Πρόβα της κυβέρνησης εν όψει του τριήμερου εορτασμού του Πολυτεχνείου

Μέσα σε μία ημέρα γιατροί στον εισαγγελέα, εισβολή των ΜΑΤ σε πανεπιστημιακούς χώρους, συλλήψεις και προσαγωγές.

| 14/11/2020

Λίγα 24ωρα πριν την 17η Νοέμβρη και ενώ ο κορωνοϊός καλπάζει, η κυβέρνηση επιδίδεται σε ένα πραγματικό όργιο καταστολής με πρόσχημα και την πανδημία. Παρότι γνωρίζει πολύ καλά πως οι πολιτικοί και συνδικαλιστικοί φορείς που καλούν στη διαδήλωση, δεν είναι αρνητές του ιού ή της μάσκας και έχουν ρητά και κατ’ επανάληψη μιλήσει και αγωνιστεί για την ανάγκη μέτρων, για την ενίσχυση μέτρων της Δημόσιας Υγείας, προσπαθεί να τους παρουσιάσει ως ανεύθυνους και εχθρούς τής κοινωνίας. Αντίθετα, είναι η κρατική διαχείριση της πανδημίας που μετράει μόνο ασυνέπειες, αποτυχίες και τη μία μετά την άλλη επικοινωνιακές πολιτικές.

Η πανδημία συνεπώς είναι πρόφαση για την επιβολή κάθε είδους απαγόρευσης, καταστολής και περιστολής δικαιωμάτων, τέτοιας έκτασης και έντασης που συνιστούν δείγματα γραφής που παραπέμπουν σε άλλες πολύ σκοτεινές και δυσοίωνες εποχές.

Τα πεπραγμένα της κυβέρνησης και κυρίως του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι αποκαλυπτικά.

Από το πρωί της Παρασκευής, ισχυρές δυνάμεις καταστολής (ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, Δράση) κατέφτασαν στο χώρο του Πολυτεχνείου και το περικύκλωσαν, έτοιμες για κατασταλτική επέμβαση και παραβίαση ασύλου. Απέκλεισαν το Πανεπιστημιακό ίδρυμα, και απαγόρευσαν τη μετακίνηση και την προσέγγιση σε ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα του κέντρου. Στόχος η απομόνωση και η εξουθένωση όσων ήταν εντός του χώρου  Προσπάθησαν να εξαντλήσουν, να απομονώσουν όσες/ους ήταν εντός την ώρα που συγκεντρώνταν άνθρωποι από ανοιχτές συνελεύσεις και στέκια μέσα στο Ίδρυμα. Με αυτό το αφήγημα εισέβαλαν το μεσημέρι στο Πολυτεχνείο, προχωρώντας σε συλλήψεις και προπηλακισμούς, για να μπορέσουν να παρουσιάσουν μια «επιτυχημένη επέμβαση». Επιτυχής η επέμβαση… υπό τις ιαχές κάποιων αστυνομικών. “Στο δρόμο οι ερπύστριες!“, φώναξε ματατζής μέσα από την κλούβα, έξω ακριβώς από την πύλη της Στουρνάρη, σύμφωνα με τη μαρτυρία τού δημοσιογράφου Κ. Παπαντωνίου.

Με αστυνομικούς να προβαίνουν σε λαβές ακινητοποίησης που θύμισαν τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ. Με αστυνομικούς να βγάζουν σέλφι με φόντο τους προσαχθέντες!

Α! και ο βουλευτής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μπογδάνος εκεί…  να «εμψυχώνει», όπως έκανε κάποιους λίγους μήνες πριν στην πλατεία Βικτωρίας μαζί με τον Κασιδιάρη. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έγιναν 68 προσαγωγές στο Πολυτεχνείο, από αυτές οι 38 ήταν γυναίκες. Μάλιστα, σύμφωνα με τον  δημοσιογράφο Κώστα Παπαϊωάννου, έγιναν τρεις προσαγωγές ανθρώπων που επιχείρησαν να δώσουν τρόφιμα σε όσους βρίσκονται εντός του χώρου του Πολυτεχνείου, επί της οδού Πατησίων. Συγκεκριμένα, δύο γυναίκες (η μία κατά δήλωσή της μητέρα παιδιού με νοητική υστέρηση) και ένας άνδρας προσήχθησαν κατά την προσπάθειά τους να περάσουν κονσέρβες με φαγητό εντός του Πολυτεχνείου, με τον άντρα απλά να σηκώνει και να δίνει μια κονσέρβα που είχε πέσει κάτω.

Την ίδια ώρα με την έφοδο στο Πολυτεχνείο, αστυνομικοί της ΔΕΛΤΑ και της ΕΚΑΜ έκαναν «ντου»  και στην Πολυτεχνειούπολη στην περιοχή του Ζωγράφου και προχώρησαν σε 24 προσαγωγές. Συνολικά, δηλαδή, έχουν προσαχθεί 92 άνθρωποι, όλοι/ες τους νέοι και νέες.

Προσαγωγές που μετατράπηκαν σε συλλήψεις για διατάραξη και φθορά. Ποιος όμως πραγματικά τα έσπαγε;

 «Περίπου στις 15.50 το μεσημέρι της Παρασκευής 13.11.2020 αναχώρησε το πούλμαν που μετέφερε τους/τις φοιτητές/ριες που προσήχθησαν. Προς μεγάλη μας έκπληξη περίπου στις 17.40 το απόγευμα της ίδιας ημέρας και ενώ το κτίριο της Πρυτανείας ήταν αποκλεισμένο, με την Αστυνομία να βρίσκεται μέσα και έξω από αυτό και να εμποδίζει την πρόσβαση σε οποιονδήποτε, άρχισαν να ακούγονται μέσα από το κτίριο θόρυβοι (δυνατά χτυπήματα και τζάμια να σπάνε). ΟΙ ΘΟΡΥΒΟΙ ΑΥΤΟΙ ΑΚΟΥΣΤΗΚΑΝ 2 ΩΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΗΔΗ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΑΧΘΕΝΤΩΝ ΣΤΗ ΓΑΔΑ», όπως αναφέρει η ανακοίνωση καταγγελία του Συλλόγου  Μεταπτυχιακών Σπουδαστών (Υ/Δ) ΕΜΠ .

Μετά από τα παραπάνω ακολούθησε κυνηγητό και πογκρόμ στα Εξάρχεια με αφορμή ή καλύτερα πρόσχημα τη συγκέντρωση αλληλεγγύης στους συλληφθέντες. Οι εικόνες μίας κατεχόμενης Ζώνης: τυφλές προσαγωγές, τραβώντας ανθρώπους μέσα από τα σουβλατζίδικα, κατεβάζοντάς τους απ’ τα ποδήλατα, μαζί με τα σκυλιά τους. Σε κάθε στενό διμοιρία, κατοχή και αποκλεισμοί δρόμων. Βιντεοσκόπηση δημοσιογράφων, φωτογράφων και περαστικών και drone που πετούν ρίχνοντας προβολείς στα σπίτια και τις πολυκατοικίες, έρευνες από άντρες αστυνομικούς σε γυναίκες και πανικόβλητο κόσμο να τρέχει να σωθεί. Όπως είναι σαφές το πογκρόμ δεν έγινε για λόγους… προστασίας της δημόσιας υγείας.

Την ίδια στιγμή με το ανθρωποκυνηγητό στο κέντρο της πόλης, στη ΓΑΔΑ, μέλη της Ομάδας Νομικής Βοήθειας που επισκέφτηκαν τους διωκόμενους, καταγγέλλουν πως παρά το γεγονός ότι τους δόθηκαν μάσκες, οι διωκόμενοι «ήταν σε δέκα τετραγωνικά μέτρα 40-50 άτομα» ενώ η απάντηση που έλαβαν από τον επικεφαλής της αστυνομίας όταν ζήτησαν εξηγήσεις για το γεγονός ότι βρίσκονταν στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον ήταν πως «δεν υπάρχει χώρος», με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατό να τηρηθούν οι αποστάσεις…

Στο μεταξύ, με εντολή του προϊσταμένου της, Παναγιώτη Παναγιωτόπουλου, η εισαγγελέας ποινικής δίωξης Κατερίνα Καραγιαννακίδου παρήγγειλε από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για το κάλεσμα της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) σε συμμετοχή στις εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου.

Αντικείμενο της πρωτοφανούς έρευνας θα είναι «να διαπιστωθεί εάν στοιχειοθετείται το αδίκημα της διέγερσης σε ανυπακοή. Όπως ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο επίκεντρό της, θα βρεθούν δηλώσεις της προέδρου της ΕΝΙΘ, Δάφνης Κατσίμπα, σε τηλεοπτική εκπομπή. Στο πλαίσιο της έρευνας θα συγκεντρωθεί το υλικό από τις δηλώσεις, ενώ θα κληθεί και η πρόεδρος της ΕΝΙΘ να δώσει εξηγήσεις.

Στην Κρήτη, και συγκεκριμένα στα Χανιά, σύμφωνα με επίσημη καταγγελία του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος η Ασφάλεια Χανίων «καταφεύγει σε περίεργες μεθόδους»… και με απειλητικά προειδοποιητικά τηλεφωνήματα προς αγωνιστές τής πόλης προσπαθεί να «υπενθυμίζει» ότι η κυβέρνηση έχει απαγορεύσει την πορεία του Πολυτεχνείου».

Στον εισαγγελέα καλείται τη Δευτέρα και ο Εκτορας Γάζος, γραμματέας του ΔΣ της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Καρδίτσας για τις δηλώσεις του περί συμμετοχής στις εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο.

 

Σε ανακοίνωσή τους η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Καρδίτσας, μεταξύ άλλων, τονίζει: «Οι νοσοκομειακοί γιατροί αγωνίζονται για την προστασία της υγείας του λαού! Η ΕΙΝΚΥΝΚ έχει δώσει όλα τα προηγούμενα χρόνια, όπως και μέσα σε ολόκληρη την περίοδο της πανδημίας, αλλεπάλληλους αγώνες για το δικαίωμα του λαού στην υγεία, όπως και για όλα τα επαγγελματικά, εργασιακά, συνδικαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα των συναδέλφων μας και όλων των εργαζομένων. Καταγγέλλουμε τη σημερινή κλήση του προέδρου και του γραμματέα της Ένωσής μας από τον εισαγγελέα για να «δώσουν εξηγήσεις» σχετικά με την ανακοίνωσή μας στις 10 Νοεμβρίου. Σε μία ανακοίνωση της Ένωσης που αναδείκνυε τις τραγικές ελλείψεις των δομών υγείας στο νομό, εκείνοι στάθηκαν στην αναφορά για συμμετοχή στις εκδηλώσεις για το γιορτασμό της ηρωικής εξέγερσης του πολυτεχνείου. Τους τελευταίους οκτώ μήνες της πανδημίας, η Ένωσή μας αναδείκνυε τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, υλικά και εξοπλισμό στο νοσοκομείο Καρδίτσας και στα Κέντρα Υγείας του Νομού. Αναδείξαμε και θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για την υπάρχουσα αποσαθρωμένη κατάσταση στο δημόσιο σύστημα υγείας που θέτει σε κίνδυνο την υγεία του λαού. Αναδείξαμε και θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε ότι η κυβέρνηση, ενώ έχει αφήσει απροετοίμαστο το σύστημα υγείας εδώ και 8 μήνες, συνεχίζει να ακολουθεί την ίδια τακτική ανακύκλωσης των ελλείψεων και των τεράστιων προβλημάτων. Ζητούσαμε επίμονα και αποδεικτικά και θα συνεχίσουμε να απαιτούμε τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την προστασία της υγείας του λαού και των υγειονομικών. Δεν ίδρωσε, όμως, το αυτί κανενός για όλα αυτά. Οι ανακοινώσεις μας είναι όλες δημοσιευμένες σχετικά με τις τεράστιες ελλείψεις και τα προβλήματα. Τα γνωρίζουν καιρό όλα αυτά. Γιατί δεν αντιδρούν σε όλα αυτά; Γιατί δεν υλοποιούν όλα αυτά τα μέτρα που προτείνουμε; Άλλος είναι ο σκοπός τους. Με αφορμή την πανδημία, θέλουν να επιβάλλουν σιωπητήριο στις διεκδικήσεις μας. Ας μας απαντήσουν λοιπόν. Έχουν απαγορευτεί οι εκδηλώσεις; Έχουν απαγορευτεί οι διεκδικήσεις;»

Καλούνται στον εισαγγελέα, γιατροί και συνδικαλιστές γιατί καλούν σε συμμετοχή τις κινητοποιήσεις για το Πολυτεχνείο, που κατά τον κ. Χρυσοχοΐδη απαγορεύονται λόγω της πανδημίας, που η χώρα κινδυνεύει να γίνει Μπέργκαμο γιατί αντί να προσλάβει γιατρούς προσέλαβε αστυνομικούς. Γιατί το πρώτο λοκντάουν πέρασε και δεν ακούμπησε για την κυβέρνηση, γιατί εφήρμοσε την μέθοδο «ανοσία της αγέλης» για τη βαριά βιομηχανία του τουρισμού. Γιατί, γιατί, τόσα γιατί αλλά ο Χρυσοχοίδης απειλεί εντελώς αυθαίρετα βουλευτές ακόμη και με συλλήψεις για την πορεία του Πολυτεχνείου. Ας το πράξει, έχοντας υπόψιν του και το νόμο, εκτός εάν έχει καταλυθεί από τα τάγματά του.

Για ποιούς λόγους επιτρέπεται η απαγόρευση συγνετρώσεων (Ν. 4703/2020)

Άρθρο 7

1.Επικείμενη δημόσια υπαίθρια συνάθροιση μπορεί να απαγορευθεί αν:

α) επαπειλείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια, λόγω ιδιαιτέρως πιθανής διάπραξης σοβαρών εγκλημάτων, ιδίως, κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας, της ιδιοκτησίας και της πολιτειακής εξουσίας ή

β) απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής σε ορισμένη περιοχή ή

γ) πρόκειται για δημόσια υπαίθρια συνάθροιση ο σκοπός της οποίας αντιτίθεται προς τον σκοπό ήδη προγραμματισμένης γνωστοποιηθείσας κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 3 και μη απαγορευθείσας συνάθροισης που πραγματοποιείται ή βρίσκεται σε εξέλιξη στην ίδια περιοχή ή εγγύς της ίδιας περιοχής και κατά το αυτό χρονικό διάστημα.

2.Στις περ. β) και γ) της παρ. 1 η αρμόδια αστυνομική ή λιμενική αρχή σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 8 υποδεικνύει ενδεικτικά, εφόσον είναι εφικτό, ως εναλλακτικές επιλογές, άλλες περιοχές, κατάλληλες για την πραγματοποίηση της συνάθροισης.

……

Άρθρο 8

Περιορισμοί

1.Επιτρέπεται η επιβολή περιορισμών σε σχέση με επικείμενη δημόσια υπαίθρια συνάθροιση, εάν πιθανολογείται ότι η διεξαγωγή της θα διαταράξει δυσανάλογα την κοινωνικοοικονομική ζωή της συγκεκριμένης περιοχής, λόγω ιδίως των ειδικότερων κυκλοφοριακών και άλλων ιδιαίτερων τοπικών συνθηκών.

2.Επιτρέπεται η επιβολή περιορισμών σε σχέση με δημόσια υπαίθρια συνάθροιση που βρίσκεται σε εξέλιξη, εάν η διεξαγωγή της προκαλεί δυσανάλογα μεγάλη διατάραξη στην κοινωνικοοικονομική ζωή της περιοχής, λόγω ιδίως του αριθμού των συμμετεχόντων και λαμβάνοντας υπόψη ιδίως τις ειδικότερες κυκλοφοριακές και άλλες ιδιαίτερες τοπικές συνθήκες”

Με άλλα λόγια ο νόμος δεν προβλέπει απαγόρευση συγκεντρώσεων για υγειονομικούς λόγους.