«Πρωτιά» στο Πανευρωπαϊκό, «πάτος» στις αθλητικές επιχορηγήσεις

Πράγματι είναι άθλος το χρυσό, αλλά ανήκει μόνο στους πραγματικούς συντελεστές του…

| 03/08/2015

Η εθνική εφήβων κατόρθωσε να πετύχει χτες μια μεγάλη και σημαντική νίκη με ιδιαίτερο μπασκετικό ενδιαφέρον και σασπένς. Η ομάδα του κόουτς Ηλία Παπαθεοδώρου κουβάλησε δυο ήττες στη β’ φάση όμως έκανε έξι συνεχόμενες νίκες και επέστρεψε στην κορυφή της Ευρώπης μετά το 2008 και το χρυσό μετάλλιο στην Αμαλιάδα! Η Εθνική γύρισε από το -14 (25-39, 20’13”), ήταν πίσω στο σκορ για 36’04” όμως έβγαλε ψυχή και τσαμπουκά απέναντι στους Τούρκους, γράφοντας το ιδανικό φινάλε μπροστά στον κόσμο που γέμισε ασφυκτικά το κλειστό της Νέας Ιωνίας.

Δείτε τα highlights του αγώνα και διαβάστε ένα μικρό σχόλιο για τις συζητήσεις που άνοιξαν από τον Δημήτρη Σταμούλη:

[hr]

Θυμήθηκαν όλοι τη νέα γενιά και τη …συλλογικότητα

[hr]

Θυμήθηκαν όλοι τη νέα γενιά και τη …συλλογικότητα. Μπορεί μόνα τους τα παιδιά αυτά, μαζί με τους προπονητές τους και το τεχνικό επιτελείο της ομάδας, η εθνική μπάσκετ εφήβων να πέτυχε μια νίκη που είναι δική τους. Αλλά τη νίκη τους αυτή έσπευσαν να σκυλέψουν –ως συνήθως από τους ταγούς της καθεστωτικής πολιτικής- οι εκπρόσωποι της «Πολιτείας», από τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα, μέχρι την μνημονιακή συμπολίτευση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας….

Μάλιστα, κατά τον Προκόπη Παυλόπουλο, η μεγάλη διάκριση της εθνικής ομάδας μπάσκετ Εφήβων στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα μας προσφέρει ένα δίδαγμα, αυτό… «των τεράστιων δυνατοτήτων της νέας γενιάς, πολύ πέρα και από τα σύνορα της χώρας μας».

[hr]

Πρωτιά και στην …ανεργία

[hr]

Μόνο που κανείς τους δε βρήκε να ψελλίσει το παραμικρό για το άλλο… δίδαγμα της εποχής: Ότι το μεγάλο θύμα της ανεργίας παραμένει η νεολαία, παιδιά συνομήλικα ή και λίγο μεγαλύτερα από τους πρωταθλητές μας και ιδιαίτερα τα άτομα ηλικίας 15-19 ετών και 20-24 ετών. Το ποσοστό ανεργίας στην ηλικιακή ομάδα 15-19 ετών παραμένει το μεγαλύτερο και διαμορφώθηκε σε 59,7% το Α΄ τρίμηνο του 2015, ενώ αντίστοιχα, το ποσοστό ανεργίας στην ηλικιακή ομάδα 20-24 ανέρχεται σε 51% για φέτος.

[hr]

«Μαχαίρι» 70% στις δαπάνες

[hr]

Επίσης κανείς δεν αναφέρθηκε στο σάρωμα κάθε κοινωνικής και αθλητικής υποδομής από τα αντιλαϊκά μνημόνια τα οποία έχουν διαλύσει τον μαζικό λαϊκό αθλητισμό, έχουν κλείσει αθλητικά σωματεία από την δραματική συρρίκνωση των κρατικών επιχορηγήσεων, έχουν «διώξει» χιλιάδες φτωχά παιδιά από τις ομάδες τους επειδή οι οικογένειές τους δεν έχουν να πληρώσουν ούτε την απαιτούμενη συνδρομή.

Ειδικά στο χώρο του μπάσκετ, να πούμε ότι το 2012 η κρατική επιχορήγηση στην Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ) ήταν 4,2 εκατ. ευρώ, το 2013 μειώθηκε σε 2,96 εκατ. ευρώ και πέρσι περιορίστηκε δραματικά σε μόλις 1,31 εκατ. ευρώ, δηλαδή μέσα σε μια τριετία επιβλήθηκε μείωση κατά 70%! Από αυτή την άποψη, πράγματι είναι άθλος το χρυσό, αλλά ανήκει μόνο στους πραγματικούς συντελεστές του…

Papagiannis77

Παντιέρα