Προσπαθούν (για δεύτερη φορά) να κάνουν έξωση στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού

Mπροστά στα καζίνο δε χωρά η αλληλεγγύη

| 21/02/2020

Εκ νέου θύμα της κατακρεούργησης των πάντων στον βωμό του τζόγου και του κέρδους των λίγων βρέθηκε πριν λίγο καιρό το Μητροπολιτικό Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, το οποίο κάθε μήνα εξυπηρετεί εθελοντικά χιλιάδες ασθενείς που δεν έχουν πού αλλού να στραφούν για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το ίδιο «στις 11/02 λάβαμε, μέσω του Υπουργείου Υγείας, επιστολή της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε. ,που απευθύνεται προς το Υπουργείο Υγείας, με κοινοποίηση προς τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Βιομηχανίας και Εμπορίου και το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου».

Η επιστολή με λίγα λόγια λέει ξεκάθαρα ότι πρέπει άμεσα να αποχωρήσει από το χώρο που στεγάζεται από τον Δεκέμβριο του 2011, ο οποίος του είχε παραχωρηθεί από τον Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης. Αυτό που δεν λέει η επιστολή είναι ότι τον Μάιο του 2018 η Ελληνικό Α.Ε. είχε και τότε προσπαθήσει να του κάνει έξωση (με απευθείας επιστολή), και όταν ξεσηκώθηκαν οι ασθενείς  πλήθος πολιτών και οργανώσεων εντός και εκτός Ελλάδας (με διαμαρτυρίες έξω από Ελληνικά προξενεία στο Βέλγιο και τη Γερμανία), Ευρωβουλευτές, επιστήμονες και πανεπιστημιακοί από όλον τον κόσμο, κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία ανά την Ελλάδα, ακόμα και προσωπικότητες από την «αντίπερα» πολιτικά όχθη, όπως ο «πατριώτης» Μίκης Θεοδωράκης (με επιστολή στήριξης ), τότε η Ελληνικό Α.Ε. και η τότε κυβέρνηση έκαναν πίσω.

Δήλωσαν ότι θα βρεθεί λύση ώστε, είτε να συνεχίσει το ιατρείο να στεγάζεται στο Ελληνικό σε ανάλογες – τουλάχιστον – εγκαταστάσεις όπως και σήμερα, είτε εκτός Ελληνικού πάλι σε ανάλογο κατάλληλο χώρο.

Επίσης υπάρχει ρητή δέσμευση του κ. Κωνσταντάτου αλλά και της Lamda Development (που είναι ο «επενδυτής») ότι το ιατρείο όχι μόνο δεν θα απομακρυνθεί αλλά και θα «αναβαθμιστεί». Μάλιστα δημοσίευμα από τον Ιούνιο του 2014, έχει καταγράψει τις δηλώσεις του Διευθύνοντα Συμβούλου της Lamda Development κ. Οδυσσέα Αθανασίου κατά την παρουσίαση του επενδυτικού σχεδίου τους τότε, στη Μεγάλη Βρετανία, όπου αναφέρει το δημοσίευμα «…συγκεκριμένα, δήλωσε και δεσμεύθηκε δημόσια, καταρρίπτοντας όλα τα σενάρια που κυκλοφορούν όλοι όσοι βρίσκονται απέναντι στην επένδυση, ότι το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο του Ελληνικού θα παραμείνει και θα λειτουργεί όπως λειτουργεί σήμερα και ακόμα καλύτερα σε νέες εγκαταστάσεις που θα του παραχωρηθούν στο χώρο του πρ. αεροδρομίου Ελληνικού. “Είμαστε ανοιχτοί να βοηθήσουμε σε ότι κι αν χρειαστεί. Είμαστε στο πλευρό τους και προσκαλώ τους υπευθύνους να έχουμε μία συνάντηση ακόμα και την ερχόμενη εβδομάδα” είπε ο κ. Αθανασίου βάζοντας τέλος στα “μαύρα” σενάρια που διακινούν οι πολέμιοι της αξιοποίησης του πρ. Αεροδρομίου

Όλα αυτά έρχεται τώρα η ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε. και η σημερινή κυβέρνηση, με τη στήριξη (;) του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης να τα ανατρέψει και να πετάξει στο δρόμο δεκάδες εθελοντές, δεκάδες χιλιάδες κουτιά φαρμάκων, βρεφικά και παιδικά γάλατα, ένα πλήρως εξοπλισμένο οδοντιατρείο, καρδιολογικό ιατρείο με υπέρηχο, και πολύ άλλο ιατρικό εξοπλισμό. Επίσης στην επιστολή της η ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε. και, στην κοινοποίησή του, το Υπουργείο Υγείας δεν μας αναφέρουν τι θα γίνουν οι εκατοντάδες ασθενείς που βοηθάμε κάθε μήνα .

Θέλουν να πετάξουν το ιατρείο στο δρόμο ώστε να μπουν οι μπουλντόζες και να κατεδαφίσουν ένα κτήριο 200μ2 το οποίο στηρίζει απόκληρους της Ελληνικής κοινωνίας, οι οποίοι δημιουργήθηκαν από τις μνημονιακές πολιτικές που στήριξαν όλες οι κυβερνήσεις από 2010 μέχρι και σήμερα. Θέλουν να εξαφανίσουν μία κοινότητα εθελοντών, μία κοινότητα αλληλεγγύης, με χιλιάδες υποστηρικτές του έργου της από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που παρέχει φάρμακα ακόμα και σε Δημόσια Νοσοκομεία, Δημόσιες δομές, Ιδρύματα, γηροκομεία, κέντρα συγκέντρωσης προσφύγων, καθώς και κάθε άνθρωπο που απεγνωσμένα αναζητά φάρμακα που λείπουν από την αγορά.

«Ας μας πουν λοιπόν η Κυβέρνηση, η Ελληνικό Α.Ε., ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης και τέλος η Lamda Development, πού θα πάει ένα Κοινωνικό Ιατρείο που δεν έχει από ΠΟΥΘΕΝΑ χρηματοδότηση, που δεν έχει ζητήσει ΠΟΤΕ χρήματα από κανένα και το οποίο έχει στηρίξει, 7.500 ασθενείς στις περισσότερες από 72,000 επισκέψεις τους μέχρι και σήμερα από τον Δεκέμβριο του 2011» αναφέρει η ανακοίνωση.

Το ιατρείο, εκτός από το κάλεσμα τους στους δημόσιους φορείς να πάρουν θέση,  καλεί και τους ίδιους τους πολίτες να «εκφράσουν τον αποτροπιασμό τους απέναντι σε όσους επιχειρούν την έξωση και το κλείσιμο μας».