Πρώτη νίκη για τους εργαζόμενους στην Cosco

Η απεργία φαίνεται πως έφερε αποτελέσματα

| 08/06/2018

Την Τρίτη 12 Ιουνίου στις 12.30 μ.μ. θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις και συζητήσεις στο Υπουργείο Εργασίας ανάμεσα στους εκπροσώπους της Cosco, τα Υπουργεία Εμπορικής Ναυτιλίας και Εργασίας και τους εκπροσώπους των εργαζομένων για το πώς θα προχωρήσει τεχνικά η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και πώς θα ενταχθούν οι λιμενεργάτες στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ)

Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της συνάντησης που έγινε στο Υπουργείο Ναυτιλίας την Τετάρτη 6 Ιουνίου κι ενώ οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της Cosco είχαν ξεκινήσει την απεργία τους αψηφώντας τις απειλές και τις δικαστικές αποφάσεις που την έβγαζαν παράνομη. Στη συνάντηση στο υπουργείο συμμετείχαν η εργοδοσία της «Cosco», εκπρόσωποι του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και του Υπουργείου Εργασίας και εκπρόσωποι του Σωματείου Εργαζομένων ΕΝΕΔΕΠ και του Εργατικού Κέντρου Πειραιά. Τα δεκάδες μηνύματα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στον αγώνα των λιμενεργατών φαίνεται ότι βρίσκονταν κι αυτά στην αίθουσα της συνάντησης, παίζοντας σημαντικό ρόλο στην έκβασή της.

Το ΔΣ του Σωματείου των εργαζομένων (ΕΝΕΔΕΠ) θα συνεδριάσει αμέσως μετά την συνάντηση της ερχόμενης Τρίτης. Χθες το απόγευμα πάντως, μετά την ενημέρωση που έκαναν στους συγκεντρωμένους απεργούς, αποφασίστηκε η αναστολή των προγραμματισμένων κινητοποιήσεων μέχρι να φανεί ότι όσα συμφωνήθηκαν θα υλοποιηθούν.

Το σαφές μήνυμα που βγαίνει από την παραπάνω εξέλιξη είναι ότι χρειάζεται αποφασιστικότητα, εργατική ενότητα και αλληλεγγύη για να μπορούμε να νικάμε. Και όταν δίνουμε τους αγώνες με αποφασιστικότητα, τότε μόνο να κερδίσουμε έχουμε.