«Πόλεμος και Ειρήνη»: Μία αριστουργηματική φιλμική μεταφορά του διαμαντιού της παγκόσμιας λογοτεχνίας

Κυριακή 11 Σεπτέμβρη, από τις 12 το μεσημέρι, στην «Αλκυονίδα»

| 10/09/2016

Το αριστούργημα του Λέων Τολστόι, «Πόλεμος και Ειρήνη», στην επική και αξεπέραστη μεταφορά του στον κινηματογράφο από τον «μάγο» Σοβιετικό σκηνοθέτη, Σεργκέι Μπονταρτσούκ, προβάλει αύριο Κυριακή 11 Σεπτέμβρη, 12 το μεσημέρι, το Α’ Μέρος, και 4 μμ, το Β’ Μέρος, η «New Star», στην «Αλκυονίδα», με αφορμή τα «γενέθλια» του μεγάλου Ρώσου κλασικού, ο οποίος γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου του 1828.

Ο Λέων Νικολάγιεβιτς Τολστόι θεωρείται – και δικαίως – ένας από τους κορυφαίους συγγραφείς όλων των εποχών, ο άνθρωπος που επέδρασε καταλυτικά στον ευρωπαϊκό, αλλά και αμερικάνικο λογοτεχνικό ρεαλισμό, ο ουμανιστής, ο οποίος αποτέλεσε το πνευματικό σημείο αναφοράς της «αφρόκρεμας» της παγκόσμιας διανόησης του καιρού του, από τη μια, αλλά και του λαού του, από την άλλη. Ο Ρομέν Ρολάν, ο Ερνεστ Χέμινγουέι, ο Μπέρναρντ Σω, ο Ρίλκε, ο Στρίνμπεργκ, ακόμη και ο Γκάντι, είναι μερικά από τα μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, φιλοσοφίας καιπολιτικής, τα οποία δέχτηκαν την επίδραση του Ρώσου διανοητή. Τα έργα του διασκευάστηκαν πάμπολλες φορές για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο, ενώ τα θεατρικά του ανεβάστηκαν και ανεβάζονται σε όλα τα θέατρα του κόσμου.

Η ταινία του Μπονταρτσούκ ίσως είναι η ακριβότερη παραγωγή στην ιστορία του κινηματογράφου για το μεγαλύτερο  μυθιστόρημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Μία υπερπαραγωγή στην οποία χρησιμοποιήθηκαν πάνω από 120.000 κομπάρσοι και περισσότερα από 35.000 κουστούμια. Το φιλμ τιμήθηκε με το Όσκαρ και τη Χρυσή Σφαίρα Ξενόγλωσσης Ταινίας (1969).

Μέσα από την ιστορία πέντε οικογενειών της αριστοκρατίας αναδύεται το μωσαϊκό της Ρωσίας και με την παραστατική περιγραφή των μαχών και των συρράξεων, ο Τολστόι αφήνει να διαφανούν οι βαθύτερες σκέψεις του για έννοιες όπως ο πατριωτισμός, ο ανθρωπισμός και η ηθική. Οι αποφάσεις των ηγετικών μορφών των στρατιωτικών εξελίξεων, όπως του Ναπολέοντα και του Κουτούζοφ, περνούν σε δεύτερη μοίρα για να αναδειχτεί η αξία της λαϊκής δύναμης και των ικανοτήτων των απλών στρατιωτών της προεπαναστατικής περιόδου. Με επική πνοή ο Τολστόι έγραψε το έβδομο πιο ογκώδες έργο της παγκόσμιας λογοτεχνίας, που εκτείνεται χρονικά από τη μάχη του Αούστερλιτς μέχρι τη γαλλική εισβολή, τον εμπρησμό της Μόσχας και την ήττα του Ναπολέοντα.

war-peace_poster

Αρχικά, το 1956 το «Πόλεμος και Ειρήνη» γυρίστηκε σε ταινία από τον Κινγκ Βίντορ. Η ταινία του Κινγκ Βίντορ «Πόλεμος και Ειρήνη» προβλήθηκε στην ΕΣΣΔ το 1959. Γνώρισε πολύ μεγάλη επιτυχία, καθώς 31,5 εκατομμύρια Σοβιετικοί πολίτες παρακολούθησαν την ταινία, η οποία αναφέρεται στην ρωσική ιστορία(εισβολή του Ναπολέοντα στην Ρωσία το 1812). Καθώς πλησίαζε η 150η επέτειος(1962) από την εισβολή των Γάλλων, σε μια εποχή όπου η διπολική αναμέτρηση ΕΣΣΔ-ΗΠΑ ήταν κυρίαρχη σύγκρουση του πλανήτη, η Σοβιετική Υπουργός Πολιτισμού Φούρτσεβα, αναπτύσσει την ιδέα του γυρίσματος μιας ταινίας που θα βασιζόταν στο μυθιστόρημα του Λ.Τολστόι. Λίγο αργότερα, σε μια ανοιχτή επιστολή η οποία δημοσιεύτηκε στον Τύπο, υπογεγραμμένη από σοβιετικούς σκηνοθέτες, διακυρήχθηκε ότι «Είναι ζήτημα τιμής για τον σοβιετικό κινηματογράφο να κάνει μια ταινία, η οποία θα ξεπεράσει την αμερικανο-ιταλική παραγωγή και σε καλλιτεχνική αξία, και σε αυθεντικότητα». Αυτή η παραγωγή θα είναι η σοβιετική απάντηση στην ταινία του Βίντορ. Αρκετοί σοβιετικοί καλλιτέχνες επιθύμησαν να γυρίσουν την ταινία. Ανάμεσα σε αυτούς οι Σ.Γκερασίμοφ και Μ.Ρομ. Τελικά επιλέχθηκε ο Σεργκέι Μπόνταρτσουκ, διότι εξέφραζε καλύτερα το πνεύμα της νέας εποχής.

Πρωταγωνιστούν: Λουντμίλα Σαβελιέβα, Βιατσεσλαβ Τικόνωβ, Σεργέι Μπονταρσούκ.

Εισιτήριο και για τα δύο μέρη: 5 ευρώ.