Παράνομη η κυβέρνηση της Καταλονίας για τον Ραχόι

Διαλύει την καταλανική βουλή και προκηρύσσει εκλογές στην επαρχά

| 21/10/2017

Στα άκρα φτάνει την πόλωση μεταξύ Καταλονίας και Μαδρίτης η απόφαση του Ισπανού πρωθυπουργού  Μαριάνο Ραχόι να κάνει χρήση του άρθρου 155 του Ισπανικού Συντάγματος, το οποίο του δίνει την δυνατότητα να διαλύσει με την βία την καταλανική βουλή και να προκηρύξει εκλογές στην επαρχία εντός έξι μηνών.

Η πρωτάκουστη αυτή κίνηση, η οποία επιβεβαιώθηκε από τις ισπανικές εφημερίδες, εντείνει το αίσθημα πολιορκίας προς την παρολίγο ανεξάρτητη επαρχία, από την οποία δεν έχουν υπάρξει προς στιγμήν αντιδράσεις.

 Συνεχίζοντας το ντελίριο βίας, πρώτα σωματικής και πλέον συμβολικής, ο Ραχόι έσπευσε να  ξεκαθαρίσει πως  αυτονομία δεν περιορίζεται, μόνο καταργείται μια κυβέρνηση «που έχει ξεπεράσει το νόμο».  Ταυτόχρονα προσπάθησε να δικαιολογηθεί τονίζοντας πως η ισπανική κυβέρνηση δεν είχε ούτε τη βούληση ούτε την πρόθεση να εφαρμόσει το άρθρο 155, αλλά έπρεπε να το κάνει.

Κύρια δικαιολογία για την ενεργοποίηση του άρθρου 155 ήταν η οικονομία, χωρίς αυτό να προκαλεί εκπλήξεις. Ο  Ραχόι ισχυρίστηκε ότι τα τελευταία στοιχεία που αφορούν την οικονομία της Καταλονίας είναι «ανησυχητικά» και ότι το ΑΕΠ της επαρχίας θα μειωθεί κατά 30% εάν αποσχιστεί από την Ισπανία.

Σε δεύτερη μοίρα ήρθε το επιχείρημα για την αποκατάσταση της τάξης και της διασφάλισης της ουδετερότητας των περιφερειακών θεσμών. Ο δεξιός πολιτικός συνέχισε να υπερασπίζεται την επιλογή του προσθέτοντας σαν επιχειρήματα την εξασφάλιση της λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών και μόνο προς το τέλος ανέφερε τα πολιτικά δικαιώματα των πολιτών, τα οποία βέβαια δεν έδειξε να σέβεται ιδιαίτερα όταν εξαπέλυσε εναντίον των Καταλανών ένα όργιο βίας που σόκαρε όλον τον κόσμο.

Η τυπική επικύρωση της ενεργοποίησης του άρθρου 155 αναμένεται να γίνει την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου από την Άνω Βουλή της Ισπανίας – τη Γερουσία, στην οποία το κόμμα του Ραχόι έχει την πλειοψηφία.

Το άρθρο αυτό δίνει στην κεντρική κυβέρνηση τον έλεγχο όλων των υπηρεσιών της Καταλονίας, όπως επίσης και της τοπικής αστυνομίας, της Mossos d’ Esquadra, η οποία είχε αρνηθεί να εμποδίσει την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και πλεόν ο αρχηγός της κατηγορείται για ανταρσία.

Τι είναι το άρθρο 155  του Ισπανικού Συντάγματος.

Το εν λόγω άρθρο αίρει ουσιαστικά την αυτονομία των επαρχιών και δίνει στην κεντρική κυβέρνηση τον έλεγχο των υπηρεσιών και των δυνάμεων τους. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται χρήση του από την πτώση του Φράγκο.  Όπως αναφέρει, αν μια περιφερειακή κυβέρνηση “ενεργεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να απειλείται σοβαρά το γενικό συμφέρον της Ισπανίας”, η Μαδρίτη “μπορεί να αναλάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να την υποχρεώσει να συμμορφωθεί δια της βίας”.

Το άρθρο υποδιαιρείται σε δύο παραγράφους και έχει ως εξής:

  1. “Εάν μία αυτόνομη κοινότητα δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις που της επιβάλλονται από το σύνταγμα ή άλλους νόμους ή πράττει με τρόπο ο οποίος ζημιώνει το γενικό συμφέρον της Ισπανίας, η κυβέρνηση, αφού υποβάλει επίσημη διαμαρτυρία στον Πρόεδρο της Αυτόνομης Κοινότητας και στο βαθμό που δεν θα ικανοποιηθεί από την απάντησή του, μπορεί, με την απόλυτη πλειοψηφία της Γερουσίας, να υιοθετήσει μέσα τα οποία η ίδια κρίνει απαραίτητα ώστε να επιβάλει την εκπλήρωση αυτών των υποχρεώσεων και τον σεβασμό του προαναφερθέντος γενικού συμφέροντος”.
  2. “Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται στην προηγούμενη παράγραφο, η κυβέρνηση μπορεί να δίνει οδηγίες προς όλες τις αρχές των Αυτόνομων Κοινοτήτων.”

Η Ισπανία υποδιαιρείται σε 17 Αυτόνομες Κοινότητες (Περιφέρειες), οι οποίες διαθέτουν τοπικά κοινοβούλια και τοπικές κυβερνήσεις – διοικήσεις οι οποίες λογοδοτούν σε αυτά. Ορισμένες από αυτές, όπως η Γαλικία, η Χώρα των Βάσκων και η Καταλονία, απολαμβάνουν ευρύτερα επίπεδα αυτονομίας, λόγω εθνικών – πολιτιστικών ιδιαιτεροτήτων.

Mε πληροφορίες από το ΤVXS