Παύλος Φύσσας: "Είσαι κι εσύ το καμάρι μας"

Μήνυμα από την Τουρκία

| 18/09/2014

Μια αντιφασιστική ομάδα «που υποστηρίζει την αντίστασή σας», όπως λένε, από τη γειτονική χώρα, είχε δημιουργήσει ένα χρόνο πριν ένα συγκινητικό και ουσιαστικό βίντεο στο οποίο πρωταγωνιστούν Τούρκοι πολίτες – ακτιβιστές οι οποίοι μοιράζονται τις σκέψεις τους για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα και τα όσα ακολούθησαν.

Προφανώς το βίντεο αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία αν αναλογιστεί κανείς τους αγώνες (λίγο διάστημα μετά), που “τέτοιοι άνθρωποι” στη γειτονική χώρα έδωσαν με περαιτέρω ένταση εναντίον του καθεστώτος Ερντογάν (αγώνες που στην Τουρκία δεν έχουν σταματήσει μέχρι και τώρα).

Το τραγούδι που συνοδεύει τις εικόνες, δεν επιλέχτηκε τυχαία μιας και είναι αποτέλεσμα Ελλήνων και Τούρκων δημιουργών. Πρόκειται για το «Η μνήμη του νερού», της Μαρίας Φαραντούρη και του συνθέτη Zülfü Livaneli.

“Είσαι και εσύ το καμάρι μας. Σαν τον Αλέξη. Σαν τον Σωτήρη Πέτρουλα” σημειώνουν οι Τούρκοι. Και συνεχίζουν με ένα ποίημα του Cemal Süreya:

Μετά από εκατό χρόνια καμία μητέρα που ζει σήμερα, καμία φίλη, κανένα μωρό, κανένα ορτύκι, καμία φάλιανα, καμία αράχνη, κανένα λιοντάρι, καμία γαζέλα, κανένα φιδι δεν θα υπάρχει. Δεν είναι ένα ξεχωριστό σημάδι αδερφότητας; Το σημάδι της ζωής.

Greece Stabbing

Παύλος Φύσσας: Παρών! Στους αγώνες και τις αναζητήσεις μας. Στις ελπίδες και τα όνειρά μας. Δεν ξεχνάμε…

 

Περισσότερα Άρθρα