Ουκρανία: Ο «πνιγμένος»... από την «Eurovision» πιάνεται!

«Αλυτρωτικό» τσίρκο από το Κίεβο... λυτρωτικό γέλιο στην Κριμαία!

| 15/05/2016

Το αναμενόμενο προπαγανδιστικό τσίρκο που ξεκίνησε στην Ουκρανία από τα εθνικιστικά «ορκ» και τα φασιστικά «ζόμπι» μετά την κωμική κατάληξη του χθεσινοβραδυνού, πολιτικού πανηγυριού της «Eurovision» στην Στοκχόλμη, προκύπτει ακόμη πιο απολαυστικό: Οι Ουκρανοί «καλούν» το ΝΑΤΟ να «συμμετάσχει» στην επόμενη διοργάνωση… στην Κριμαία!

Ο πιο χαρακτηριστικός είναι ο διευθυντής του ουκρανικού «ινστιτούτου εθνικής μνήμης», Βλαντίμιρ Βίτροβιτς, ο οποίος έγραψε στον λογαριαμό του στο facebook: «Συνδιοργανωτής της Eurovision – 2017 στην Σεβαστούπολη, οι Ενοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας και το ΝΑΤΟ. Αξίζει να αρχίσει η προετοιμασία για το φεστιβάλ»!

Ομως, προηγήθηκαν και πολιτικοί παράγοντες του καθεστώτος του Κιέβου οι οποίοι ονειρεύονται την διεξαγωγή της «Eurovision» στην Κριμαία. Οπως, φυσικά, η γνωστή Τιμοσένκο, αλλά και ο βουλευτής της Rada (σσ. η ουκρανική βουλή), Μουσταφά Χάιεμ, οι οποίοι είπαν ότι ο διαγωνισμός πρέπει να γίνει στην «ιστορική πατρίδα» της Τζαμάλα (σσ. η «αοιδός» που «κέρδισε» χθες) δηλαδή στην Κριμαία.

Ο μέχρι πρόσφατα πρωθυπουργός του καθεστώτος, Γιατσενιούκ, δεν μπόρεσε να κρύψει την «συγκίνησή» του η οποία έφτασε στα όρια του παραληρήματος, γράφοντας στο FB ότι «η Κριμαία θα είναι ουκρανική!».

Την «βεβαιότητα» «επιστροφής» της Κριμαίας στην Ουκρανία… μετά τα αποτελέσματα της «Eurovision» στην Σουηδία(!) εξέφρασε και ο ο μουφτής των Ουκρανών μουσουλμάνων, Σαϊντ Ισμαϊλοφ, ο οποίος, μέσα σε «πνεύμα» «ειρήνης» και «αγάπης» έγραψε: «Την επόμενη “Eurovision” θα την κάνουμε στην ουκρανική Κριμαία. Ελπίζω ο ανώτατος στρατιωτικός ηγέτης να κατάλαβε». Να σημειωθεί ότι στην Ουκρανία, επικεφαλής του στρατού είναι θεσμικά ο εκάστοτε πρόεδρος.

Δεν έχουμε πληροφορίες για το τί «κατάλαβε»… ο ίδιος ο «στρατιωτικός ηγέτης», ο Ποροσένκο, αλλά προς το παρόν εξέφρασε απλώς τις ευχαριστίες του στην Τζαμάλα…

Πάντως, οι αρχές της Κριμαίας φαίνεται ότι δεν μπορούν να συνέλθουν από το γέλιο με όλα αυτά, αφού έχουν πάρει τους Ουκρανούς στο «ψιλό», προτείνοντας στο Κίεβο να «βαφτίσει» μια περιοχή που απέμεινε στην Ουκρανία ως… «Κριμαία» και να κάνει εκεί τον διαγωνισμό:

«Εάν η ουκρανική κυβέρνηση, με τον συνήθη ζήλο της, μετονομάσει μία από τις περιφέρειες της χώρας της σε “Κριμαία”, τότε εκεί κάτι θα μπορέσουν να διοργανώσουν» δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Κριμαίας, Ντμίτρι Πολόνσκι. «Ομως, σε ό,τι αφορά τα σχέδια για διεξαγωγή αυτού του διαγωνισμού του χρόνου στην ίδια την Κριμαία, η οποία είναι περιοχή της Ρωσίας, δεν πρόκειται να υλοποιηθούν ποτέ. Ας ονειρεύονται. Υπάρχει μια καλή ουκρανική παροιμία η οποία πάει κάπως έτσι: “Ο βλάκας πλουτίζει στην φαντασία του”. Είναι ακριβώς η ίδια περίπτωση»…

Γεννήθηκε – και αυτή είναι μία από τις ελάχιστες βεβαιότητες που έχει – το 1970. Πουλούσε την εργατική του δύναμη επί χρόνια στον έντυπο και τον ηλεκτρονικό Τύπο. Μέχρι που του έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι ήταν το μόνο πράγμα που φοβόταν. Τώρα «αναρρώνει» στο Περιοδικό. Ελπίζει, για πάντα.