Στοχευμένη απόπειρα διάχυσης ρατσιστικού δηλητηρίου...

... με πεδίο δράσης τα σχολειά

| 21/09/2016

Είναι λίγοι αλλά κάνουν θόρυβο. Αυτός είναι άλλωστε και ένας από τους στόχους: Η δημιουργία σύγχυσης σε έναν κόσμο που έχει χτυπηθεί αγρίως από την συστημική κρίση και δεν πρέπει να βγάλει τα σωστά συμπεράσματα για τις αιτίες της. ‘Ενας «κλασικός» τρόπος για να συμβεί αυτό είναι η κατασκευή «εχθρού». Εν προκειμένω, οι πρόσφυγες.

Ετσι, μετά το Ωραιόκαστρο και το Παλαιόκαστρο, ακόμη ένας ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, αυτή τη φορά του 2ου Δημοτικού Σχολείου Φιλιππιάδας, αρνείται το άνοιγμα του σχολείου στα προσφυγόπουλα ακόμη και κατά τις απογευματινές ώρες.

Με υπόμνημα προς τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, τον Αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας, τον Δήμαρχο Ζηρού, την Διεύθυνση Εκπαίδευσης και τους τοπικούς βουλευτές, ο σύλλογος παραθέτει μία σειρά από γνωστές προφάσεις – «ιατρικές, εκπαιδευτικές, θρησκευτικές και πολιτιστικές» – για τις οποίες αρνείται την παραχώρηση του σχολείου στα παιδιά των… «παράτυπων μεταναστών» (sic!).

Αυτή τη φορά η τοπική διοίκηση δεν έριξε «λάδι στην φωτιά». Αποστάσεις από το ρατσιστικό παραλήρημα του συλλόγου πήραν τόσο η Περιφέρεια όσο και ο δήμος, αν και μάλλον στα «μαλακά»: «Το ζήτημα της εκπαίδευσης, πρέπει να αντιμετωπιστεί με νηφαλιότητα, ψυχραιμία, μακριά από καλλιέργεια κλίματος ανησυχίας και φόβου, έχοντας τη βεβαιότητα ότι η Ελληνική Πολιτεία θα πράξει τα δέοντα. Με το διάλογο και τη συνεργασία μπορούν να βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις, οι οποίες και την εκπαίδευση των μαθητών που φοιτούν ήδη στα σχολεία δεν θα υποβαθμίσουν, αλλά και καλές συνθήκες εκπαίδευσης θα δημιουργήσουν για τα προσφυγόπουλα» ήταν η αντίδραση της Περιφέρειας.

Ενώ ο δήμαρχος Ζηρού, Νίκος Καλαντζής, σε δηλώσεις του επισημαίνει, πως η στάση του Δήμου απέναντι στο προσφυγικό είναι γνωστή από την πρώτη μέρα λειτουργίας του Κέντρου Φιλοξενίας, στο παλιό στρατόπεδο Πετροπουλάκη, καθώς αποδεικνύει καθημερινά, με πράξεις, την υποστήριξή του προς τους πρόσφυγες. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «οι γονείς έχουν ανησυχία, στο βαθμό που κρίνουν οι ίδιοι, όσον αφορά τις συνθήκες εκπαίδευσης και υγιεινής των παιδιών και ζητούν κάποιες διασφαλίσεις»..!