παρακολουθούμε τη μεγέθυνση του αφηγήματος υπέρ των εξορύξεων συντεταγμένα. Και θεσμικά, από πολιτικά πρόσωπα και κυβερνητικά στελέχη σε διεθνές, εθνικό και σε τοπικό επίπεδο, από κομματικές παρατάξεις σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, από συγκεκριμένη μερίδα του επιστημονικού χώρου και φορείς. Από τα κεντρικά κυρίως ΜΜΕ αλλά και κάποια τοπικά σε Ήπειρο – Ιόνιο, Κρήτη, που αναπαράγουν τα… οφέλη των εξορύξεων.

Παρακολουθούμε την ίδια στιγμή με ακόμη μεγαλύτερη προσοχή τις μεγάλες χορηγίες και παρεμβάσεις των εξορυκτικών κοινοπραξιών (ΕΛΠΕ και συνεργάτες) σε υγεία (π.χ. εξοπλισμοί ιατρικών κέντρων), παιδεία (δράσεις σε σχολεία, χορηγίες πετρελαίου θέρμανσης, συμβάσεις με και χορηγίες σε, πανεπιστήμια), πολιτισμό (χορηγίες Δήμων για πολιτιστικές εκδηλώσεις, αδειοδοτήσεις για παρεμβάσεις σε αρχαιολογικούς χώρους) και πολλά άλλα τα οποία σαφώς επισημαίνουμε και φυσικά κοινοποιούμε κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όπως ακριβώς κάνουμε και με τα ντοκουμέντα από τις επιπτώσεις τής εξορυκτικής βιομηχανίας και των δικτύων μεταφοράς που συνδέονται με αυτή αλλά και την εκβιομηχάνιση του τόπου, την κατακρεούργησή του που απαιτείται για να λειτουργήσει.

Αναδεικνύουμε δηλαδή τα ντοκουμέντα με τις επιπτώσεις και τους ρύπους της εξορυκτικής βιομηχανίας, σε υγεία, περιβάλλον φυσικό και ανθρωπογενές, τον αφανισμό στις υφιστάμενες επαγγελματικές δραστηριότητες (αγροτοδιατροφικός τομέας, τουρισμός και συναφείς επαγγελματικές δραστηριότητες και υπηρεσίες), τον μαρασμό δηλαδή των τοπικών κοινωνιών, τη βλάβη στην κοινωνική συνοχή και στη φύση όπου έχουν γίνει εξορύξεις.

Ο αντίλογος του Πρίνου σαν καλό παράδειγμα (το ακούμε συχνά), το μόνο που έβγαλε στο φως είναι το «σκάνδαλό» του για μηδαμινούς περιβαλλοντικούς ελέγχους και φορολογικούς επίσης. Αυτό όμως δεν το είδαμε να αναφέρεται πουθενά, τουλάχιστον όχι μαζικά. Αναφέρονται μόνο καταιγιστικά σε ό,τι έχει να κάνει με παραπλανητική προπαγάνδα υπέρ των εξορύξεων. Αποφεύγουν να κάνουν π.χ λόγο ότι στον Πρίνο το βάθος της «παραγωγικής» γεώτρησης είναι 80m σε σχέση με τα πάνω από 4.000m του Ιονίου ή της Κρήτης και της Ανατολικής Μεσογείου.

Ακούμε συνεχώς και για τη Νορβηγία χωρίς όμως κανείς να μπαίνει στον κόπο να αναφερθεί και στις εκεί επιπτώσεις αλλά και στην αποφασισμένη μετάβαση της συγκεκριμένης χώρας στην άμεση απεμπλοκή της από τα ορυκτά καύσιμα.

Ο ευφημισμός στην περίπτωση του αφηγήματος των εξορύξεων στη χώρα μας έγκειται στην φράση οικολογικές εξορύξεις (!!!) ή εξορύξεις & περιβάλλον. Ή περιβάλλον θα έχεις: δάση, καθαρά νερά, ποτάμια θάλασσες, τροφή και υγεία ή εξορύξεις. Και τα δύο μαζί δε γίνεται. Αυτό αποδεικνύουν τα ντοκουμέντα, οι αποδείξεις και τα επιστημονικά δεδομένα που διακινούμε.

π.χ. Τελευταίες μελέτες του πανεπιστημίου Colorado έπειτα από έρευνα σε εγκύους, ενώ 17.000.000 Αμερικανοί ζουν σε απόσταση ενός μιλίου από εξορυκτικές βιομηχανικές περιοχές, κατέγραψε τον τραγικό αριθμό του 70% των νεογέννητων με συγγενή καρδιοπάθεια www.commondreams.org

Αν κάποιος ασχοληθεί με τις συμβάσεις παραχώρησης, τις ΣΜΠΕ και όλα τα επίσημα έγγραφα ξεπουλήματος της χώρας καθώς και τους χάρτες που συνοδεύουν τις παραχωρήσεις του 1/3 της Χώρας στις εξορυκτικές εταιρίες για τις επενδύσεις τους(!!!) δεν μπορεί να μείνει αμέτοχος.

Δεν μπορεί να μην εναντιωθεί. Τουλάχιστον όποιος δεν είναι εθελόδουλος ή αιθεροβάμων.

Δεν είναι καθόλου αμελητέες οι επιπτώσεις από την ερευνητική διαδικασία. Είναι πλέον γνωστές και μάλιστα καταγράφονται με επιστημονικά δεδομένα.

Μεγάλη η επιβάρυνση του υδροφόρου ορίζοντα από τις εκρήξεις και τα γεώφωνα στα χερσαία «οικόπεδα» αλλά και επιβάρυνση στην πανίδα και ορνιθοπανίδα ενώ η χλωρίδα δεν λαμβάνεται καν υπόψη (βλ. Δ.Α.Δ. Διεύθυνσης δασών Πρέβεζας).

Πόσο μάλλον οι επιπτώσεις από τα ισχυρότατα sonar που καταγράφονται διεθνώς στις θαλάσσιες έρευνες. (Τεράστιος ο αριθμός θανάτων των κητοειδών και άλλων προστατευόμενων και μη ειδών, αναστάτωση στον πυθμένα και την ήδη διαταραγμένη θαλάσσια πανίδα και χλωρίδα).

Για όλα αυτά αναδημοσιεύουμε και μεταφράζουμε συνεχώς papers και μελέτες στην ομάδας στο FB Εξορύξεις STOP Πρέβεζα, αλλά και στις ιστοσελίδες και τα blogs των συλλογικοτήτων μας.

Δεν λαμβάνεται καν υπόψη ότι η περιοχή μας είναι η πιο σεισμογενής στην Ευρώπη. Υπάρχουν δεδομένα τα οποία δεν μπορεί να τα αποκρύπτει πια κανείς για την διέγερση της σεισμικότητας σε περιοχές που πριν δεν ήταν σεισμογενής (π.χ. Κρόνινχεν Ολλανδίας, Οκλαχόμα, κ.α.)

Δεν αναφέρεται ποτέ επίσης το βεβαρυμμένο ιστορικό των εταιριών που κατακλύζονται με περιβαλλοντικά ατιμώρητα (!) εγκλήματα.

Πιο πρόσφατο παράδειγμα μόλις προχθές, στις 19/7/19, της κοινοπραξίας Exxon Mobil με τη διαρροή 12.000 λίτρων μείγματος πετρελαίου σε πλατφόρμα στα ανοιχτά της Νήσου Νέας Γης στον Ατλαντικό.

Το έργο μας λοιπόν είναι η ανάδειξη αυτών των ντοκουμέντων και των επιπτώσεων της εξορυκτικής βιομηχανίας που αποκρύπτονται συστηματικά. Και της σκόπιμης έλλειψης αμερόληπτης ενημέρωσης όμως που προσβάλει τα δημοκρατικά μας δικαιώματα και της βύθισης των πολιτών στο σκοτάδι.

Αίτημά μας είναι ο διάλογος και το μοίρασμα αυτών των δεδομένων με τον κόσμο.

Με φυσική παρουσία κι επικοινωνία κι όχι μόνο μέσα από το διαδίκτυο.

Να μάθει ο κόσμος τι πραγματικά σημαίνει η μετατροπή της χώρας σε ενεργειακό κόμβο. Κι αν αφού ενημερωθούν αμερόληπτα οι πολίτες αποφασίσουν ότι για το μέλλον τον παιδιών τους και των εγγονιών τους, για τις μελλοντικές γενιές, επιλέγουν καταστροφή και λαίλαπα κι όχι βελτίωση, ευημερία και καλυτέρευση της ζωής των ίδιων και των επόμενων, τότε εντάξει.

Εμείς θα έχουμε κάνει ό,τι καλύτερο μπορέσαμε. Κι αυτό, καταγράφεται.

Προσπαθούμε και συνεχίζουμε δυναμικά συνδεδεμένοι με όλα τα κινήματα που αναπτύσσονται παγκόσμια αλλά και πανελλαδικά ώστε να αποτρέψουμε, να πάψουμε, πιο σωστά, το έγκλημα.

Η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται με ικανοποιητική ανταπόκριση. Ανάμεσα τους κι εκείνες προσωπικοτήτων του καλλιτεχνικού αλλά κι επιστημονικού κόσμου.

Η παρουσία όλων των πρωτοβουλιών και συνελεύσεων που έχουν αναπτυχθεί κατά τόπους είναι δυναμική και συνεχής παντού αυτό το διάστημα. Την ίδια στιγμή βλέπουμε μια εντατικοποίηση των εργασιών των εταιριών κι αυτό βεβαίως εντείνει την ανησυχία μας αλλά και τη δράση μας.

Το τελευταίο διάστημα είναι σημαντικό πως όλο και περισσότεροι επαγγελματίες διάφορων δραστηριοτήτων του τόπου, συμμετέχουν ενεργά αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες, πράγμα που μας ζωντανεύει ακόμη παραπάνω.

Μέχρι τώρα συλλογικότητες ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων αναπτύσσονται σε: Γιάννενα, Πογώνι, Ζίτσα, Ζαγόρια, Δωδώνη, Θεσπρωτία, Πρέβεζα, Πάργα, Άρτα, Τζουμέρκα, Αιτωλοακαρνανία, Κέρκυρα – Παξούς, Λευκάδα, Κεφαλονιά – Ιθάκη, Ζάκυνθο, Πάτρα, Κυπαρισσία, Κατάκολο, Αθήνα, Κρήτη.

ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ!

ΚΑΜΙΑ ΕΞΟΡΥΞΗ ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ!

ΝΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΝΑΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ!!!

 

*Η Πέλα Καλογήρου είναι μέλος της Πρωτοβουλίας πολιτών Πρέβεζας ενάντια στις εξορύξεις.