Πρόσφυγες: Αστυνομικά πογκρόμ και νέα σκληρή νομοθεσία

Στα σύνορα Σερβίας - Ουγγαρίας.

| 15/09/2015

Σε μαζικό πογκρόμ χιλιάδων συλλήψεων προχώρησε από τα μεσάνυχτα η ουγγρική αστυνομία σε εφαρμογή των νέων σκληρών μέτρων που έλαβε νωρίτερα η κυβέρνηση για σφράγισμα των συνόρων με την Σερβία.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της αστυνομίας, για “παράνομη διέλευση” των συνόρων κρατούνται 9.380 άνθρωποι, με τις πρώτες απαγγελίες κατηγοριών να αφορούν σε πλαστά έγγραφα και παράνομη διακίνηση ανθρώπων. Μόνο το γεγονός ότι και οι δύο κατηγορίες αφορούν μόλις 18 άτομα αποδεικνύει ότι έγιναν για προπαγανδιστικό “ξεκάρφωμα”, ενώ, η μεγάλη μάζα των απελπισμένων ανθρώπων βρίσκεται εγκλωβισμένη στα σύνορα Ουγγαρίας – Σερβίας, με την τελευταία, μάλιστα, να “απαντά” στην κίνηση του γείτονά της, με επίσης σκληρά μέτρα ενάντια στους πρόσφυγες!

Ουγγαρία…

Συγκεκριμένα, ο νέος νόμος της Ουγγαρίας προβλέπει ποινή φυλάκισης μέχρι και 3 χρόνια σε όσους επιχειρούν να περάσουν παράνομα στη χώρα, ενώ η φυλάκιση μπορεί να φτάσει και  πέντε χρόνια αν ο “επιχειρών” καταστρέψει μέρος του φράχτη που έχει στηθεί στα σύνορα! Αντί φυλάκισης, η “φιλόξενη” κυβέρνηση της Ουγγαρίας δίνει την “επιλογή” στο συλληφθέντα να “διαλέξει”… την απέλαση.

Νωρίτερα ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν προχώρησε σε νέο αντιδραστικό, σκοταδιστικό “κρεσέντο”, λέγοντας στους συναριοφύλακες ότι με τις υπηρεσίες τους προστατεύουν «τη δυτική ευρωπαϊκή τάξη πραγμάτων και την πολιτιστική ταυτότητα της Ουγγαρίας»!

Σερβία…

Οι Σέρβοι δηλώνουν, μέσω του υπουργού Μετανάστευσης Αλεξάντερ Βουλίν, ότι δεν πρόκειται να δεχθούν τους πρόσφυγες που θα διώξει η Ουγγαρία. «Δεν εμπίπτουν στη δική μας αρμοδιότητα», δήλωσε στο κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Τανγιόνγκ. «Βρίσκονται στην ουγγρική επικράτεια και αναμένω από την Ουγγαρία να προβεί στις ανάλογες ρυθμίσεις».

“Αν θέλουν [οι Ούγγροι] να τους στείλουν πίσω, θα χρειαστεί να τους ξαναστείλουν στην Ελλάδα. Είναι η πρώτη χώρα εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εμείς δεν θα τους δεχθούμε, ακόμα και αν χρειαστεί να στείλει η Σερβία το στρατό της στα σύνορα,” φέρεται να είπε ο ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής Νενάντ Ιβανίσεβιτς στο σταθμό Β92.

Πάντως ο Βούλιν προσπάθησε να εμφανιστεί περισσότερο “δεκτικός”: “Η Σερβία ελέγχει την κατάσταση στα σύνορά της και όλοι οι μετανάστες θα χρειαστεί, όπως και πριν, να περάσουν τις διαδικασίες, από ιατρικές μέχρι νομικές,” είπε προσθέτοντας ότι αντιπρόσωποι της ΕΕ και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες θα συναντιώνταν χθες “για να συζητήσουν το άνοιγμα ενός μεγαλύτερου κέντρου υποδοχής στο Βελιγράδι.”

“Δεν θα επιτρέψουμε να πεθάνει κανείς από το κρύο,” δήλωσε και σημείωσε: “Από την αρχή, η Σερβία πρότεινε: Καλέστε μας, συμπεριλάβετέ μας, παρότι δεν είμαστε μέλος της ΕΕ – αντιμετωπίζουμε το ίδιο πρόβλημα, ίσως αυτό θα μπορούσε να λυθεί, ή ακόμα [να λυθεί] εκτός συνόρων της ΕΕ,”.

[hr]

[Υστερόγραφο:

Όλα αυτά συμβαίνουν στο ίδιο σημείο που είναι δύσκολο να ξεχάσει ο οποιοσδήποτε ότι μία “δημοσιογράφος” – οπερατέρ ενώ κάλυπτε τις συγκρούσεις προσφύγων με την αστυνομία, κατάφερε να διοχετεύσει όλη τη δηλητηριώδη ιδεολογία της (συνδέεται με το φασιστικό κόμμα Jobbik). Το μέσο στο οποίο εργαζόταν (N1TV) μετά την κατακραυγή που προκλήθηκε κατάφερε να ανακοινώσει ότι η συγκεκριμένη δεν θα εργάζεται πλέον εκεί. Αυτό βέβαια δεν αλλάζει το γεγονός ότι το ίδιο το μέσο φρόντιζε συστηματικά να ενισχύει την ρατσιστική ξενοφοβική προπαγάνδα εναντίον των κυμάτων προσφύγων:

https://www.youtube.com/watch?v=VxPFsATTjXw