Προφυλάκιση του επίδοξου δολοφόνου του 16χρονου Σύρου πρόσφυγα

| 16/07/2018

Αναδημοσιεύουμε την ανάρτηση που έκανε ο Θράσος Αβραάμ στο προφίλ του στο facebook που αφορά την συνέχεια της υπόθεσης του 78χρονου που πυροβόλησε στην Μόρια στις 10 Ιούλη έναν ανήλικο πρόσφυγα από την Συρία.

Μετά την απολογία του στον Ανακριτή και με την σύμφωνη γνώμη του Εισαγγελέα κρίθηκε προφυλακιστέος ο δράστης του πυροβολισμού εναντίον του 16χρονου πρόσφυγα από τη Συρία. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δυο δικηγόροι του 78χρονου έκαναν το παν προκειμένου να αποτρέψουν αυτή την εξέλιξη. Πρότειναν να μπει σε κατ’ οίκον περιορισμό αλλά και ν αναλάβει τα έξοδα ο δράστης προκειμένου να μεταβεί στον Πειραιά για να του τοποθετηθεί ειδική συσκευή ηλεκτρονικού ελέγχου «βραχιολάκι». Εντύπωση προκάλεσε ο ισχυρισμός του κατηγορουμένου στην απολογία του ότι δεν μπορεί ν αυτοεξυπηρετηθεί καθώς έχει ποσοστό αναπηρίας! Αυτά όμως δεν ήταν ικανά να πείσουν τις δικαστικές αρχές που έκριναν ότι είναι ύποπτος τέλεσης και άλλων εγκλημάτων κατά ανθρώπινων ζωών. Ο επίδοξος δολοφόνος βρίσκεται προσωρινά προφυλακισμένος στις φυλακές της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου καθώς εκκρεμεί προσφυγή των δικηγόρων του στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Μυτιλήνης.

Σε σχέση με την ουσία της υπόθεσης η δημοσιογραφική έρευνα κατέδειξε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος δράστης χρησιμοποιούσε το όπλο, που σημειωτέον κατείχε παράνομα, προκειμένου να πυροβολήσει αλλά και στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπήρξε παραβίαση της ιδιοκτησίας του δράστη. Μόνο ως θετικό λοιπόν πρέπει να εκληφθεί το γεγονός ότι η δικαιοσύνη αυτή τη φορά αντιλήφθηκε την σοβαρότητα της υπόθεσης, εξέτασε όλα τα δεδομένα και έπραξε το καθήκον της.

Για την υπόθεση στις 10 Ιούλη


¨…θα βγω με όπλο, θα βγω με όπλο και όποιος τολμήσει, θα τον δολοφονήσω¨. Αυτό δήλωνε στις 28/6/2018 ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Λέσβου κ.Γιώργος Κατζανός σε σύσκεψη στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου παρουσία του υφυπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής. Τη δήλωση αυτή του Αντιδημάρχου θέλησε να κάνει πράξη χτες το απόγευμα στη Μόρια ένας 78χρονος πυροβολώντας, χωρίς αιτία, ένα 16χρονο παιδί από τη Συρία μπροστά τα μάτια της οικογένειας του και τραυματίζοντας τον στο κεφάλι και τα πόδια.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το ΑΠΕ και με τις μέχρις ώρας δημοσιογραφικές πληροφορίες ο 78χρονος κακοποιός, δράστης της δολοφονικής επίθεσης, είχε στο παρελθόν σκοτώσει τη γυναίκα του αλλά και τον γείτονα του και για το λόγο αυτό είχε καταδικαστεί σε πολυετή κάθειρξη στις αγροτικές φυλακές Τύρινθας. Το παραπάνω περιστατικό έρχεται να προστεθεί στο αντίστοιχο που είχε συμβεί φέτος τον Φλεβάρη όπου και πάλι είχαμε δολοφονική επίθεση με πυροβολισμούς εναντίον προσφύγων. Τότε ο δράστης της επίθεσης είχε συλληφθεί να κατέχει ένα μικρό οπλοστάσιο καθώς και στο αυτοκίνητο του είχαν κατασχεθεί κυνηγετικά όπλα, ένα πιστόλι και φυσίγγια διαφόρων τύπων. Παρόλο όμως την δολοφονική επίθεση που είχε πραγματοποιήσει και τα όπλα που βρέθηκαν στην κατοχή του ο δράστης δεν προφυλακίστηκε και αφέθηκε ελεύθερος. 

Είναι λοιπόν η ατιμωρησία που οπλίζει τα χέρια των επίδοξων δολοφόνων καθώς γνωρίζουν ότι θα έχουν ευνοϊκή μεταχείριση από τη δικαιοσύνη; Από την άλλη υπάρχει πλέρια πολιτική στήριξη τόσο από δημοτικούς άρχοντες όσο και από την τοπική Νέα Δημοκρατία σε εκδηλώσεις βίας και δολοφονικές επιθέσεις εναντίον προσφύγων όπως κατέδειξαν και τα γεγονότα της 22ας Απριλίου 2018 στην πλατεία Σαπφούς. Αυτή τη φορά το παιδί από τη Συρία γλίτωσε και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου αλλά δεν πρέπει να υπάρξει επόμενη φορά. Η δικαιοσύνη και η πολιτεία ας λάβουν τα μέτρα τους όσο είναι καιρός.


*φωτό: Μανώλης Λαγουτάρης, Eurokinissi