Σκαλίζοντας τα γεγονότα | 3 Δεκεμβρίου

Μια καθημερινή ματιά στην Ιστορία

| 03/12/2017

Το Περιοδικό και οι εκδόσεις Historical Quest συνεργάζονται και σας παρουσιάζουν μια καθημερινή ματιά στα γεγονότα. Γιατί η Ιστορία υπάρχει για να τη σκαλίζουμε…

3 Δεκεμβρίου 1834: Η Γερμανική Τελωνειακή Ένωση πραγματοποιεί την πρώτη τακτική απογραφή στη Γερμανία. Σκοπός της Τελωνειακής Ένωσης ήταν η δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς και η απλοποίηση των εμπορικών και οικονομικών συνθηκών μεταξύ των γερμανικών κρατιδίων. Από πολιτικής άποψης, η Ένωση ήταν ενδιάμεσο στάδιο για την λεγόμενη «μικρή λύση» του γερμανικού ζητήματος και αύξησε την επιρροή της Πρωσίας. Διάδοχος της Τελωνειακής Ένωσης ήταν η Γερμανική Αυτοκρατορία.

03-december-01

3 Δεκεμβρίου 1901: Ο Αμερικανός πρόεδρος Θεόδωρος Ρούζβελτ ζητά από το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών να περιορίσει τη δύναμη των τραστ “εντός λογικών ορίων”.

03-december-02

3 Δεκεμβρίου 1944: Δεκεμβριανά: ξεσπούν μάχες στην Αθήνα μεταξύ του ΕΛΑΣ και των κυβερνητικών δυνάμεων που υποστηρίζονται από τον βρετανικό στρατό. Οι μάχες κράτησαν 33 μέρες και τερματίστηκαν στις 5-6 Ιανουαρίου 1945. Επισημαίνεται ότι τα Δεκεμβριανά, όπως καταγράφηκαν στη συλλογική μνήμη οι μάχες του Δεκεμβρίου 1944, ήταν η μοναδική περίπτωση κατά την οποία σημειώθηκαν πολεμικές συγκρούσεις τέτοιας έκτασης στην ελληνική πρωτεύουσα από δημιουργίας του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους (1830). Ήταν επίσης, η μόνη περίπτωση στο Β΄Π.Π. κατά την οποία συγκρούσθηκαν μεταξύ τους συμμαχικές δυνάμεις.

03-december-03

3 Δεκεμβρίου 1971: Ινδο-πακιστανικός Πόλεμος του 1971: Ο πακιστανικός στρατός προχωράει σε προληπτικά χτυπήματα εναντίον της Ινδίας, αλλά αμέσως κλιμακώνεται η σύγκρουση και οδηγείται σε πολεμική σύρραξη με κόστος εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές. Ο πόλεμος διήρκεσε 13 ημέρες και είναι ανάμεσα στις πιο σύντομες συρράξεις της παγκόσμιας ιστορίας. Ο λόγος της σύρραξης ήταν η υποστήριξη που παρείχε η Ινδία στον απελευθερωτικό αγώνα του Ανατολικού Πακιστάν (Μπαγκλαντές). Τελικά καταλήγει με νίκη της Ινδίας και στην ανεξαρτησία του Ανατολικού Πακιστάν (Μπαγκλαντές).

03-december-04

3 Δεκεμβρίου  1979: Ο Ayatollah Ruhollah Khomeini γίνεται ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν. Υπήρξε μια από τις κινητήριες δυνάμεις της ιρανικής επανάστασης του 1979, με την οποία ανατράπηκε το προϋπάρχον καθεστώς και ο βασιλιάς (σάχης) της χώρας, Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί, αναγκάστηκε να απομακρυνθεί από το Ιράν. Μετά τα γεγονότα της ιρανικής επανάστασης, ο Χομεϊνί ως πρωτεργάτης και επικεφαλής του σιιτικού κλήρου, αναδείχθηκε ανώτατος άρχοντας του Ιράν, κατέχοντας ταυτόχρονα και θρησκευτικές ιδιότητες βάσει του νέου ιρανικού Συντάγματος. Το Συμβούλιο της Επανάστασης επέβαλε καθεστώς που βασιζόταν στην αυστηρή ερμηνεία του Κορανίου.Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Αγιατολάχ Χομεϊνί οι σχέσεις του Ιράν με τον δυτικό κόσμο επιδεινώθηκαν. Το Νοέμβριο του 1979 πραγματοποιήθηκε επίθεση κατά της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Τεχεράνη, γεγονός που οδήγησε στη διπλωματική κρίση των ομήρων με τις ΗΠΑ.  Από το 1980, το Ιράν βρισκόταν σε εμπόλεμη κατάσταση με το γειτονικό Ιράκ, για δέκα έτη (1980-90). Ο Χομεϊνί αρνήθηκε μια ειρηνική λύση επιλέγοντας να παρατείνει τον πόλεμο ελπίζοντας στην ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν, ενώ παράλληλα αξιοποίησε πολιτικά το γεγονός του πολέμου με σκοπό να τονώσει το αίσθημα εθνικής ενότητας. Ο Χομεϊνί παρέμεινε στο αξίωμα ως το τέλος του. Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών, στις 3 Ιουνίου 1989.
03-december-05