Στο τέλος της μέρας νικά ο 'Ανθρωπος

«'Εσπασε» η φασιστική βία στα σχολειά που υποδέχθηκαν προσφυγόπουλα

| 11/10/2016

Στο τέλος της μέρας, η νίκη ανήκει στον ‘Ανθρωπο. Οι «χρυσαυγίτες» ναζί έκαναν ό,τι μπορούσαν να μετατρέψουν αυτό που νόμιζαν ότι ήταν ιδεολογικο-πολιτικό «κελεπούρι», δηλαδή την ένταξη των προσφυγόπουλων στα σχολειά, σε φασιστικό «ορμητήριο», αλλά η συντριπτική πλειοψηφία της εκπαιδευτικής κοινότητας, οι μαθητές, οι δάσκαλοι, οι γονείς, οργανωμένα και αποφασιστικά, κατέστησαν σαφές ότι όλα τα παιδιά του κόσμου είναι παιδιά μας!

Μάλιστα, όπου οι φασίστες, πανικοβλημένοι από αυτή την αντίσταση, πέταξαν τις «μάσκες» του «ανησυχούντα γονιού» και επιχείρησαν να εμποδίσουν τα προσφυγόπουλα με τον μόνο τρόπο που ξέρουν, δηλαδή της βίας αποκλειστικά απέναντι στους αδύναμους, η αντίσταση ήταν ευθέως ανάλογη και μάλιστα από τους ίδιους τους μαθητές!

%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%cf%86%cf%85%ce%b3%ce%bf%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%b12

Αυτό έγινε, για παράδειγμα στο 66ο Γυμνάσιο στον Κολωνό, όπου, όπως έγραψαν οι γονείς, οργανωμένοι «χρυσαυγίτες» προσπάθησαν να εμποδίσουν τα προσφυγόπουλα να μπουν στο προαύλιο χώρο του σχολείου, αλλά, «εκπαιδευτικοί, νεολαίοι και κόσμος από τη Λαϊκή Συνέλευση της περιοχής του Κολωνού υπερασπίζονται την ανάγκη να ενταχθούν όλα τα προσφυγόπουλα στα σχολεία μαζί με όλα τα υπόλοιπα παιδιά… και τα παιδιά μας να τραβούν την πόρτα για να την ανοίξουν… η γενιά που υπερασπίζεται τα δίκαια των φτωχών, που μαθαίνει να πολεμά το φασισμό και το ρατσισμό… εκεί είναι το μέλλον… τα προσφυγόπουλα μπήκαν… η πόρτα άνοιξε με σπρωξιές και βρισιές… αλλά άνοιξε… αγωνιζόμαστε με πείσμα και πάθος για να ανοίγει η πόρτα το πρωί και τα προσφυγόπουλα να μπαίνουν στο σχολείο μαζί με τα άλλα παιδιά… περήφανη για το γιο μου όπως και για όλους τους άλλους συντρόφους και συναγωνιστές…»!

%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%cf%86%cf%85%ce%b3%ce%bf%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%b13

Στο Λαύριο υποδέχθηκε τα προσφυγόπουλα η παιδική χορωδία του Δήμου, στο 2ο Δημοτικό Σχολείο της πόλης.

%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%cf%86%cf%85%ce%b3%ce%bf%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%b11

Ενώ, όπως μεταδίδουν τα ΜΜΕ, συγκινητική ήταν η υποδοχή που επιφύλαξαν οι μαθητές του 67ου ολοήμερου δημοτικού σχολείου Θεσσαλονίκης στα προσφυγόπουλα που έφτασαν χθες για την πρώτη τους μέρα στο σχολείο.

«Μαζεμένοι με τους δασκάλους τους στο προαύλιο, καλωσόρισαν με χειροκροτήματα τους μικρούς πρόσφυγες, που κρατώντας κίτρινες τσάντες και συνοδευόμενοι από ανθρώπους του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης έφτασαν για την πρώτη τους μέρας το σχολείο».

Πάντως, από, από τα 39 παιδιά που αναμένονταν έφτασαν μόνο 23.

Στον Δήμο Βόλβης όμως, τα 41 προσφυγόπουλα που προσπάθησαν να μπουν στο δημοτικό σχολείο Προφήτη ήρθαν αντιμέτωπα με περίπου 30 φασίστες που συγκεντρώθηκαν από νωρίς τη Δευτέρα στην κεντρική είσοδο.

Τοποθέτησαν μάλιστα λουκέτο στην κεντρική πύλη του σχολείου.

Τελικά όμως το σχολείο λειτούργησε κανονικά με τα προσφυγόπουλα να κάνουν το μάθημά τους.

Με τη χαρά διάχυτη στα πρόσωπά τους και το χαμόγελο ζωγραφισμένο στα χείλη τους, περίπου 40 παιδιά από τη δομή φιλοξενίας του Ελαιώνα έφτασαν δέκα λεπτά πριν από τις τρεις στο 72ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, στο Θησείο.

Τα μικρά προσφυγόπουλα έφτασαν στο σχολικό κτίριο με λεωφορείο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Όπως περιγράφουν στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων οι συνοδοί τους, καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής χειροκροτούσαν και τραγουδούσαν, γεμάτα προσμονή για το νέο ξεκίνημα στο σχολείο. Αμέσως μετά την αποβίβασή τους από το λεωφορείο, διένυσαν τα λίγα μέτρα που τους χώριζε από την πόρτα του σχολείου κρατώντας σφιχτά τις ροζ, μπλε, μαύρες, κίτρινες, μωβ και κόκκινες τσάντες με τα σχολικά είδη που τους είχε διανείμει νωρίτερα ο ΔΟΜ.

%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%cf%86%cf%85%ce%b3%ce%bf%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%b15

Η χθεσινή και σημερινή μέρα είναι αφιερωμένες στην ενημέρωση των παιδιών για το σχολείο, και για τον λόγο αυτό παρέμειναν στο σχολείο μόλις δύο ώρες. Τα μαθήματα αναμένεται να ξεκινήσουν κανονικά από την ερχόμενη Τετάρτη και τα παιδιά θα διδάσκονται ελληνικά, μία ξένη γλώσσα της επιλογής τους, μαθηματικά, υπολογιστές, καλλιτεχνικά και μαθήματα φυσικής αγωγής.

Τα μαθήματα θα γίνονται στα ελληνικά (εκτός της ξένης γλώσσας) με τη βοήθεια διερμηνέα, ενώ τις επόμενες ημέρες τα παιδιά θα παραλάβουν τα σχετικά βιβλία.

Η χθεσινή πρώτη ημέρα ξεκίνησε για περίπου 1.500 παιδιά σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας.

Το επόμενο βήμα που πρέπει να γίνει άμεσα είναι η ολοκληρωμένη ένταξη αυτών των παιδιών στο κανονικό σχολικό πρόγραμμα, μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά και όχι τις απογευματινές ώρες ξεχωριστά.