«Πόσοι πρέπει να πεθάνουν»;

Τρίτος νεκρός στη Μόρια

| 30/01/2017

Τρίτος νεκρός πρόσφυγας, μέσα σε μία εβδομάδα, στον καταυλισμό στη Μόρια της Λέσβου. Ένας νεαρός, 20 ετών, από το Πακιστάν, ενώ άλλος ένας διακομίστηκε στο νοσοκομείο. «Πόσοι πρέπει να πεθάνουν για να πάψουμε να μιλάμε για τυχαία περιστατικά;» διερωτώνται και καταγγέλλουν οι Γιατροί του Κόσμου σε ανακοίνωσή τους.

Μεταξύ άλλων, κι αφού εκφράζουν τη βαθιά τους οδύνη για το νέο θάνατο, αναφέρουν: «Ως η οργάνωση, που έχει αναλάβει την παροχή πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας εντός του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια της Λέσβου, οι Γιατροί του Κόσμου είχαν από πολύ νωρίς δημόσια επισημάνει τους σοβαρούς κινδύνους για τη ζωή και την υγεία, όσων παραμένουν στο Κέντρο της Μόριας εξαιτίας των άσχημων συνθηκών διαβίωσης… Η διαβίωση ανθρώπων σε αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες είναι μείζον ζήτημα, το οποίο τοποθετείται πέρα και πάνω από οποιαδήποτε ανάγκη για απαρέγκλιτη τήρηση της Συμφωνίας ΕΕ και Τουρκίας».

Να θυμηθούμε ότι το περασμένο Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, βρέθηκε νεκρός έξω από τη σκηνή του, 45χρονος Σύρος, ενώ την περασμένη Τρίτη, 24 Ιανουαρίου, πέθανε άλλος ένας άνδρας, 22 ετών, από την Αίγυπτο. Και στις δύο περιπτώσεις, η αρχική ιατροδικαστική εξέταση δεν μπόρεσε να εξακριβώσει τα ακριβή αίτια του θανάτου των δύο ανδρών. Όπως αναφέρουν οι Γιατροί του Κόσμου «μολονότι τα ακριβή αιτία των θανάτων παραμένουν μέχρι στιγμής, επισήμως, άγνωστα, εικάζεται ότι οφείλονται σε αναθυμιάσεις από θερμάστρα ή κάποιο άλλο αυτοσχέδιο μέσο θέρμανσης».

Σήμερα όταν έγινε η μεταφορά, περίπου στις 2 το μεσημέρι, της σορού του νεκρού Πακιστανού με ασθενοφόρο, η κατάσταση των προσφύγων και μεταναστών ήταν οριακή ενώ δεκάδες συνέρευσαν γύρω από το ασθενοφόρο και αποχαιρέτησαν το νεκρό σύντροφό τους με συνθήματα και λυγμούς.

Ας σημειωθεί, ότι στον καταυλισμό της Μόριας συνεχίζουν να μένουν σε καλοκαιρινές σκηνές, με θερμοκρασίες που κατά τη νύχτα πέφτουν κάτω του μηδενός, εκατοντάδες άνδρες μετανάστες που ταξιδεύουν μόνοι τους. Στο σύνολό τους αρνούνται να μετακινηθούν στο αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού στο λιμάνι της Μυτιλήνης που χρησιμοποιείται για τη στέγαση μεταναστών όταν επικρατούν κακές καιρικές συνθήκες. Κι αυτό για να είναι κοντά στην Υπηρεσία Ασύλου, όποτε εξετασθεί το αίτημά τους. Όπως έγινε γνωστό πάντως, στο πλοίο δεν μένουν περισσότεροι από 80, όλοι κι όλοι, Αφρικανοί.

Επίσης, στη Μόρια μένουν ακόμα στις σκηνές μετανάστες, αφού δεν έχει ολοκληρωθεί από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες η μετακίνηση σε δωμάτια ξενοδοχείων που έχουν ενοικιασθεί στην περιοχή της Μυτιλήνης για στέγαση οικογενειών, ώστε στα κοντέϊνερ του καταυλισμού να μεταφερθούν άνδρες που μένουν μόνοι τους σε σκηνές.

Διερωτόμαστε και μεις ακολούθως, την ευθύνη για τους θανάτους, την πολιτική ευθύνη ποιος την παίρνει;

(πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ)