Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Σπόρων και Διεθνές Καραβάνι

| 29/04/2014

 «Όταν ένας Ευρωπαίος αγρότης χάνει τη δυνατότητα να κρατά, να βελτιώνει, να ανταλλάσσει, και να πουλάει τους σπόρους του, όλοι οι αγρότες του κόσμου χάνουν την ελευθερία τους. Οι καταναλωτές χάνουν την ελευθερία να επιλέγουν υγιή και ασφαλή τροφή. Η ίδια η δημοκρατία απειλείται» γράφει στο κείμενό της η Εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι. «Αντιστεκόμαστε στην καταπίεση αυτήν, γιορτάζοντας (26 Απριλίου – 4 Μαΐου 2014) την αφθονία και τη γονιμότητα που μας δίνει η μητέρα γη μέσω των παραδοσιακών σπόρων».

Με την πρόθεση και το στόχο να διατηρήσουμε την αγροτική βιοποικιλότητα, τους τοπικούς σπόρους μακριά από τα φυτοφάρμακα και τα δηλητήρια, την ελευθερία να επιλέγουμε εμείς την τροφή μας και να επιτρέψουμε στους σπόρους να ταξιδεύουν και να προσαρμόζονται σε όλες τις κλιματικές και εδαφολογικές συνθήκες οργανώνεται το Διεθνές Καραβάνι Αλληλεγγύης για τους Σπόρους. «Όλοι εμείς οι πολίτες της γης, αγρότες, μουσικοί, καλλιτέχνες, άνθρωποι από διαφορετικούς πολιτισμούς και θρησκείες, ενώνουμε τις δυνάμεις μας ενάντια στον παγκόσμιο έλεγχο της τροφής που γίνεται μέσα από τον έλεγχο του σπόρου» δηλώνουν.

sporoi

Στις 26 Απριλίου 2014 η Κοινότητα Πελίτι οργανώνει την 14η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Σπόρων και Ποικιλιών στο Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας. Μία ημέρα μετά τη γιορτή, στις 27 Απριλίου 2014, από τη γη του Πελίτι θα ξεκινήσει το Διεθνές Καραβάνι Αλληλεγγύης για τους Σπόρους. Ο προορισμός του είναι να περάσει οδικώς μέσω Ιταλίας και να καταλήξει στη νότιο Γαλλία (LeMasd’ Azil), προκειμένου να συμμετάσχει στις Διεθνείς Ημέρες Σπόρων που διοργανώνει η οργάνωση Κοκοπελλί (https:kokopelli-semences.fr) στις 1, 2, 3 και 4 Μαΐου 2014. To καραβάνι θα γιορτάσει τον πλούτο της ποικιλίας των σπόρων και των τροφών της Μεσογείου και θα μεταφέρει σε όλους τους τόπους που θα περάσει το μήνυμα της ελευθερίας για τους παραδοσιακούς σπόρους και το αίτημα μιας νέας οικονομίας απελευθερωμένης από τα μονοπώλια των πολυεθνικών εταιρειών.

peliti

Το Καραβάνι διοργανώνεται από: 

– Την Εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι www.peliti.gr

– Το Παγκόσμιο Κίνημα για την Ελευθερία των Σπόρων http://seedfreedom.in

– Τo κίνημα Ναβντάνυα http:///www.navdanya.org

– Το Κοκοπελλί https://kokopelli-semences.fr

14_panelladiki_2013

Αναλυτικά το πρόγραμμα

 14η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών

Στο Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου στη Δράμα

Σάββατο 26 Απριλίου 2014

από τις 10:30 το πρωί ως της 4:00 το απόγευμα.

Η διανομή των σπόρων και των φυτών στις 10:30 πμ. Η προσφορά των σπόρων και των φυτών θα γίνει από τις 10:30 το πρωί, με τα ειδικά κουπόνια που θα είναι διαθέσιμα στη γραμματεία της γιορτής στην είσοδο του κτήματος. Οι επισκέπτες ερχόμενοι στο χώρο της εκδήλωσης θα πρέπει να προμηθευτούν τέσσερα κουπόνια. Τα κουπόνια δίνονται δωρεάν. Το κάθε κουπόνι αντιστοιχεί σε ένα φακελάκι σπόρων και αμέσως μετά ακυρώνεται.

Εργαστήρια 10:30 πμ

1. «Η πορεία μας προς την Αυτοθεραπεία» από το Νικολαί Λάλου (Nicolae Lalu),  από τη ρουμανική οργάνωση Ecoruralis.

2. Εργαστήριο φυσικής δόμησης, με την ομάδα Σαλιγκάρι από την Αθήνα.

3. Eργαστήριο σπόρων, με τον βιοκαλλιεργητή Μήλιο Εμμανουήλ. Στο εργαστήριο δίνονται οι βασικές αρχές για την καλλιέργεια των σπόρων, χωρίς φάρμακα και λιπάσματα καθώς και ο τρόπος για την αποθήκευση και συντήρηση τους.

4. Ομιλία του Γιάννη Μπίλλα και του Γίωργου Κολέμπα για την αποανάπτυξη – τοπικοποίηση.

Δημιουργική απασχόληση για τα μικρά παιδιά 10:30 πμ.

Τραγουδώντας για το Πελίτι 14:00 μμ. Με μουσικά δρώμενα

Χαριστικό Παζάρι 10:30 πμ

Το τραπέζι της αγάπης στις 14:00 μμ

ta_kazania

Έκθεση φωτογραφίας

Η φωτογραφία τραβηχτικέ στα Πομακοχώρια του Ν. Ξάνθης τον Αύγουστο του 2003. Οι φωτογραφίες που τράβηξε εκείνη την ημέρα ο Άρης Παύλος έκαναν το γύρο του κόσμου. Έκαναν γνωστό το Πελίτι και κατάφεραν να ανοίξουν το δρόμο για το Καλότυχο γιατί ως τότε δεν υπήρχε δρόμος για το χωριό.

Διεθνές Καραβάνι Αλληλεγγύης για τους Σπόρους

Κυριακή 27 Απριλίου 2014

10:00 πμ αναχώρηση από τη γη του Πελίτι στο Μεσοχώρι Παρανεστίου. 13:00 μμ Στάση στο πάρκο Καρατάσου, στη Θεσσαλονίκη (πρώην στρατόπεδο) και ενημέρωση για τις Περιαστικές Καλλιέργειες  http://perka.org. Αναχώρηση για την πλατεία Αριστοτέλους. Το Καραβάνι σταματά στην καρδιά της πόλης και οργανώνει μουσικά δρώμενα με το μουσικό σχήμα ΝΑΜΑΣΤΕ και ομιλίες για το πώς να κρατήσουμε το δικό μας σπόρο.

18:30 μμ Στάση στη πλατεία Μαβίλη στα Ιωάννινα, με μουσικά δρώμενα από τους ΝΑΜΑΣΤΕ και ομιλίες. Το βράδυ αναχώρηση για Αγκόνα Ιταλίας.

Στις 28 και 29 Απριλίου η Φλωρεντία θα φιλοξενήσει το «Seed, Food and Earth Democracy Festival».

Caravan3

Στις 30 Απριλίου, το Καραβάνι θα είναι στη Γένοβα με Terra Onlus! και στη συνέχεια θα προχωρήσουμε στη Γαλλία.

Στο Le Mas d’Azil, τέλος, στη Νότια Γαλλία από τη 1έως τις 4 Μαΐου, ως μέρος του προγράμματος Kokopelli, οι Διεθνείς Ημέρες του Σπόρου.

sporoi4