Οι σπουδαστές/-ριες Δραματικών Σχολών συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους

Ας είμαστε μαζί τους

| 23/01/2023

Με σύνθημα “Σ’ εσάς που μας ακούτε”, οι σπουδάστριες και οι σπουδαστές του Εθνικού Θεάτρου, καθώς και εκείνες/-οι από το ΚΘΒΕ και το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, έχουν πραγματοποιήσει καταλήψεις στις σχολές τους εδώ και πολλές μέρες, ενάντια στο Π.Δ 85/2022 (ΦΕΚ 232/Α/17-12-22), το οποίο εξισώνει τα διπλώματα των Δραματικών Σχολών, των Σχολών Χορού και Κινηματογράφου με Απολυτήρια Λυκείου. Οι καταλήψεις πλαισιώνονται από πρωτοβουλίες των σπουδαστών/-ριών για εκδηλώσεις και συνελεύσεις, σχεδόν σε καθημερινή βάση. Ας τις στηρίξουμε, να πάμε κοντά τους, να καταλάβουμε γιατί πρέπει να παλέψουμε μαζί τους. 

«Η εμβληματική φιγούρα της Λούλας Αναγνωστάκη, όπως έχει καταγραφεί στη συλλογική μνήμη, είναι εξίσου αξεπέραστη και με τα κείμενά της. Δημιουργός σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο, χάραξε την μεταπολιτευτική θεατρική παραγωγή με τα έργα της, στα οποία επικοινώνησε τις αγωνίες, τους αγώνες και τις ιδέες της ελληνικής κοινωνίας. Σήμερα, εκφράζει τον αγώνα μας και γίνεται σύμβολό του. Παραφράζουμε τον τίτλο του τελευταίου της θεατρικού έργου “Σ’εσάς που με ακούτε” και απευθυνόμαστε σε εσάς που μας ακούτε, μας βλέπετε και μας στηρίζετε.

Σ’ εσάς που μας ακούτε: “ο αγώνας συνεχίζεται”»#sesaspoumasakoute

 

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΕΥΤΕΡΑ 23/1 στις 11.00 π.μ.

Μετά από 15 ημέρες Κατάληψης της Σχολής μας καθώς και των Σχολών του ΚΘΒΕ και του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, μετά από συνεχείς κινητοποιήσεις έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών, Πολιτισμού, Παιδείας και το Μέγαρο Μαξίμου τον τελευταίο μήνα, ο Υφυπουργός Παιδείας για Θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης, Άγγελος Συρίγος, κανονίζει συνάντηση με τους εκπροσώπους των καλλιτεχνικών επαγγελματικών σωματείων στο Υπουργείο Παιδείας. Αύριο θα είμαστε εκεί και θα διαμαρτυρηθούμε ξανά μαχητικά και αγωνιστικά για την άδικη υποβάθμιση των σπουδών αλλά και γενικότερα του κλάδου μας.

Απαιτούμε την άμεση εκπλήρωση των αιτημάτων μας. Τα αιτήματα μας αφορούν την παροχή τεχνολογικής εκπαίδευσης (ΤΕ) στα πτυχία όλων των ανωτέρων σχολών όπως γινόταν μέχρι και πριν το 2003, την παροχή σίτισης, στέγασης και λοιπών σπουδαστικών παροχών στις δημόσιες σχολές, την ίδρυση νέων Σχολών Παραστατικών Τεχνών Ανώτατης Βαθμίδας καθώς επίσης και τη δυνατότητα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης σε όσους έχουν αποφοιτήσει μέχρι να δημιουργηθούν αυτές οι σχολές.

Οι δικές μας σχολές υπάγονται στο Υπουργείο Πολιτισμού. Επομένως, γνωρίζουμε ήδη πως για τα περισσότερα από αυτά τα αιτήματα, και ειδικά αυτά που αφορούν στην τροφή, την στέγαση και γενικότερα την καλύτερη δυνατή επιβίωση μας (ως σπουδαστές δημοσίων σχολών κάτω απο το ΥΠΠΟΑ), ο Υφυπουργός Παιδείας δεν θα μας δώσει τις απαντήσεις τις οποίες ζητάμε. Ακόμα, αναφορικά με την ειδικότητα και την διαβάθμιση των πτυχίων που συμπεριλαμβάνουμε στα αιτήματά μας, καταλαβαίνουμε ότι χρειαζόμαστε απάντηση που θα προκύψει από διϋπουργική συνεργασία των Υπουργείων Εσωτερικών, Πολιτισμού και Παιδείας. Άρα, και πάλι αναρωτιόμαστε κατά πόσο θα μπορέσει αύριο ο κ. Συρίγος να μας απαντήσει στο φλέγον αίτημα μας το οποίο πυροδοτήθηκε από το Προεδρικό Διάταγμα. Φυσικά, ελπίζουμε ότι ο κ. Συρίγος θα έχει την εξουσιοδότηση για να μας απαντήσει σε όλα μας τα αιτήματα ασχέτως με το ότι δεν υπαγόμαστε στο Υπουργείο Παιδείας και, ως εκ τούτου, ακόμα και αύριο αναμένουμε απαντήσεις.

Τα αιτήματα που συνδέονται οπωσδήποτε με τις αρμοδιότητες του Υπουργείου Παιδείας, είναι το αίτημα για την Ίδρυση Νέων Σχολών Παραστατικών Τεχνών Ανώτατης Βαθμίδας και το αίτημα για την δυνατότητα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης των αποφοίτων όταν αυτές δημιουργηθούν. Αναμένουμε και απαιτούμε το Υπουργείο Παιδείας αύριο να ανακοινώσει την ίδρυση νέων Πανεπιστημιακών Τμημάτων και Σχολών.

Τα αιτήματα μας είναι δίκαια. Αφορούν όλες τις σχολές και όλο το σπουδαστικό σώμα. Δεν θα σταματήσουμε τον αγώνα μας μέχρι να κερδίσουμε.

Καλούμε όλους τους σπουδαστές των καλλιτεχνικών σχολών, όλους τους καλλιτέχνες και όλη την κοινωνία να διαδηλώσει μαζί μας αύριο, Δευτέρα 23/01 και ώρα 11.00 π.μ κάτω από το Υπουργείο Παιδείας.

Καλούμε το ΣΕΗ να ανακοινώσει άμεσα σε στάση εργασίας αύριο το πρωί ώστε να μπορέσει όλος ο κλάδος να παρευρεθεί στη διαδήλωση.

Εμείς θα είμαστε εκεί μαχητικά.

Η Συντονιστική Συνέλευση της Κατάληψης της Σχολής Δραματικής Τέχνης του Εθνικού Θεάτρου


Σήμερα το βράδυ, 23 Ιανουαρίου, έχει live me τον θίασο της παράστασης “Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού”, ενώ την  Τετάρτη θα υπάρξει βραδιά ποίησης: 

για καθημερινή ενημέρωση: https://www.facebook.com/sfdramaschool.ntg/