Παλαιστίνη: Σφαγή από τον ισραηλινό στρατό κατοχής στη Μέρα της Γης

Πάνω από 12 νεκροί και 550 τραυματίες Παλαιστίνιοι στη φετινή Land Day, 70 χρόνια μετά την αφετηρία του παλαιστινιακού δράματος

| 30/03/2018

Κάθε ώρα που περνάει από το πρωί της φετινής 30ης Μάρτη ανεβάζει κατά πως φαίνεται τον αριθμό των νεκρών Παλαιστινίων από τα πυρά και τη βιαιότητα των στρατιωτικών ισραηλινών δυνάμεων κατοχής. Είναι η καθιερωμένη και ως “Μέρα της Γης” (Land Day) για τον Παλαιστινιακό λαό, που κάθε χρόνο τιμάται αγωνιστικά με πορείες, συγκρούσεις και μηνύματα για συνέχιση του αγώνα ενάντια στην ισραηλινή κατοχή και τα εγκλήματα τα οποία συνεπάγεται όλα αυτά τα χρόνια.

Η 30η Μάη είναι μια πολύ ιδιαίτερη μέρα για τους Παλαιστίνιους που τιμάται σε όλο τον κόσμο και όχι μόνο στην μαρτυρική Παλαιστίνη. Aφορά την επέτειο μνήμης για τους 6 νεκρούς Ισραηλινούς Άραβες*, που σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά κατά τη διάρκεια μεγάλων διαδηλώσεων, το 1976, όταν το Ισραήλ προχώρησε σε παράνομες προσαρτήσεις της κατειλημμένης γης τους από τις συγκρούσεις του 1948, αλλά και του 1967.

Η 30η Μάρτη του 1976, θεωρείται η πρώτη φορά μετά το 1948 όπου υπήρξε συλλογική αντίσταση από Παλαιστίνιους εντός των υπό ισραηλινή κατοχή εδαφών. Φέτος μάλιστα συμπληρώνονται 70 χρόνια από το 1948, την χρονιά που χαρακτηρίζεται στην παλαιστινιακή παράδοση ως Nakba (καταστροφή) όταν ουσιαστικά συγκροτήθηκε το κράτος του Ισραήλ, οδηγώντας 700.000 Παλαιστινίους στο δρόμο της προσφυγιάς.

Στις μεγάλες φετινές διαδηλώσεις που ξεκίνησαν σήμερα κυρίως στη Λωρίδα της Γάζας αλλά και σε άλλες περιοχές, τον τόνο έδωσαν εξαρχής οι βιαιότητες του ισραηλινού στρατού, με πλαστικές και κανονικές σφαίρες, δακρυγόνα, άρματα μάχης κλπ. Μάλιστα, δακρυγόνα έριξαν και ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Να υπενθυμιστεί, απλώς, ότι στην περίπτωση της Λωρίδας της Γάζας, οι Παλαιστίνιοι διαδηλωτές βρίσκονταν εντός παλαιστινιακού εδάφους και τους χώριζε από τον ισραηλινό στρατό φράκτης. Παρόλα αυτά, η ισραηλινή πλευρά διατείνεται ότι «υπήρξε απειλή για εισβολή». Σύμφωνα με πληροφορίες από αραβικά μέσα, από παλαιστινιακές οργανώσεις της Αντίστασης όπως η Χαμάς, το Λαϊκό Μέτωπο και άλλες οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 12 και οι τραυματίες ξεπερνούν του 550.

Τα δραματικά αυτά γεγονότα έρχονται σαν συνέχεια των κινητοποιήσεων των Παλαιστινίων του τελευταίου διαστήματος και την όξυνση της έντασης στην περιοχή, που ακολούθησε η επιθετική ενέργεια της κυβέρνησης των ΗΠΑ με πρωτοβουλία της Προεδρίας Τραμπ, να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, πράξη που θεωρήθηκε για τους Παλαιστίνιους ως η μεγαλύτερη πρόκληση και κίνδυνος των τελευταίων χρόνων αφού παραγκωνίζοντας εντελώς τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ ανοίγει το δρόμο για πλήρη νομιμοποίηση της κατοχής στο σύνολό της.

Η σημερινή ημέρα αποτελεί και την έναρξη σειράς εκδηλώσεων και διαμαρτυριών τουλάχιστον έξι εβδομάδων εντός και εκτός Παλαιστίνης με κύριο αίτημα την αναγνώριση του δικαιώματος επιστροφής των προσφύγων.  Σήμερα, υπολογίζεται, με βάση και τα στοιχεία του ΟΗΕ, ότι οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες ξεπερνούν τα 5 εκατομμύρια καθώς σε εκείνους του 1948 και του 1967 έχουν προστεθεί και οι απόγονοί τους. Οι ισραηλινές κυβερνήσεις, ακόμη και σε περιόδους σχετικής ηρεμίας κατά τη διάρκεια της λεγόμενης «ειρηνευτικής διαδικασίας», ουδέποτε αποδέχτηκαν την αναγνώριση του δικαιώματος αυτού καθώς θα σήμαινε ότι οι πρόσφυγες αποκτούν τη δυνατότητα να επιστρέψουν στα σπίτια και στις περιουσίες τους που έχουν περάσει σε ισραηλινή κυριότητα, και εντός του κράτους του Ισραήλ, και σε περίπτωση που δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί η επιστροφή τους το Ισραήλ θα πρέπει να καταβάλει αποζημιώσεις για την περιουσία τους.  Εννοείται ότι το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων είναι επίσης αναγνωρισμένο από τον ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο αλλά αυτό ουδέποτε ενόχλησε την ισραηλινή κατοχή να αγνοεί τους πάντες επιδεικτικά και προκλητικά.