Σκαλίζοντας τα γεγονότα | 12 Οκτωβρίου

Μια καθημερινή ματιά στην Ιστορία

| 12/10/2018

Το Περιοδικό και οι εκδόσεις Historical Quest συνεργάζονται και σας παρουσιάζουν μια καθημερινή ματιά σε ιστορικά γεγονότα. Γιατί η Ιστορία υπάρχει για να τη σκαλίζουμε…

12 Οκτωβρίου 1492 : Η αποστολή του Χριστόφορου Κολόμβου φτάνει στις Μπαχάμες. Ο εξερευνητής πιστεύει ότι έχει φτάσει στις Ινδίες.

12 October 02

12 Οκτωβρίου 1810: Πρώτο Οκτόμπερφεστ: η βασιλική οικογένεια της Βαυαρίας καλεί τους πολίτες του Μονάχου να συμμετάσχουν στον εορτασμό του γάμου του πρίγκιπα Λουδοβίκου Α΄ της Βαυαρίας με την πριγκίπισσα Θηρεσία.

12 October 03

12 Οκτωβρίου 1944: Απελευθέρωση της Αθήνας. Τα γερμανικά στρατεύματα αποχωρούν από την ελληνική πρωτεύουσα και μ’ αυτό τον τρόπο τερματίζεται επίσημα η κατοχική περίοδος. Όταν ολοκληρώθηκε η αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους και ξέσπασαν σε αλαλαγμούς χαράς, γιορτάζοντας τη μεγάλη στιγμή που περίμεναν να έλθει τριάμισι ολόκληρα χρόνια.

12 October 01

12 Οκτωβρίου 1984: Έκρηξη βόμβας στο Grand Brighton Hotel: Ο IRA (Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός) αποπειράθηκε να δολοφονήσει την Βρετανίδα πρωθυπουργό Μάργκαρετ Θάτσερ και το υπουργικό συμβούλιο. Η Μάργκαρετ Θάτσερ γλύτωσε, ωστόσο σκοτώθηκαν, από την ισχυρή έκρηξη, 5 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 31.

12 October 04

12 Οκτωβρίου 1999: Η Αμπχαζία ανακηρύσσει την ανεξαρτησία της από την Γεωργία.Η Αμπχαζία είναι μια περιοχή στον Καύκασο, η οποία είναι de jure αυτόνομη δημοκρατία της Γεωργίας. Παραμένει de facto ανεξάρτητη από τη Γεωργία, παρότι δεν είναι αναγνωρισμένη διεθνώς με εξαίρεση τη Ρωσία και λίγες ακόμα χώρες. Η πρωτεύουσα είναι το Σοχούμι που βρίσκεται στον Εύξεινο Πόντο.

12 October 05