Σκαλίζοντας τα γεγονότα | 1 Ιουνίου

Μια καθημερινή ματιά στην Ιστορία

| 01/06/2019

Το Περιοδικό και οι εκδόσεις Historical Quest συνεργάζονται και σας παρουσιάζουν μια καθημερινή ματιά σε ιστορικά γεγονότα. Γιατί η Ιστορία υπάρχει για να τη σκαλίζουμε…

1 Ιουνίου 1298: Οι πολίτες της Ρίγας και του Μεγάλου Δουκάτου της Λιθουανίας νίκησαν το Τάγμα της Λιβονίας στη Μάχη του Τουραϊντα.
unnamed
1 Ιουνίου 1815: Γεννήθηκε ο Όθων – Φρειδερίκος – Λουδοβίκος (Όττο Φρίντριχ Λούντβιχ φον Βίττελσμπαχ – Otto Friedrich Ludwig von Wittelsbach). Ο Όθωνας ήταν Πρίγκιπας της Βαυαρίας και ο πρώτος Βασιλιάς του νέου ελληνικού κράτους, ο μοναδικός με τον επίσημο τίτλο «Βασιλεύς της Ελλάδος». Οι Βασιλείς της δυναστείας Γκλύξμπουργκ είχαν τον τίτλο «Βασιλεύς των Ελλήνων». Τα πρώτα χρόνια της οθωνικής περιόδου σημαδεύτηκαν από την πολιτική και το έργο της Αντιβασιλείας. Η επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843 με στόχο την παραχώρηση Συντάγματος ήταν κομβικό σημείο της βασιλείας του Όθωνα. Η νύχτα της 3ης Σεπτεμβρίου αποτέλεσε το τέλος της απόλυτης μοναρχίας στην Ελλάδα. Μετά τον κριμαϊκό πόλεμο, η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε διαδικασία μετασχηματισμού, η οποία ενισχύει την λαϊκή δυσαρέσκεια για τον Όθωνα. Τελικά, τον Οκτώβριο του 1862, εκδηλώνεται επανάσταση, η οποία αναγκάζει το βασιλικό ζεύγος να εγκαταλείψει την Ελλάδα. Μετά από περίοδο μεσοβασιλείας, ο ελληνικός θρόνος δόθηκε στον Δανό πρίγκιπα Γεώργιο, που αναγορεύτηκε ως Γεώργιος Α’ Βασιλιάς των Ελλήνων.

unnamed (1)

1 Ιουνίου 1990: Ο αμερικανός Πρόεδρος Τζωρτζ Χ. Ου. Μπους και ο σοβιετικός ηγέτης Μιχαήλ Γκορμπατσώφ συμφωνούν για τον περιορισμό των μεγάλου βεληνεκούς πυρηνικών πυραύλων και τη διακοπή παραγωγής χημικών όπλων.

330109 12.06.1990 Официальный визит в США президента СССР М.С.Горбачева. Президенты СССР и США М.С.Горбачев и Дж.Буш во время подписания советско-американских документов. Юрий Абрамочкин/РИА Новости