Ο εχθρός είναι κοινός, μόνο μαζί μπορούμε να τον παλέψουμε

Καραβάνι αλληλεγγύης για την υγεία από την Γαλλία στην Ελλάδα

| 02/11/2016

Οδήγησαν περίπου δέκα μέρες στη Γαλλία ακολουθώντας τέσσερα διαφορετικά δρομολόγια και κάνοντας στάση γειτονιά την γειτονιά, πόλη την πόλη. Μετά οδήγησαν άλλες τρεις μέρες για να φθάσουν στην Ελλάδα. Και μετά έμειναν μία εβδομάδα επισκεπτόμενοι, το ένα μετά το άλλο, αυτοδιαχειριζόμενα ιατρικά κέντρα και φαρμακεία στην Ελλάδα για να διανείμουν ιατροφαρμακευτικό και ανθρωπιστικό υλικό που συγκεντρώθηκε στη Γαλλία.

Είναι το καραβάνι αλληλεγγύης από τη Γαλλία προς την Ελλάδα Έξι φορτηγάκια, 7 – 8 τόνοι υλικό, 30 άνθρωποι, με αυτοκίνητα, φορτηγάκια και αεροπλάνα. Εκπρόσωποι 25 γαλλικών συλλογικοτήτων που εμπράκτως εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα, με διαφορετική αφετηρία η κάθε μία καθώς κάποιες είναι συλλογικότητες συνδικάτων, άλλες είναι αυτόνομες, άλλες έχουν κάποια πολιτική χροιά.

%ce%ba%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%b2%ce%ac%ce%bd%ce%b9-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%87%cf%8e%cf%81%ce%b7%cf%83%ce%b7-%cf%81%ce%b5%ce%bd

Το καραβάνι, με την μορφή αυτή που τελικά πραγματοποιήθηκε, ήταν μια ιδέα του Πασκάλ Φρανσέ, συνταξιούχου εφοριακού, μέλους της CGT, προέδρου της γαλλικής Επιτροπής για την Κατάργηση του Χρέους του Τρίτου Κόσμου (CADTM) και προέδρου μίας από τις συλλογικότητες.  Τον βρήκαμε στην Αθήνα, μία μέρα πριν το  καραβάνι, με άδεια τα φορτηγά, πάρει το δρόμο της επιστροφής.

«Ήταν μια ιδέα που είχα πολύ καιρό. Έχω ξανάρθει στην Ελλάδα, παρακολουθώ τι γίνεται με την κρίση ιδιαίτερα μετά το 2010, έχω συμμετάσχει σε πολλές εκδηλώσεις αλληλεγγύης. Ήθελα όμως και ως συμβολισμός να υπάρξει μια τέτοιου είδους κινητοποίηση.  Επί τάπητος η ιδέα αυτή τέθηκε στα τέλη του 2015, η πρώτη συνάντηση των συλλογικοτήτων, οπότε και αποφασίστηκε ότι θα γίνει προσπάθεια υλοποίησης του καραβανιού, έγινε τον Φεβρουάριο του 2016, η δεύτερη τον Ιούνιο και η τρίτη και τελική, οπότε οριστικοποιήθηκαν οι λεπτομέρειες του ταξιδιού, έγινε τον Σεπτέμβριο, στο ετήσιο φεστιβάλ της Humanité».

Η συνεννόηση με τα ελληνικά αυτοδιαχειριζόμενα ιατρικά κέντρα και φαρμακεία στην Ελλάδα είναι ούτως ή άλλως διαρκής τα τελευταία χρόνια.  Σε τακτά χρονικά διαστήματα αποστέλλεται υλικό ή χρήματα.  Οι ανάγκες γνωστές.

%ce%ba%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%b2%ce%ac%ce%bd%ce%b9-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%b9%ce%ba%cf%8c

Από τις αρχές Οκτωβρίου, το καραβάνι βγήκε πρώτα στους γαλλικούς δρόμους, στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού, στη νότια Γαλλία, στην Βρετάνη, στην Νορμανδία. Πέρασε από ανοιχτές αγορές, από σπίτια, από τοπικούς συλλόγους, από γιατρούς, από δημόσια νοσοκομεία, από φαρμακοποιούς αλλά και από επιχειρήσεις, από συνδικάτα (CGT και Sud στα νοσοκομεία καθώς και το μεγαλύτερο συνδικάτο των γιατρών Syndicat de Médecine Générale), από απλό κόσμο. Όλο το υλικό που τελικά έφερε στην Ελλάδα, δηλαδή αυτοί οι 7 – 8 τόνοι, είναι προσφορές από απλούς Γάλλους πολίτες, εργαζόμενους, συνταξιούχους  και σε αυτό περιλαμβάνονται από απλά φάρμακα μέχρι ακριβά ορθοπεδικά βοηθήματα και χρήματα.

Στόχος, όπως μας λέει ο Πασκάλ, ήταν εκτός από το να συγκεντρωθεί το υλικό, να ξεκινήσει ξανά μια συζήτηση για την Ελλάδα. «Το 2010 μέχρι και το 2012 η Ελλάδα ήταν στις πρώτες ειδήσεις στη Γαλλία. Τα μνημόνια, οι απολύσεις, οι περικοπές, η αύξηση της φτώχειας, η κατακρήμνιση της δημόσιας υγείας. Τότε δημιουργήθηκαν και αυτές οι συλλογικότητες οι οποίες, εκτός από το να συγκεντρώνουν υλικό βοήθειας, έκαναν και εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης. Μετά, όμως, η Ελλάδα έπαψε να είναι στους τίτλους των ειδήσεων. Εμείς όμως ξέραμε και μαθαίναμε ότι η κατάσταση γινόταν ολοένα χειρότερη. Γι αυτό και αποφασίσαμε να πάμε οι ίδιοι, πόρτα – πόρτα, για να ξαναφέρουμε το θέμα στην επιφάνεια».

Οι Έλληνες έγιναν «πειραματόζωα» αλλά ακολουθούμε όλοι

Τονίζει ότι το καραβάνι και οι συλλογικότητες που συμμετέχουν σε αυτό δεν έχουν την λογική της φιλανθρωπίας. «Η λογική μας είναι βαθιά πολιτική, παρά το ότι δεν προερχόμαστε όλοι από τον ίδιο κομματικό χώρο. Η λογική μας είναι ότι αυτό που συνέβη στην Ελλάδα προφανώς δεν οφείλεται στους “τεμπέληδες Έλληνες” και  σε όλα αυτά που η προπαγάνδα προέβαλε», μας λέει ο Πασκάλ.

%ce%ba%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%b2%ce%ac%ce%bd%ce%b9-%ce%be%ce%b5%cf%86%ce%bf%cf%81%cf%84%cf%8e%ce%bd%ce%b5%ce%b9

«Οφείλεται σε συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές, οφείλεται στην λιτότητα και προφανώς δεν αφορά μόνο τους Έλληνες, αφορά όλη την ΕΕ. Η Ελλάδα έγινε πειραματόζωο της συγκεκριμένης πολιτικής αλλά η ίδια τύχη επιφυλάσσεται και για τον γαλλικό και για τους άλλους λαούς, απέναντι στους οποίους η επίθεση δεν είναι τόσο βίαιη ακόμη. Αυτή η επίθεση,  όπως είδαμε στην Ελλάδα, και σε άλλες χώρες και σταδιακά τώρα βλέπουμε στη Γαλλία,  επηρεάζει όλους τους τομείς: κατεδαφίζονται τα εργασιακά δικαιώματα, περικόπτονται σε αλλεπάλληλους γύρους οι συντάξεις, οι δημόσιες υπηρεσίες ιδιωτικοποιούνται, ψαλιδίζεται η κοινωνική ασφάλιση, ερημώνουν τα νοσοκομεία, χάνονται θέσεις εργασίας κατά χιλιάδες».

«Η ψαλίδα της ανισότητας αυξάνει, οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι. Τα μέτρα λιτότητας, σε όλα τα επίπεδα, προωθούνται, και στην Ελλάδα, και στη Γαλλία και αλλού, με πρόσχημα τα δημοσιονομικά ελλείμματα, το δημόσιο χρέος κλπ. Δεν είναι όμως ελλείμματα των λαών, ούτε χρέη των λαών. Είναι το αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών, και συγκεκριμένοι, όπως οι τράπεζες, οι μεγάλες επιχειρήσεις, ευνοήθηκαν. Πρόκειται για θεμελιώδη αδικία που μας αφορά όλους», συνεχίζει ο Πασκάλ, συμπληρώνοντας ότι σχεδόν όλους τους λαούς της ΕΕ αφορά και η απώλεια της πολιτικής τους κυριαρχίας προς όφελος της Ένωσης που συμπεριφέρεται ως «υπερκράτος εκτός ελέγχου και βαθιά αντιδημοκρατικό».

%ce%ba%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%b2%ce%ac%ce%bd%ce%b9-%ce%b8%ce%b5%cf%83%cf%83%ce%b1%ce%bb%ce%bf%ce%bd%ce%af%ce%ba%ce%b7

Μας λέει ότι όλοι όσοι συνέβαλαν στο καραβάνι,  εντυπωσιάστηκαν από το πόσο η συναίσθηση αυτή της αναγκαιότητας αλληλεγγύης αλλά και της  ταυτόσημης μοίρας ήταν κοινός τόπος στους απλούς Γάλλους πολίτες, γιατρούς, φαρμακοποιούς, συνταξιούχους, εργαζόμενους, με τους οποίους μίλησαν, συζήτησαν και από τους οποίους πήραν τελικά βοήθεια για την Ελλάδα. «Δεν το περίμενα καθόλου. Νόμιζα ότι απλώς η Ελλάδα έχει ξεχαστεί. Κι όμως, παρά το γεγονός ότι τα ΜΜΕ δεν “παίζουν” το θέμα, ο κόσμος το θυμάται. Και έχει απόλυτη συναίσθηση ότι αυτό που σήμερα ζει η Ελλάδα, αύριο θα το ζήσει και η Γαλλία, δεν υπάρχει καμία αυταπάτη. Είναι εντυπωσιακό και  ως ένα βαθμό αισιόδοξο» επαναλαμβάνει.

Γιατί μόνο κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία; Γιατί όχι κρατικά νοσοκομεία που όπως πολύ καλά γνωρίζει ο ίδιος έχουν τεράστιες ελλείψεις; «Είναι μια πολιτική επιλογή δική μας αυτό. Έχουμε επιλέξει να δίνουμε στις δομές εκείνες που αντιστέκονται με κάποιο τρόπο στην πολιτική της λιτότητας, που αντιπαλεύουν τις συνέπειές της. Προφανώς στα νοσοκομεία υπάρχουν γιατροί και εργαζόμενοι ήρωες που παλεύουν ακούραστα. Όμως δεν είναι αυτά τα σύμβολα της αντίστασης απέναντι σε αυτό. Και επιπλέον δεν θέλουμε να εμπλακούμε σε καμία περίπτωση σε κάποιου είδους εσωτερική πολιτική διαμάχη στην Ελλάδα, δεν μας αφορά» διευκρινίζει ο Πασκάλ.

Από τη ΒΙΟΜΕ στην Κρήτη και στους πρόσφυγες

Πρώτη στάση του καραβανιού η ΒΙΟΜΕ. Δόθηκε ιατροφαρμακευτικό υλικό στο εκεί κοινωνικό ιατρείο και στο κοινωνικό ιατρείο Θεσσαλονίκης και φορτώθηκαν εμπορεύματα από τη ΒΙΟΜΕ για πώληση – ενίσχυση στη Γαλλία. Μάλιστα, το καραβάνι συμμετείχε και στη διαδήλωση κατά της διεξαγωγής του πλειστηριασμού της ΒΙΟΜΕ που τελικά ματαιώθηκε.  Ακολούθησαν στάσεις στη Λάρισα, στην Αττική σε διάφορα σημεία (Βύρωνας, Ελληνικό, Χαλάνδρι, Ίλιον, Περιστέρι, Νέα Σμύρνη, Πατήσια, Πειραιάς), στη Σαλαμίνα,  ενώ υλικό δόθηκε και σε άλλα κοινωνικά ιατρεία – φαρμακεία όπως αυτό και του Αγίου Νεκταρίου στο Βόλο.  Κάποια μέλη του καραβανιού έφτασαν μέχρι και την Κρήτη.

%ce%ba%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%b2%ce%ac%ce%bd%ce%b9-%ce%be%ce%b5%cf%86%ce%bf%cf%81%cf%84%cf%8e%ce%bd%ce%b5%ce%b91

Και ειδική μέριμνα για τους πρόσφυγες. Ρούχα, είδη πρώτης ανάγκης, γραφική ύλη για τα παιδιά των προσφύγων. Όλα αυτά δόθηκαν  από τους ίδιους σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων αλλά και στο City Plaza. Ο Πασκάλ διευκρινίζει ότι  τα κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία έχουν δικαίωμα να επιλέξουν πού θα δώσουν το υλικό αυτό, και μπορούν να το δώσουν και σε νοσοκομεία, όπως πολύ συχνά άλλωστε γίνεται έτσι κι αλλιώς από το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο του Ελληνικού.

Δεν ξεφόρτωσαν απλώς εμπόρευμα.  Έμειναν, είδαν, γνωρίστηκαν, συζήτησαν, αγκαλιάστηκαν, διένειμαν μόνοι τους. «Δεν ήρθαμε μόνο να δώσουμε, ήρθαμε και να πάρουμε» μας λέει ο Πασκάλ.  «Ήρθαμε να δώσουμε βοήθεια, αλληλεγγύη, κουράγιο, να δώσουμε το μήνυμα ότι είμαστε εδώ και ότι μας αφορά, δεν συμπονούμε απλώς, και πήραμε αγάπη, επίσης αλληλεγγύη, δύναμη αλλά και γνώση για το πώς θα πρέπει και εμείς να οργανωθούμε σιγά σιγά για να αντέξουμε αυτά που έρχονται και σε εμάς».  Και καταλήγει: «Ο εχθρός μας είναι κοινός. Είναι ο ίδιος.  Και ο ένας χωρίς τον άλλο δεν μπορούμε να τον παλέψουμε. Ο ένας όμως μαζί με τον άλλο μπορούμε».

%ce%ba%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%b2%ce%ac%ce%bd%ce%b9-%ce%bc%cf%80%ce%bb%ce%bf%cf%8d%ce%b6%ce%b1

η κεντρική φωτογραφία είναι από την ιστοσελίδα: https://solidaritefrancogrecque.wordpress.com/2016/11/01/le-carnet-de-voyage-de-la-caravane-solidaire/

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες στο https://solidariteaveclagrececollectifs.wordpress.com/

[br]

Ανάμεσα στις δύο μεγάλες αγάπες, την ψυχολογία και τη δημοσιογραφία, την μία την σπούδασε και την άλλη την έκανε επάγγελμα. Καμβάς το διεθνές ρεπορτάζ. Eκεί που δυστυχώς οι ζωές γίνονται ακόμη αριθμοί. Αγαπημένη ερώτηση: γιατί. Αγαπημένο μέσο: οι λέξεις, γραπτές ή ραδιοφωνικές. Μετά κόπων και βασάνων, κατάφερε να ολοκληρώσει διδακτορική διατριβή, όπου αποπειράθηκε να συνδυάσει πολιτική φιλοσοφία και σύγχρονες εξελίξεις.