Σκαλίζοντας τα γεγονότα | 10 Noεμβρίου

Μια καθημερινή ματιά στην Ιστορία

| 10/11/2017

Το Περιοδικό και οι εκδόσεις Historical Quest συνεργάζονται και σας παρουσιάζουν μια καθημερινή ματιά σε ιστορικά γεγονότα. Γιατί η Ιστορία υπάρχει για να τη σκαλίζουμε…

[hr]

10 Νοεμβρίου 1444: Μάχη της Βάρνας: οι δυνάμεις των σταυροφόρων του βασιλιά Βλάντισλαβ Γ΄ της Βάρνας συνθλίβονται από τους Τούρκους του σουλτάνου Μουράτ Β΄. Ο Βλάντισλαβ σκοτώνεται στη μάχη.Οδήγησε δύο σταυροφορίες κατά της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Η πρώτη, το 1443, με τη συναίνεση του πάπα Ευγένιου Δ΄ και με τη βοήθεια του Γιάνος Χουνυάντι, υπήρξε επιτυχής, αλλά η δεύτερη κατέληξε στην ήττα και τον θάνατό του στη Μάχη της Βάρνας.

10 November 01

[hr]

10 Νοεμβρίου 1674: Αγγλο-Ολλανδικός Πόλεμος: όπως προβλεπόταν από τη Συνθήκη του Ουέστμινστερ, η Ολλανδία παραχωρεί τη Νέα Ολλανδία (New York, New Jersey, Delaware, and Connecticut) και φυλάκια στην Pennsylvania και στο Rhode Island στους Άγγλους.

10 November 02 (1)

[hr]

10 Νοεμβρίου 1836: Ο βασιλιάς Όθων της Ελλάδας παντρεύεται την Αμαλία.

10 November 03

[hr]

10 Νοεμβρίου 1919: Γεννιέται ο Μιχαήλ Καλάσνικωφ (10 Νοεμβρίου 1919 – 23 Δεκεμβρίου 2013), Ρώσος στρατιωτικός και σχεδιαστής όπλων, γνωστός για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη του θρυλικού τυφεκίου εφόδου AK-47. Ο Καλάσνικωφ ήταν, σύμφωνα με τον ίδιο, ένας αυτοδίδακτος μαστροχαλαστής που συνδύασε τις έμφυτες μηχανικές δεξιότητές του με τη μελέτη όπλων, ώστε να σχεδιάσει το πιο πετυχημένο όπλο για όλες τις μάχες. Ακόμα, ο Καλάσνικωφ ένιωσε θλίψη για την ανεξέλεγκτη διανομή των όπλων του, λόγω τη φήμης του για την αξιοπιστία του, τονίζοντας ότι το όπλο του είναι «ένα όπλο άμυνας» και «δεν αποτελεί όπλο για αδίκημα».

10 November 04

[hr]

10 Νοεμβρίου 1919: Γεννιέται ο Σπύρος Πισσάνος, Έλληνας αεροπόρος. πολέμησε κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στην Μοίρα των εθελοντών Αμερικανών πιλότων American Eagles της RAF και στην 4η Μοίρα Δίωξης της Αμερικανικής USAF. Τελείωσε τον πόλεμο σαν Σμηναγός, με 10 καταρρίψεις, στην Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Στο αμέσως μετά τον πόλεμο διάστημα υπήρξε δοκιμαστής πιλότος των πρώτων αεριωθουμένων αεροπλάνων. Το 2008 εξέδωσε το βιβλίο του ‘The Flying Greek’ περιγράφοντας την περιπέτειά του στην Αμερική και τις προσωπικές του αναμνήσεις από τον πόλεμο. Παθιασμένος απ την θέα κάποιων αεροπλάνων της νεοσύστατης τότε ΕΒΑ που έκαναν χαμηλές πτήσεις, συνήθιζε μικρός να παίρνει το τραίνο για την Κηφισιά κι από εκεί με τα πόδια να πηγαίνει στο Τατόι για να χαζεύει τα αεροπλάνα από κοντά.Το 1938 πήγε σαν λαθρομετανάστης στην Ν.Υόρκη. Αρχές του 1942 εντάχθηκε εθελοντικά σε ομάδες αγγλόφωνων πιλότων που θα πολεμούσαν για την Αγγλική RAF. Εκεί έγινε Ανθυποσμηναγός, στo 71 Σμήνος των American Eagles.Οι American Eagle στις 24 Οκτωβρίου 1942 συγχωνεύτηκαν με την 4η Μοίρα Δίωξης (4th Fighter Group) της USAAF, που είχε την έδρα της στο Ντέμπντεν, κοντά στο Στάνστεντ. Στο εξής θα ήταν ο Υποσμηναγός Steven Pissanos, του Σμήνους 334 της 4th FG, αλλά σύντομα, όταν σημείωσε τις πρώτες του καταρρίψεις σε ένα P-47C (Miss Plainfield) οι τοπικές εφημερίδες της γειτονιάς του στο Plainfield του Νιού Τζέρσεϊ τον αναφέρουν σαν τον «Ιπτάμενο Ελληνα» (The Flying Greek).Ο Πισσάνος συμμετείχε σε πολλών ειδών επιχειρήσεις μεταξύ των κατεχομένων εδαφών της Γαλλίας, Βελγίου, Ολλανδίας και Γερμανίας.Ο Σ. Πισσάνος ήταν ένας από τους 3 πρώτους πιλότους που δοκίμασαν το πρώτο αμερικανικό αεριωθούμενο F-80. Στη συνέχεια δοκίμασε να συνεχίσει την καριέρα του στην Πολιτική Αεροπορία και έγινε πιλότος τετρακινητήριων επιβατικών αεροπλάνων στην TWA, αλλά σύντομα του προσφέρθηκε προαγωγή και νέα θέση δοκιμαστή αεριωθουμένων στην USAF. Πέταξε σχεδόν όλα τα μοντέλα των νέων καταδιωκτικών απ’ το F-84 ως και τα F-102, F-106 και F-4 Phantom αργότερα. Κατόπιν υπηρέτησε με τον βαθμό του Αντισυνταγματάρχη σε διάφορες διοικήσεις και τα τελευταία 3 χρόνια της υπηρεσίας του βρέθηκε στην Ελλάδα με σκοπό να βοηθήσει στην ένταξη των Phantom F-4E στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

10 November 05