“Προστιθέμενη αξία" του Κώστα Βρετάκου- Επιστροφή στη νιότη

Ποιήματα υψηλής προστιθέμενης αξίας.

| 23/10/2018

Ο τίτλος της εν λόγω ποιητικής συλλογής προφανώς έχει παρθεί από τη γλώσσα της οικονομίας. Καθόλου άστοχα και ασυλλόγιστα όμως, διότι αυτό που μένει πίσω στην ποίηση διαμορφώνει την προστιθέμενη αξία του τελικού καλλιτεχνικού προϊόντος. Η διαδικασία γίνεται ερήμην του δημιουργού και μένει στο ιστορικό και ανθολόγο λογοτεχνίας του μέλλοντος να βρει το υλικό που δίνει την προστιθέμενη αξία στο έργο του εκάστοτε λογοτέχνη. Υπάρχει όμως και ένας άλλος δρόμος: αυτός της σύνταξης της ποιητικής-συγγραφικής διαθήκης, εν είδει αυτοβιογραφίας, αλλά χωρίς τους περιορισμούς του είδους. Εδώ είναι η θέληση του δημιουργού να μας θυμίσει αυτά που ξέχασε, που δεν χώρεσαν στην πορεία της ποιητικής παραγωγής του και το κάνει με τον τρόπο του, με τους δικούς του όρους. Ο Κώστας Βρεττάκος είναι καλός ποιητής και με χαρά καταναλώνουμε την “Προστιθέμενη αξία.

Τα ποιήματα που συνθέτουν αυτή τη συλλογή είναι “υπόλοιπα νεότητας”, έτσι χαρακτηρίζει τα νεανικά του ποιήματα ο 80χρονος Κώστας Βρεττάκος. Με χιούμορ, σιγουριά και ασφάλεια, ο Βρεττάκος στο “Αντί Προλόγου” σημείωμα εξηγεί γιατί επιστρέφει στη νιότη του .Τα υπόλοιπα νεότητας είναι υπόλοιπα ζωής που δεν μπορούν να μείνουν εκτός. Είναι λάφυρα κατακτημένα στο πεδίο της δημιουργίας-αναδημιουργίας, πνευματικός κόπος που ποτέ δεν πάει χαμένος. Για τον Βρεττάκο -όπως και για κάθε καλλιτέχνης- τα έργα του, μικρά ή μεγάλα δεν έχει σημασία, είναι στοιχεία της προσωπικής του ταυτότητας. Κι αν το προσωπικό είναι ιδιωτικό, αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον όταν γίνεται δημόσιο. Ο Βρεττάκος μας δίνει αυτό το δικαίωμα.

Τα δειλά μα θαρραλέα νεανικά βήματα του Βρεττάκου ξεκινούν από τη στρατιωτική του θητεία και περιέχουν γερή πρώτη ύλη. Τα “υπόλοιπα νεότητας” σε συγκινούν, βρίσκουν στόχο στην ψυχή σου, είναι ορμητικά, φανερώνουν την ικανότητα του να ανασυνθέτει και ανασύρει εικόνες του μυαλού και της πραγματικότητας, τη διάθεση του για ταξίδι, την τόλμη του να “αναποδογυρίζει” τις έννοιες, το ταλέντο του στο να “αφαιρεί” και να αποκαλύπτει τα πάντα… Ποιήματα υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Σπούδασε αθλητική δημοσιογραφία και παρά την αγάπη και την ενασχόλησή του με τη λογοτεχνία, συνεχίζει να ασχολείται με το αθλητικό ρεπορτάζ. Έχει εργαστεί σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιοφωνικούς σταθμούς, κάνοντας βιβλιοπαρουσιάσεις