Ο λαός της Κούβας αποχαιρετά τον κομαντάντε του

Συγκλονιστικές εικόνες από την πορεία των φοιτητών του Πανεπιστημίου της Αβάνας

| 29/11/2016

Τι κι αν τα συστημικά ΜΜΕ παγκοσμίως κάνουν ό,τι μπορούν για να ρίξουν λάσπη στην προσωπικότητα και την προσφορά του Φιντέλ Κάστρο στον αγώνα των λαών του κόσμου για ταξική απελευθέρωση; Τι κι αν εφευρίσκουν ασύλληπτες τερατολογίες για να υποβαθμίσουν τα επιτεύγματα της Κουβανικής Επανάστασης και να συκοφαντήσουν την προσπάθεια για το χτίσιμο μιας δίκαιης κοινωνίας σε ένα μικρό νησί της Καραϊβικής, παρά και ενάντια στον ανοιχτό και «κρυφό» πόλεμο του ιμπεριαλισμού;

Ο λαός της Κούβας, με την νεολαία του μπροστά, δίνει την δική του απάντηση. Οπως οι φοιτητές, οι καθηγητές και οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου της Αβάνας, οι οποίοι οργάνωσαν μεγάλη πορεία προς την πλατεία της Επανάστασης για να αποτίσουν φόρο τιμής στον κομαντάντε τους.

Στο μεταξύ, η έναρξη των τελετών και εκδηλώσεων στην μνήμη του Φιντέλ Κάστρο ξεκίνησε χθες το πρωί στην Αβάνα, με 21 κανονιοβολισμούς από το φρούριο που δεσπόζει στον κόλπο της κουβανικής πρωτεύουσας,

Χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί και περίμεναν υπομονετικά στην ουρά για να περάσουν μπροστά από τα ασπρόμαυρα πορτρέτα του ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης. Οι τελετές θα διαρκέσουν μία εβδομάδα, θα κορυφωθούν με την κηδεία του κομαντάντε, την Κυριακή.

Στην ουρά, ένας 36χρονος καθηγητής πανεπιστημίου, ο Πέδρο Άλβαρες, υποστήριζε τη μητέρα του που έδειχνε συγκλονισμένη. Ο ίδιος, εμφανώς συγκινημένος, κρατούσε μια φωτογραφία του Κάστρο. “Ξέρουμε ότι ο κομαντάντε μας πέρασε στην αθανασία”, είπε.
Μετά τη διήμερη τελετή στην πρωτεύουσα, η τέφρα του Κάστρο θα μεταφερθεί στο Σαντιάγο ντε Κούβα, την πόλη απ’ όπου ξεκίνησε την επανάσταση, το 1959. Η πομπή θα διασχίσει τις 13 από τις 15 επαρχίες της χώρας και εκτιμάται ότι πολλές χιλιάδες άνθρωποι θα κινητοποιηθούν για να αποχαιρετίσουν τον ηγέτη τους.