«Πλοίο των Γυναικών για τη Γάζα»: «Μπλοκαρίστηκε» από το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό

Οι γυναίκες όμως έστειλαν το μήνυμα αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό

| 07/10/2016

Η πολυεθνική, γυναικεία αποστολή αλληλεγγύης στον αγωνιζόμενο Παλαιστινιακό λαό, «Πλοίο των Γυναικών για τη Γάζα», που είχε ξεκινήσει το ταξίδι του στην Μεσόγειο, από τη Βαρκελώνη, στις 14 Σεπτεμβρίου με προορισμό την, επί 9 χρόνια αποκλεισμένη διά ξηράς και θαλάσσης Λωρίδα της Γάζας, αναχαιτίστηκε από το πολεμικό ναυτικό του Ισραήλ.

Σε ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού αναφέρεται ότι το πολεμικό ναυτικό της χώρας «ανακατεύθυνε» το πλοίο «για να αποφευχθεί παραβίαση του νόμιμου ναυτικού αποκλεισμού». Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι οι Ισραηλινοί έκαναν έρευνα στο πλοίο, η οποία ολοκληρώθηκε χωρίς κάποιο επεισόδιο.

Το «Καράβι των Γυναικών» για τη Γάζα, είναι μια διεθνής πρωτοβουλία που οργανώθηκε στο πλαίσιο της Συμμαχίας του Στόλου της Ελευθερίας (Freedom Flotilla Coalition) και έχει σκοπό να αναδείξει και να καταγγείλει τον αποκλεισμό των Παλαιστινίων στην Λωρίδα της Γάζας, ιδιαίτερα από τη σκοπιά των γυναικών. Στην αποστολή συμμετέχουν 13 γυναίκες από Αλγερία, Αυστραλία, Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ισπανία, Μαλαισία, Ρωσία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Νότια Αφρική και Σουηδία.

Η Γάζα βρίσκεται υπό ισραηλινό αποκλεισμό από το 2006, που έγινε σκληρότερος το 2007, με δικαιολογία την δράση της Χαμάς. Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι ο θαλάσσιος και χερσαίος αποκλεισμός της Γάζας έχει ως στόχο να εμποδίσει την Χαμάς από την παραλαβή προμηθειών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για «στρατιωτικούς σκοπούς». Στη πραγματικότητα πρόκειται για το μεγαλύτερο «στρατόπεδο συγκέντρωσης» που υπάρχει αυτή τη στιγμή στον πλανήτη, με εκατομμύρια γυναικόπαιδα, πάνω στα οποία, το καθεστώς του Ισραήλ εξαπολύει τακτικά το δολοφονικό μένος του.

Το Καράβι των Γυναικών για τη Γάζα δημοσίευσε βίντεο με μηνύματα από κάποιες από τις συμμετέχουσες που καλούν τους ανθρώπους σε όλον τον κόσμο να θέσουν τις κυβερνήσεις τους προ των ευθυνών τους.

Πηγές: ΕΡΤ, kar.org.gr, tvxs.gr