Παλαιστίνιος πρέσβης: «Εναντίον των ελληνικών θέσεων ο πρόεδρος της ισραηλινής "Kenesset"»

Κάλεσμα προς το ελληνικό κοινοβούλιο να πιέσει για τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής

| 15/07/2016

Κάλεσμα προς τους Ελληνες βουλευτές, να εκμεταλλευθούν την ομιλία του προέδρου του κοινοβουλίου του Ισραήλ, Yulli Edelshtein, στην επιτροπή Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της ελληνικής βουλής, ώστε να ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ να τερματίσει την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών απευθύνει ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, Marwan Toubassi.

Το κείμενο έχει ως εξής:

«Ως Πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης στην Ελληνική Δημοκρατία, με μεγάλη ανησυχία έλαβα την είδηση για την επίσκεψη του κ. Yulli Edelshtein, τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου του Ισραήλ “Kenesset” ο οποίος προσκλήθηκε στην Ελλάδα και θα απευθύνει ομιλία στα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.

»Ο κ. Edelshtein, ο οποίος μόλις ήρθε στο Ισραήλ ως μετανάστης από την πρώην Σοβιετική Ένωση το 1987, ζει σε παράνομο Ισραηλινό εποικισμό και είναι μεγάλος υποστηρικτής της εποικιακής πολιτικής του Ισραήλ στα Παλαιστινιακά εδάφη. Είναι ενάντια στην ίδρυση Παλαιστινιακού Κράτους. Η λύση των δύο κρατών και η αντίθεση στους παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς, έχουν κεντρική σημασία για την πολιτική της Ελληνικής Κυβέρνησης για το Παλαιστινιακό τις τελευταίες δεκαετίες. Πρόσφατα ο Εξοχότατος Πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Παλαιστίνη, επανέλαβε ότι η θέση της Ελλάδας για τους Ισραηλινούς εποικισμούς είναι σαφής και αμετάβλητη: Είναι παράνομοι βάσει του διεθνούς δικαίου και είναι εμπόδιο για την ειρήνη. Η Ελληνική θέση είναι σαφής για την υποστήριξη της εγκαθίδρυσης του κράτους της Παλαιστίνης στα προ του 1967 σύνορα με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, ως μέρος της μόνιμης ειρηνικής λύσης που θα βασίζεται στην λύση των δύο κρατών.

»Δεν είναι πολύς καιρός που το Ελληνικό Κοινοβούλιο με εντολή του φίλου Ελληνικού λαού ψήφισε ομόφωνα από τα σεβαστά μέλη όλων των Ελληνικών κομμάτων για την αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους. Ο κ Eldeshteimn αντιτίθεται σε τέτοιο ψήφισμα και υποστηρίζει ακόμη την πρωτοβουλία, “Λόμπι για μεγαλύτερο Ισραήλ ‘ του οποίου τα μέλη του θέλουν να κατασχέσουν όλα τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη, χτίζοντας εποικισμούς σε αυτά. Δήλωσε επίσης σε πρόσφατα άρθρα ότι είναι υπερήφανος που εκπροσωπεί την “Kenesset” και το κράτος του Ισραήλ, που συμπεριλαμβάνειτους εποικισμούς της “Judea και Sameria”, με άλλα λόγια τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη στην Δυτική Όχθη.

»Το Ισραήλ χτίζει ακόμα περισσότερους παράνομους εποικισμούς απαλλοτριώνοντας Παλαιστινιακά εδάφη. Μέχρι σήμερα περισσότεροι από 237 εποικισμοί έχουν χτιστεί πάνω στη γη του κατεχόμενου κράτους της Παλαιστίνης και έποικοι ξεπερνούν τους 650.000, κάτι το οποίο αποτελεί κλιμάκωση της προσάρτησης των Παλαιστινιακών εδαφών. Αυτή η εποικιακή πολιτική είναι σαφής παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των συμβάσεων της Γενεύης. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι Yuli Edelshtein ζει στον εποικισμό “Neve Daniel”, κοντά στη Βηθλεέμ, και είναι κατά της λύσης των δύο κρατών και κατά της ειρήνης.

»Είμαστε βέβαιοι ότι τα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου θα εκμεταλλευθούν την ευκαιρία της επίσκεψης αυτής για να ασκήσουν την απαραίτητη πίεση στο Ισραήλ για να δεσμευτεί με την επιθυμία της Διεθνούς Κοινότητας και να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα της, για να τερματίσει την κατοχή και την εποικιακή πολιτική στα κατεχόμενα εδάφη της Παλαιστίνης, με στόχο την εγκαθίδρυση του Ανεξάρτητου Παλαιστινιακού Κράτους στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, ως ο μόνος τρόπος για πραγματική ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή μας, και σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Marwan Toubassi

Πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης στην Ελλάδα».