Πέμπτη 28/7, Σύνταγμα: Υψώνουμε τη φωνή μας ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή!

| 27/07/2022

Υψώνουμε τη φωνή μας κατά του αφανισμού του δασικού μας πλούτου. Συγκέντρωση Πέμπτη 28/7, 7μμ στο Σύνταγμα, ημέρα ψήφισης και του νέου αντιπεριβαλλοντικού νομοσχεδίου για τις περιοχές Natura

Ν’ ανατρέψουμε την κυβέρνηση και το σύστημα των εμπρηστών!

Πεντέλη, Ρέθυμνο, Μέγαρα, Σουφλί, Ηλεία, Μεσσηνία, Λέσβος, Γρεβενά κι είμαστε μόλις στα μέσα της επίσημης «αντιπυρικής περιόδου»…

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι υπεύθυνη για αυτήν την καταστροφή! Μια κυβέρνηση εμπρηστών, όχι μόνο του πολέμου που απειλεί να απλωθεί από την Ουκρανία μέχρι τη ΝΑ Μεσόγειο, αλλά και των δασών και του περιβάλλοντος με την εγκληματική πολιτική της που έκανε στάχτη πέρυσι τη Βόρεια Εύβοια και τη Βαρυμπόμπη και συνεχίζει.

– Στη Δασική Υπηρεσία (που από το 1988 της έχουν αφαιρεθεί οι αρμοδιότητες δασοπροστασίας περνώντας στην ευθύνη της Πυροσβεστικής), τα τελευταία 20 χρόνια το προσωπικό έχει μειωθεί κατά 50% και οι απαραίτητοι πόροι κατά 80%. Σήμερα υπάρχουν 3.600 οργανικά κενά και προσωπικό εξουθενωμένο χωρίς ρεπό και άδειες.

– Στην Πυροσβεστική, 5.000 εργαζόμενοι εξακολουθούν να είναι εποχικοί διεκδικώντας τη μονιμοποίηση τους και επιπλέον προσλήψεις προσωπικού. Πέρυσι το Νοέμβρη είχαν να αντιμετωπίσουν τα ΜΑΤ στις διαδηλώσεις έξω από το Υπουργείο. Ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζόμενων είναι τα 47 χρόνια. Ο εξοπλισμός που διαθέτουν είναι ανεπαρκής και παλιός, μόλις ένα 10-15% είναι ηλικίας μέχρι 10 ετών. Το μεγαλύτερο μέρος των πιστώσεων του προϋπολογισμού για το Πυροσβεστικό Σώμα αντί να καλύψει αυτές τις ανάγκες, καταλήγει στις μισθώσεις για ακριβά ενοικιαζόμενα εναέρια μέσα πυρόσβεσης από μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες.

– Το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμμης – Σουφλίου στον Έβρο, ήταν ένας από τους επτά Φορείς Διαχείρισης Περιοχών Natura που καταργήθηκαν τον Δεκέμβρη του 2021 (ακολούθησαν άλλοι 16 φέτος την άνοιξη). Επτά μήνες μετά καίγεται, εν μέσω καταγγελιών ότι δεν είχαν επισκευαστεί οι διαρροές από ένα φράγμα στην περιοχή που θα έπαιζε ρόλο στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της φωτιάς. Για 800 χιλιάδες στρέμματα υπήρχαν μόλις 4 δασοφύλακες!

– Στην Πεντέλη δεν είχαν ολοκληρωθεί οι εργασίες καθαρισμού λόγω καθυστέρησης εκταμίευσης των απαραίτητων κονδυλίων με αποτέλεσμα να υπάρχει έτοιμο προσάναμμα από ξερά χόρτα και κλαδιά. Στη φωτιά επιχείρησαν περισσότεροι αστυνομικοί (626) από πυροσβέστες (486)!

– Μέσα στη βδομάδα έρχεται να ψηφιστεί το νέο αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, που θα αποτελειώσει το έργο του νόμου Χατζηδάκη του 2020. Κατάργηση κάθε φραγμού για αποχαρακτηρισμό περιοχών «Natura» στις οποίες πλέον επιτρέπεται η ανάπτυξη οδικών δικτύων, εγκατάστασης και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, εξορυκτικές δραστηριότητες, τουριστικές εγκαταστήσεις, έργα βιομηχανικών τύπου ΑΠΕ κλπ

Επιπλέον στο νομοσχέδιο προβλέπεται η ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων, ουσιαστικά ένα πεδίο εμπορευματοποίησης της ενέργειας και της θάλασσας, με τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις εξορύξεις υδρογονανθράκων να αναλαμβάνουν και τις λεγόμενες «ΑΠΕ». Και με τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης και του άξονα Κύπρου- Ισραήλ – Αιγύπτου να οξύνεται ο αντιδραστικός ελληνοτουρκικός ανταγωνισμός για τις ΑΟΖ και να απειλείται η ειρήνη στην περιοχή.

Η επίκληση από την κυβέρνηση στην κλιματική αλλαγή και τους «δυνατούς ανέμους», είναι δικαιολογία και πρόκληση. Η απειλή από την άνοδο της θερμοκρασίας εξαιτίας κυρίως της καύσης ορυκτών καυσίμων είναι άμεση. Όμως όλες οι διακηρύξεις του ΟΗΕ και των κυβερνήσεων για «πράσινη μετάβαση», ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες πολέμου και σκληρού ανταγωνισμού για εξασφάλιση πηγών ενέργειας, στην πράξη σημαίνουν στροφή για ακόμα περισσότερο πετρέλαιο, ορυκτό «φυσικό» αέριο, άνθρακα. Μέχρι και «πράσινη» πυρηνική ενέργεια.

Για να σώσουμε τον πλανήτη από την κλιματική κρίση πρέπει να ξεφορτωθούμε το ίδιο το σύστημα που βάζει τα κέρδη των πολυεθνικών πάνω από το περιβάλλον και τις ζωές μας. Που βλέπει το δάσος «σαν ευκαιρία», όπως δήλωσε χωρίς ντροπή ο Μακρόν μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές στη Γαλλία. Οι επιστήμονες προειδοποιούν για συχνότερους και ισχυρότερους καύσωνες. Ήδη στις 27 χώρες της ΕΕ, οι καταστροφικές πυρκαγιές τους πρώτους επτά μήνες του 2022 έχουν καταστρέψει περισσότερα στρέμματα από όλο το προηγούμενο έτος. Μονάχα στο ισπανικό κράτος κάηκαν σχεδόν 1 εκατομμύριο στρέμματα την περασμένη βδομάδα! Κι όμως, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το ποσοστό των κρατικών δαπανών για την πυρόσβεση εξακολουθεί να είναι καθηλωμένο στο 0,5%, εδώ και 21 χρόνια (από το 2001)!

Χρειάζεται να ανατρέψουμε την κυβέρνηση που σπαταλάει δισεκατομμύρια σε εξοπλισμούς και μπάτσους και όχι για δασοπροστασία, νοσοκομεία και κοινωνικές υπηρεσίες. Που σκορπάει φτώχεια στους πολλούς και κάνει πλάτες στα αρπακτικά της ενέργειας που κερδοσκοπούν ασύστολα με τις τιμές του ρεύματος. Να επιβάλλουμε με την δύναμη της εργατικής τάξης και των αγώνων των κατοίκων των πυρόπληκτων περιοχών και όλων περιβαλλοντικών κινημάτων, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για δασοπροστασία, κατάργηση των νόμων Χατζηδάκη, stop στις ιδιωτικοποιήσεις και τη λεηλασία χώρων και φύσης, να γυρίσουν ξανά στο δημόσιο με εργατικό έλεγχο η ΔΕΗ και όλη η ενέργεια, οι συγκοινωνίες, οι μεταφορές.

Να τελειώνουμε με την κυβέρνηση και το σύστημα της καταστροφής!

*τη διαδήλωση καλούν μέχρι στιγμής η Πρωτοβουλία ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή και την κλιματική αλλαγή και άλλες 9 περιβαλλοντικές οργανώσεις

https://www.facebook.com/events/1092256831720611?ref=newsfeed