Ο ΟΗΕ καλεί σε προετοιμασία για μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα

Οι ΗΠΑ, λόγω της αντιμεταναστευτικής πολιτικής του Ντ. Τραμπ, έχουν αποχωρήσει από τη διαδικασία.

| 14/01/2018

Ο Αντόνιο Γκουτέρες, Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών δημοσίευσε μία έκθεση , σύμφωνα με την οποία οι χώρες πρέπει να χαράξουν στρατηγική για την υποδοχή μεγάλων μεταναστευτικών ρευμάτων. Στις αρχές Φεβρουαρίου πρόκειται να ξεκινήσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για τη σύνταξη ενός «Παγκόσμιου Συμφώνου για τους Μετανάστες». Θα ακολουθήσει, τον Δεκέμβριο, μια διεθνής σύνοδος, που θα διεξαχθεί στο Μαρόκο με στόχο την έγκριση αυτού του κειμένου.

Όπως είναι γνωστό , οι ΗΠΑ, λόγω της αντιμεταναστευτικής πολιτικής του Ντ. Τραμπ, έχουν αποχωρήσει από τη διαδικασία.

Στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, για την παρουσίαση αυτής της έκθεσης, ο Γκουτέρες, χωρίς να κατονομάζει τις ΗΠΑ, προειδοποίησε τις αρχές που βάζουν εμπόδια στη διαδικασία για το κείμενο ότι η πολιτική τους θα έχει «ανώφελες οικονομικές ζημίες» και «ενθαρρύνει ακουσίως την παράνομη μετανάστευση».

Η έκθεση υπογραμμίζει τα τρία βασικά στοιχεία που θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι χώρες – μέλη κατά τη χάραξη της στρατηγικής τους: μια ανθρωπιστική προσέγγιση με άξονα την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη χορήγηση πόρων για τον καθορισμό του καθεστώτος των μεταναστών αφού προηγουμένως τους χορηγηθεί μια πρώτη ανθρωπιστική βοήθεια και την εξεύρεση αξιόπιστων λύσεων για εκείνους που δεν θα αναγνωριστούν ως πρόσφυγες αλλά παράλληλα δεν θα είναι δυνατόν να επαναπατριστούν.

Στην ομιλία του, ο Γκουτέρες έκανε εμφανές ότι ο ΟΗΕ επιθυμεί το Παγκόσμιο Σύμφωνο να αποτελέσει μία πιο «φιλόδοξη προσέγγιση στη διαχείριση της μετανάστευσης» από τα κράτη- μέλη. Γι’ αυτό, θα πραγματοποιήσει διαβουλεύσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους με εκπροσώπους των κρατών, με στόχο να αναπτυχθεί μια πολιτική που θα καταπολεμά την ξενοφοβία και τις διακρίσεις.

«Η μετανάστευση πρέπει να είναι μια πράξη ελπίδας και όχι απελπισίας», υπογράμμισε, υπενθυμίζοντας ότι ο αριθμός των μεταναστών σε όλον τον κόσμο εκτιμάται σήμερα στα 258 εκατομμύρια, δηλαδή το 3,4% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ