Προβολή ντοκιμαντέρ για το περιβάλλον | Τρίτη 30 Ιουνίου 2020, 9:30μ.μ.

Συνεργατικό Καφενείο Περιβολάκι | Αθηναίου 7, Πλατεία Ηούς, Αθήνα

| 30/06/2020

Δύο ντοκιμαντέρ για την περιβαλλοντική κρίση και τους αγώνες ενάντια στη λεηλασία της φύσης θα προβληθούν στο συνεργατικό καφενείο Περιβολάκι στις 30 Ιουνίου 2020.

Το Somos Viento (Είμαστε Άνεμος) αφορά στις επιπτώσεις των αιολικών πάρκων στο Μεξικό.

Ισθμός του Τεγουαντεπέκ, Νότιο Μεξικό. Η εταιρία Mareña Renovables σχεδιάζει να εγκαταστήσει 132 ανεμογεννήτριες, ενώ στην περιοχή υπάρχουν ήδη περισσότερες από χίλιες σε 23 αιολικά πάρκα. Παρόλο που προωθούνται ως «πράσινη» και «καθαρή»ενέργεια, οι ανεμογεννήτριες βιομηχανικού τύπου συνοδεύονται από σοβαρές επιπτώσεις όχι μόνο στο περιβάλλον, αλλά και στα μέσα βιοπορισμού των τοπικών πληθυσμών. Όπως δηλώνει ένας από τους κατοίκους της περιοχής: «ο αγώνας μας είναι για τη γη, για τη θάλασσα, για την τροφή μας». Η συμμαχία πέντε χωριών που αντιστέκονται, έχει καταφέρει να αποτρέψει την περαιτέρω καταστροφή του Ισθμού.

Υποτιτλισμός : Αντιφασιστική Δράση Ρεθύμνου

διάρκεια 35′

Από την Κολομβία το δεύτερο ντοκιμαντέρ, σχετικά με την “καθαρή ενέργεια” των υδροηλεκτρικών φραγμάτων, με τη ματιά των ανθρώπων που ζουν δίπλα τους.

Αποσπάσματα από την εκπομπή Dias de campo, στην οποία κάτοικοι αγροτικών κοινοτήτων κοντά σε υδροηλεκτρικά στην Κολομβία, όπως τα El Quimbo, Hidrosogamoso και Hidroituango, μιλάνε για τις μεταβολές που αυτά τα έργα έχουν επιφέρει στη ζωή τους. Δεν αναφέρονται μόνο στις περιβαλλοντικές οι επιπτώσεις, αλλά και στις κοινωνικές. Διαιρέσεις στο εσωτερικό των κοινοτήτων, βίαιοι εκτοπισμοί, στρατιωτικοποίηση των περιοχών, απώλεια των μέσων βιοπορισμού και των παραδοσιακών επαγγελμάτων είναι μερικές από τις όψεις της «πράσινης ανάπτυξης».

Μετάφραση – υποτιτλισμός: Γη και Ελευθερία

διάρκεια 25′

Info:

Συνεργατικό Καφενείο Περιβολάκι | Αθηναίου 7, Πλατεία Ηούς, Αθήνα

30.06.2020