Σκαλίζοντας τα γεγονότα | 6 Δεκέμβρίου

Μια καθημερινή ματιά στην Ιστορία

| 06/12/2018

Το Περιοδικό και οι εκδόσεις Historical Quest συνεργάζονται και σας παρουσιάζουν μια καθημερινή ματιά σε ιστορικά γεγονότα. Γιατί η Ιστορία υπάρχει για να τη σκαλίζουμε…

6 Δεκεμβρίου 1240: Οι Μογγόλοι με επικεφαλής τον Μπατού Χαν καταλαμβάνουν το Κίεβο.

06-december-01

6 Δεκεμβρίου 1768: Κυκλοφορεί η πρώτη έκδοση της Εγκυκλοπαίδειας Μπριτάνικα.

houghton_typ_705-71-363_encyclopaedia_britannica_1771_-_title_page

6 Δεκεμβρίου 1865: Επικυρώνεται η 13η τροποποίηση του Συντάγματος των Η.Π.Α., με την οποία απαγορεύεται η δουλεία. Ήταν η μια από τις τρεις τροποποιήσεις που εγκρίθηκαν μετά το τέλος του Αμερικανικού Εμφυλίου κατά τη διάρκεια της Περιόδου Ανασυγκρότησης της χώρας (1865 – 1877).

06-december-03

6 Δεκεμβρίου 1884: Ολοκληρώνεται το Μνημείο του Ουάσινγκτον στην Ουάσινγκτον. Το Μνημείου του Ουάσινγκτον ή μνημείο Ουάσινγκτον (Washington Monument) είναι οβελίσκος στην αμερικανική πρωτεύουσα, την Ουάσινγκτον, ο όποιος κατασκευάστηκε στη μνήμη του πρώτου Αμερικανού προέδρου, του Τζορτζ Ουάσινγκτον. Το μνημείο, κατασκευασμένο από γρανίτη, μάρμαρο και γεύσιο,είναι τόσο η ψηλότερη πέτρινη κατασκευή στον κόσμο, όσο και ο ψηλότερος οβελισκός, με ύψος 169,294 μέτρα. Αν και υπάρχουν ψηλότερες μνημειακές στήλες, δεν είναι ούτε εξολοκλήρου πέτρινες, ούτε αληθινοί οβελίσκοι. Η κατασκευή του μνημείο ξεκίνησε το 1848, αλλά σταμάτησε από το 1854 μέχρι το 1877, και τελικά ολοκληρώθηκε το 1884. Η διακοπή της κατασκευής συνέβη εξαιτίας τις έλλειψης κεφαλαίων και του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου. Καταστράφηκε εν μέρη τις 23 Αυγούστου 2011 από ένα σεισμό 5,8 ρίχτερ με επίκεντρο στη Βιρτζίνια και τον τυφώνα Αϊρίν την ίδια χρονιά και από τότε παραμένει κλειστό για το κοινό, ώστε οι βλάβες να εκτιμηθούν και επιδιορθωθούν. Το μνημείο ξανάνοιξε στις 12 Μαΐου το 2014.

06-december-04

6 Δεκεμβρίου  1904: Ο Θεόδωρος Ρούζβελτ δηλώνει ως συνέπεια του Δόγματος Μονρόε ότι οι Η.Π.Α. θα παρεμβαίνουν στο δυτικό ημισφαίριο αν οι κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής αποδεικνύονται ανίκανες ή ασταθείς.

06-december-05

6 Δεκεμβρίου 1915: Συγκροτείται στην Θεσσαλονίκη η Επιτροπή Εθνικής Άμυνας. Μία ομάδα πολιτών της Μακεδονίας και αξιωματικών, βλέποντας τον κίνδυνο να δώσουν οι σύμμαχοι τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία στο Βασίλειο της Σερβίας, αλλά και πιστεύοντας στις ωφέλειες για την Ελλάδα από πιθανή νίκη των δυτικών συμμάχων, σκέφθηκε την κήρυξη επανάστασης για την έξοδο της Ελλάδας στον πόλεμο. Η ομάδα αυτή ονομάσθηκε «Επιτροπή Εθνικής Αμύνης» και την αποτελούσαν οι Δημήτριος Δίγκας, Περικλής Αργυρόπουλος, Αλέξανδρος Ζάννας, Κωνσταντίνος Αγγελάκης, Νικόλαος Μάνος, Δημήτριος Πάζης, Π. Γραικός (εκπρόσωπος Φλώρινας), Ζερβός (εκπρόσωπος Δράμας), Εμμανουήλ Χ. Ζυμβρακάκης, Νικόλαος Πλαστήρας, Θαλής Κουτούπης κ.ά. Η αρχηγία δόθηκε στον ηθικό αυτουργό του κινήματος τον Ελευθέριο Βενιζέλο, ο οποίος όμως για να την αναλάβει έθεσε ως όρο τη συμμετοχή στρατιωτικών μονάδων στο κίνημα, το οποίο επιθυμούσε πανελληνίως και όχι μόνο στη Μακεδονία.
06-december-06
6 Δεκεμβρίου  1917: Κατά την διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στις 09:04′ το πρωί της 6ης Δεκεμβρίου 1917, το γαλλικό πλοίο Mont-Blanc, πλήρες πολεμοφοδίων, εξερράγη στο λιμάνι, προκαλώντας ακαριαίο θάνατο σε περισσότερους από 1.600 άνδρες, γυναίκες και παιδιά, τραυματίζοντας περισσότερα από 9.000 άτομα, ενώ περίπου 200 άτομα τυφλώθηκαν από τα θραύσματα των υαλοπινάκων ή από την λάμψη της έκρηξης. Η έκρηξη του πλοίου ήταν αποτέλεσμα της σύγκρουσής του με άλλο πλοίο, το νορβηγικό “Imo”. Από την αρχική έκρηξη ισοπεδώθηκαν σπίτια, εργοστάσια, σχολεία, εκκλησίες, προβλήτες και πλοία διαλύθηκαν, ενώ συντρίμμια άρχισαν να επιπίπτουν σε όλη την γύρω περιοχή. Καθώς τα συντρίμμια έπεφταν, κτύπησαν σόμπες και θερμαντικές συσκευές, που προκάλεσαν πυρκαϊές σχεδόν σε ολόκληρη την πόλη. Στη θάλασσα το νερό εξατμίστηκε λόγω της έκρηξης τόσο απότομα, ώστε φάνηκε ο πυθμένας. Καθώς το γειτονικό νερό έσπευδε να καταλάβει το κενό, δημιουργήθηκε ισχυρό τσουνάμι, το οποίο έπληξε τις ακτές. Όταν νύχτωσε, άρχισε μια ισχυρή χιονοθύελλα, η οποία κράτησε μέχρι και την επόμενη ημέρα. Κανένα σπίτι από όσα είχαν διασωθεί δεν διέθετε πλέον τζάμια, για να συγκρατήσουν τις χαμηλές θερμοκρασίες. Ήταν η μεγαλύτερη ανθρωπογενής έκρηξη πριν την πυρηνική εποχή.
06-december-07
6 Δεκεμβρίου 1953: Ο Vladimir Nabokov ολοκληρώνει τη νουβέλα “Lolita”.
lolita