Ο Κόσμος σε Εξέγερση, Paul Mason

Μετάφραση: Άλκης Καφετζής. Εκδόσεις Δίαυλος.

| 02/09/2014

masonΟ Κόσμος σε Εξέγερση, Paul Mason. Μετάφραση: Άλκης Καφετζής, Εκδόσεις Δίαυλος

Θα μπορούσε να αποτελεί τη συνέχεια του βιβλίου τής Ναόμι Κλάιν, Το Δόγμα του Σοκ– ίσως. Σε αυτό, η Κλάιν παρακολουθεί την πολιτική του Νεοφιλελευθερισμού και τα αποτελέσματά της για πάνω από τέσσερις δεκαετίες. Ο Mason καταπιάνεται, όπως λέει και ο τίτλος του βιβλίου, με τις εξεγέρσεις της τελευταίας πενταετίας (2008- 2013), εξεγέρσεις που έλαβαν χώρα στην Αίγυπτο, στην Ελλάδα, στην Ισπανία, στην Βρετανία, στις Φιλιππίνες και στις ΗΠΑ.

Ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Paul Mason συνεργάστηκε με το BBC ως οικονομικός συντάκτης και τώρα ασχολείται με θέματα πολιτισμού και νέων  τεχνολογιών στο Channel 4. Έχει γράψει δοκίμια ερευνών, ένα μυθιστόρημα, μια βιογραφία (Γαλιλαίος) και τελευταία ετοιμάζει ένα θεατρικό έργο με θέμα τις γυναίκες της Παρισινής Κομμούνας.

Ο Κόσμος σε Εξέγερση περιλαμβάνει περιγραφές από την εξέγερση στην Πλατεία Ταχρίρ, την εξέγερση στην Αθήνα τον Δεκέμβρη 2008, την πλατεία Συντάγματος, την Puerta del Sol στην Ισπανία, το Occupy Wall Streer στη Νέα Υόρκη και την τεράστια οργισμένη διαδήλωση των βρετανών φοιτητών ενάντια στην αύξηση των διδάκτρων, η οποία κατέληξε σε εξέγερση και  καταστροφή των γραφείων των συντηρητικών που μόλις (2010)  είχαν εκλεγεί ως κυβέρνηση.

Με πολλά στοιχεία, παραπομπές αλλά και αναλύσεις ο συγγραφέας διαβλέπει την απαρχή μιας εποχής εξεγέρσεων καθώς οι νέοι άνθρωποι, κυρίως πτυχιούχοι Πανεπιστημίων, προλεταριοποιούνται διαρκώς. Σημειώνει πως η ειδοποιός διαφορά από παλιότερες εξεγέρσεις είναι η κοινωνική δικτύωση (twitter, fb, sms), υπόθεση που συμβάλλει και στην οργάνωση οριζόντιας συνεννόησης σε αντιδιαστολή με τους  κλασικούς μαρξιστικούς σχηματισμούς. Πρόκειται για τη δύναμη της επικοινωνιακής ηλεκτρονικής  επανάστασης που έδωσε την δυνατότητα γρήγορης επαφής και συσπείρωσης  τελείως διαφορετικών χώρων και ατόμων -χωρίς προηγούμενη σχέση ανάμεσά τους- ώστε να καταλάβουν κεντρικούς δρόμους και κτίρια, ξαφνικά και σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.

Τούτος, ο «οριζονταλισμός» αποτελεί καινούριο πολιτικό στοιχείο που απαιτεί μεγάλη προσοχή  από τη μεριά της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Καθώς η κοινωνική δικτύωση διατρέχει την πλανήτη -από τις παραγκουπόλεις στις μικροαστικές συνοικίες και από εκεί στα Πανεπιστήμια και στα σχολεία, οι δυνατότητες εναλλακτικής πληροφόρησης είναι τεράστιες, όπως και τα καλέσματα σε χώρους πολιτικών δράσεων και συγκρούσεων. Με τις εξαιρετικές περιγραφές από την Αθήνα του Δεκέμβρη του ’08, της Πλατείας Ταχρίρ, την συγκλονιστική διαδήλωση και την κατάληψη των γραφείων των Τόρηδων από τους Βρετανούς φοιτητές, αλλά και τις εικόνες από τους Αγανακτισμένους της Πλατείας Συντάγματος, το βιβλίο του Paul Mason κάλλιστα μπορεί να αποτελέσει ένα συμβουλευτικό εγχειρίδιο για ένα ευκταίο μέλλον.

Δείτε εδώ διαδραστική εικόνα από την Πλατεία Ταχρίρ, Φεβρουάριος 2011 (BBC News)

Κεντρική φωτογραφία: Μυρτώ Φοίφα

Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Βιολογία στην Ιταλία και στην Ελλάδα. Παράλληλα, έπαιξε ως μουσικός παραγωγός σε πολλά ραδιόφωνα για πολλά χρόνια και έγραψε ως μουσικός κριτικός σε μια σειρά περιοδικά. Αυτό συνεχίζει μέχρι και σήμερα.