Πάντα νικά στο τέλος η αστυνομία;

Καταδικάζει τη βία και συμπαρίσταται στις καθαρίστριες η ομοσπονδία αστυνομικών

| 13/06/2014

*Φωτογραφία: Μάριος Λώλος

Καταδικάζει τις «αποκρουστικές εικόνες» των συναδέλφων της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή της στο δίκαιο αγώνα των απολυμένων καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών και ζητεί από την Ηγεσία να πράξει τα δέοντα. Μετά και τις χθεσινές, αδιαμφισβήτητα, σοκαριστικές εικόνες που ξεπερνούν κι αυτά τα όρια της στοιχειώδους ανθρωπιάς, με αστυνομικούς να χτυπούν γυναίκες που παλεύουν για την επιβίωση, να τις βαράνε με μίσος (αυτό αλήθεια από πού προέρχεται;) στο κεφάλι – εικόνες που δημοσιεύονται σήμερα σε διεθνή ΜΜΕ, όπως οι New York Times στο πρωτοσέλιδο, σε αντίθεση με «καθωσπρέπει» ελληνικές εφημερίδες οι οποίες δεν είδαν τίποτα –  η ομοσπονδία των αστυνομικών υπαλλήλων εξέδωσε χθες το βράδυ την ακόλουθη ανακοίνωση, υπό τον «προσεχτικό» τίτλο «Καταδικάζουμε τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται».

int_newyork_times.7501402642823

«Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων εκφράζει για ακόμα μια φορά (σχετική ανακοίνωση Αρ. Πρωτ.: 200/4/148 από 5/6/2014) την αμέριστη συμπαράστασή της στο δίκαιο αγώνα των απολυμένων καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών και καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη χρησιμοποίηση της Ελληνικής Αστυνομίας για να καμφθεί αυτός ο αγώνας, που συμβολίζει πλέον το σθένος και την αποφασιστικότητα κάθε εργαζόμενου – θύματος της πολιτικής των Μνημονίων και της τρόικας.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού και του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, είχαμε βρεθεί κοντά τους έξω από το υπουργείο Οικονομικών για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα τους, αλλά και για να επισημάνουμε στους συναδέλφους μας των ειδικών δυνάμεων, ότι ναι μεν μπορεί να εκτελούν εντολές, πρέπει ωστόσο να μην εκφεύγουν των νομίμων πλαισίων άσκησης της νόμιμης βίας και κυρίως να λαμβάνουν υπόψη τους το γεγονός ότι έχουν απέναντί τους συμπολίτες μας που διεκδικούν δίκαια αιτήματα, το ίδιο όπως κι εμείς όταν συμμετέχουμε σε ένστολες κινητοποιήσεις μας. Επισημάναμε δε ότι κάθε υπέρβαση δεν αμαυρώνει απλώς την εικόνα της αστυνομίας, αλλά ακυρώνει ουσιαστικά το έργο της συντριπτικής πλειοψηφίας των συναδέλφων μας που ασκούν ευόρκως και υπό αντίξοες συνθήκες τα καθήκοντά τους.

Οι σημερινές αποκρουστικές εικόνες που απεικονίζουν τέτοιες ακραίες ενέργειες, είναι εξίσου καταδικαστέες και ως εκ τούτου αναμένουμε από την Ηγεσία να πράξει τα δέοντα. Ωστόσο, οφείλει να μην περιοριστεί στην επίρριψη ευθυνών, αντιμετωπίζοντας το συμβάν ως μεμονωμένο κρούσμα.

Επιβάλλεται να λάβει υπόψη της το γενικότερο προβληματισμό μας και να προωθήσει ουσιαστικά μέτρα εκσυγχρονισμού και εκδημοκρατισμού των αστυνομικών λειτουργιών, διότι δεν είναι η πρώτη φορά που ανακύπτει αυτό το ζήτημα. Έχει τεθεί πολλάκις εις το παρελθόν από το συνδικαλιστικό κίνημα και τον πολιτικό κόσμο, ενώ συγκεκριμένες δεσμεύσεις έχουν δοθεί τόσο προς αυτούς όσο και προς τις Ενώσεις των Φωτορεπόρτερ και των Δημοσιογράφων, μετά από σχετικές καταγγελίες».

Από την πλευρά τους οι καθαρίστριες καλούν σε νέα συγκέντρωση σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών, Καραγιώργη Σερβίας και Νίκης, στις 2.00 το μεσημέρι ενώ Παναττική στάση εργασίας κήρυξε και η ΑΔΕΔΥ από τις 13.30 έως τη λήξη του ωραρίου, καλώντας στη συγκέντρωση.

*Ο τίτλος, στην κατάφασή του, είναι στίχος σε τραγούδι του Σωκράτη Μάλαμα.