Σκαλίζοντας τα γεγονότα| 1 Φεβρουαρίου

Μια καθημερινή ματιά στην Ιστορία

| 01/02/2018

Το Περιοδικό και οι εκδόσεις Historical Quest συνεργάζονται και σας παρουσιάζουν μια καθημερινή ματιά σε ιστορικά γεγονότα. Γιατί η Ιστορία υπάρχει για να τη σκαλίζουμε…

1 Φεβρουαρίου  1327: Ο έφηβος Εδουάρδος Γ’ στέφεται βασιλιάς της Αγγλίας, αλλά η χώρα κυβερνάται από τη μητέρα του, Ισαβέλλα, και τον εραστή της, Ρογήρο Μόρτιμερ. Ο Εδουάρδος Γ΄ (13 Νοεμβρίου 1312 – 21 Ιουνίου 1377) ήταν βασιλιάς της Αγγλίας από τις 25 Ιανουαρίου 1327 έως το θάνατό του. Επίσης, ήταν δούκας της Ακουιτανίας (1325 – 1361) παραχωρώντας την στη συνέχεια ως ανεξάρτητο δουκάτο στον μεγαλύτερο γιο του, Εδουάρδο, τον μαύρο πρίγκηπα. Υιός και διάδοχος του βασιλιά της Αγγλίας Εδουάρδου Β΄, και της Ισαβέλλας της Γαλλίας, κόρης του βασιλιά της Γαλλίας Φιλίππου Δ΄. Σε ηλικία 15 ετών ο πατέρας του ήρθε σε σύγκρουση με την μητέρα του και τον εραστή της, Ρογήρο Μόρτιμερ, συνωμότησαν και ο πατέρας του ανατράπηκε, φυλακίστηκε και δολοφονήθηκε στην φυλακή. Την εξουσία τότε ανέλαβε η Ισαβέλλα, που άφησε την χώρα ολοκληρωτικά στα χέρια του εραστή της, ο οποίος με τεράστιες φιλοδοξίες στόχευε να γίνει ο ίδιος βασιλιάς. Με την συμπλήρωση των 18ων γενεθλίων του, ο Εδουάρδος (1330) συνέλαβε και κρέμασε τον Μόρτιμερ, έστειλε την μητέρα του εξορία και ανέλαβε ολοκληρωτικά την εξουσία.
[br]
thumbnail_01022017_01
  [br]
1 Φεβρουαρίου 1411: Υπογράφεται η Πρώτη Συνθήκη Ειρήνης του Τόρουν, η οποία τερματίζει τον πόλεμο μεταξύ του Τευτονικού Τάγματος και της Πολωνο-Λιθουανικής Συμμαχίας (Πολωνικό Βασίλειο & Μεγάλο Δουκάτο της Λιθουανίας). Ουσιαστικά η συνθήκη ειρήνης έδειξε την αποτυχία του πολωνο-λιθουανικού συνασπισμού να κεφαλαιοποιήσει τις νίκες του εναντίον των Τευτόνων Ιπποτών.
[br]

01022017_02

1 Φεβρουαρίου 1713: Κατόπιν διαταγής του Οθωμανού σουλτάνου, συλλαμβάνεται στο Μπέντερ της Μολδαβίας ως ανεπιθύμητος ο βασιλιάς Κάρολος ΙΒ΄ της Σουηδίας. Ο Κάρολος ΙΒ’ (Karl XII, 17 Ιουνίου 1682 – 30 Νοεμβρίου 1718) ήταν βασιλιάς της Σουηδίας (1697-1718). Ανέβηκε στον θρόνο στα δεκαπέντε του χρόνια και οδήγησε στα δεκαοκτώ του την Σουηδία στον Μεγάλο Βόρειο Πόλεμο εναντίον όλων των γειτόνων της, που διαμφισβήτησαν την κυριαρχία της στην Βαλτική. Νίκησε τους Δανούς, τους Ρώσους, τους Πολωνούς και τους Σάξονες, ανεβοκατέβαζε βασιλείς στην Πολωνία, νίκησε και πάλι τους Ρώσους στο έδαφός τους και υπέστη τελικά συντριπτική ήττα από τους τελευταίους στην Πολτάβα. Κατέφυγε στην Οθωμανική αυτοκρατορία και μετά περιπετειώδη διαμονή πέντε ετών επέστρεψε στην Σουηδία. Συνέχισε τους πολέμους και στα τριάντα έξι του σκοτώθηκε ενώ πολιορκούσε ένα φρούριο στη Νορβηγία. Τυχοδιωκτική μορφή, επανέλαβε τους άθλους του Γουσταύου Αδόλφου στην Ευρώπη, και μολονότι ή ήττα του στην Πολτάβα σήμανε το τέλος της Σουηδικής αυτοκρατορίας, θεωρήθηκε από πολλούς συμπατριώτες του εθνικός ήρωας.

01022017_03

1 Φεβρουαρίου 1893: O Τόμας Έντισον ολοκληρώνει στο Νιου Τζέρσεϊ την κατασκευή του πρώτου κινηματογραφικού στούντιο. Ο Τόμας Έντισον (Thomas Alva Edison, 11 Φεβρουαρίου 1847 – 18 Οκτωβρίου 1931) ήταν Αμερικανός εφευρέτης και επιχειρηματίας. Ήταν ο περισσότερο παραγωγικός εφευρέτης της σύγχρονης εποχής. Αν και αυτοδίδακτος δραστηριοποιήθηκε σε πολλούς τομείς της τεχνικής. Από τις γνωστότερες εφευρέσεις του είναι το μικρόφωνο, ο φωνόγραφος και ο ηλεκτρικός λαμπτήρας. Πολλές από τις κατασκευές τού Έντισον ήταν, βέβαια, είτε βελτιώσεις άλλων υπαρχουσών με κακή απόδοση είτε πρότυπα, τα οποία τελειοποιήθηκαν στη συνέχεια από άλλους τεχνικούς.

thumbnail_01022017_04

1 Φεβρουαρίου 1942: Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ο Βίντκουν Κουίσλιγκ διορίζεται πρωθυπουργός στην κατεχόμενη από τους Γερμανούς Νορβηγία. Όταν άρχισε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, ο Κουίσλιγκ τάχθηκε με το μέρος των Ναζιστών. Συνάντησε τον Χίτλερ το 1939 στο Βερολίνο και συζήτησε μαζί του σχετικά με τα μεγάλα οφέλη που θα είχε το Ράιχ, αν καταλάμβανε τη Νορβηγία. Κατά την εκστρατεία των Ναζιστικών στρατευμάτων στη Νορβηγία, τον Απρίλιο του 1940, υποστήριξε την εισβολή τους και, ως ανταμοιβή, διορίστηκε πρωθυπουργός στην κατεχόμενη Νορβηγία, από τον Φεβρουάριο του 1942 μέχρι τα τέλη του Β΄ παγκοσμίου πολέμου, όσο η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση του Γιόχαν Νύγκαρντσβολντ ήταν εξόριστη στο Λονδίνο. Ως πρωθυπουργός δεν ήταν καθόλου αγαπητός στους Νορβηγούς, οι οποίοι τον θεωρούσαν προδότη και συνεργάτη των δυνάμεων Κατοχής στη χώρα τους. Με το τέλος του πολέμου και την επάνοδο της νόμιμης Κυβέρνησης, ο Κουίσλιγκ συνελήφθη και δικάστηκε για εσχάτη προδοσία. Εκτελέστηκε από απόσπασμα στις 24 Οκτωβρίου 1945. Το επώνυμό του χρησιμοποιείται σε πολλές γλώσσες (και στην ελληνική) για να δηλώσει προδότες, συχνά δωσίλογους.

01022017_05