Σκαλίζοντας τα γεγονότα | 2 Μαΐου

Μια καθημερινή ματιά στην Ιστορία

| 02/05/2019

Το Περιοδικό και οι εκδόσεις Historical Quest συνεργάζονται και σας παρουσιάζουν μια καθημερινή ματιά σε ιστορικά γεγονότα. Γιατί η Ιστορία υπάρχει για να τη σκαλίζουμε…

2 Μαΐου  1808: Ξεσπά ο Πόλεμος της Ιβηρικής Χερσονήσου: ο λαός της Μαδρίτης ξεσηκώνεται εναντίον της γαλλικής κατοχής. Αργότερα ο Φρανθίσκο Γκόγια αποτυπώνει αυτό το γεγονός στον πίνακα Η 2α Μαΐου 1808. Ο Πόλεμος της Ιβηρικής Χερσονήσου ήταν μία στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ του Βασιλείου της Γαλλίας και των συμμαχικών δυνάμεων της Ισπανίας του Ηνωμένου Βασιλείου και της Πορτογαλίας για τον έλεγχο της Ιβηρικής χερσονήσου κατά την διάρκεια των ναπολεόντειων πολέμων. Ο πόλεμος ξέσπασε μόλις η Γαλλία και η Ισπανία κατέλαβαν την Πορτογαλία το 1807 και κλιμακώθηκε το 1808 όταν η Γαλλία στράφηκε ενάντια της συμμάχου της Ισπανίας. Ο πόλεμος κράτησε μέχρι όταν ο έκτος Συνασπισμός νίκησε τον Ναπολέοντα το 1814 και θεωρείται ως ένας από τους πρώτους πολέμους εθνικής ανεξαρτησίας , σημαντικός για την ανάδυση μακροσκελών ανταρτικών διαμαχών.

02 May 01

2 Μαΐου 1879: Ιδρύεται στη Μαδρίτη το Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα από τον Πάβλο Ιγλέσιας. Είναι το αρχαιότερο πολιτικό κόμμα της Ισπανίας και  αναδείχθηκε σε έναν εκ των κύριων πυλώνων της Δεύτερης Ισπανικής Δημοκρατίας, πρωταγωνιστώντας στην πολιτική σκηνή της χώρας με τον πρόεδρό του, Λάργο Καβαγιέρο να τελεί πρωθυπουργός. Το Ισπανικό Σοσιαλιστικο Εργατικό Κόμμα ιδρύθηκε με σκοπό την ενσωμάτωση του συνόλου του ισπανικού προλεταριάτου στις τάξεις του με σκοπό την ανατροπή του καπιταλισμού και την εγκαθίδρυση της δικτατορίας του προλεταριάτου. Οι ξεκάθαρα μαρξιστικές του ιδέες δεν εισακούσθηκαν κυρίως λόγω της κυριαρχίας του αναρχοσυνδικαλισμού σε μεγάλο μέρος της εργατικής μάζας της χώρας και της ημιτελούς βιομηχανικής ανάπτυξης του μεγαλύτερου μέρους της. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις βουλευτικές εκλογές του 1910 στα πλαίσια της συμμαχίας Ρεπουμπλικανική-Σοσιαλιστική Σύνδεση, εκλέγοντας τον ηγέτη της. Το αποτέλεσμα αυτό επαναλαμβανόταν μέχρι τις εκλογές του 1918 όταν και εξέλεξε επτά βουλευτές, πολλοί εκ των οποίων θα πρωταγωνιστούσαν στην πολιτική ζωή της χώρας τις επόμενες δεκαετίες όπως ο Ινταλέθιο Πριέτο, ο Χουλιάν Μπεσέιρο και ο Φρανθίσκο Λάργο Καβαγιέρο. Το κόμμα ενσωματώθηκε στη Δεύτερη Σοσιαλιστική Διεθνή και απέρριψε την πρόσκληση του Σοβιετικού Κομμουνιστικού Κόμματος για ένταξη στη νεοπαγή Κομμουνιστική Διεθνή το 1920, δηλώνοντας τον σεβασμό της προς τη φιλελεύθερη δημοκρατία και απορρίπτοντας, ένα χρόνο αργότερα και μετά από ταξίδι εκπροσώπων του στη Μόσχα, τους 21 όρους για τη συμμετοχή στην Κομιντέρν. Η μερίδα των διαφωνούντων που αποκόπηκε ίδρυσε το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ισπανίας.

02 May 02

2 Μαΐου 1889: Η Ιταλία αποκτά τον έλεγχο της Ερυθραίας.

thumbnail_02 May 03

 

2 Μαΐου 1933: Gleichschaltung: ο Αδόλφος Χίτλερ απαγορεύει τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Η γερμανική λέξη Gleichschaltung (= “συγχρονισμός”) χρησιμοποιείται με πολιτική έννοια για να περιγράψει τη διαδικασία μέσω της οποίας το Ναζιστικό καθεστώς εγκαθίδρυσε σταδιακά ένα σύστημα απολυταρχικού ελέγχου του κάθε ατόμου, και τον περιοριστικό συντονισμό όλων των τομέων της κοινωνίας και του εμπορίου. Μια άλλη δυνατή μετάφραση του όρου είναι “εξίσωση, εξισορρόπηση”. Ένας από τους στόχους αυτής της πολιτικής ήταν η επιβολή ενός συγκεκριμένου προτύπου ιδεών και σκέψης σε όλα τα άτομα, συρρικνώνοντας με αυτόν τον τρόπο την ατομικότητα. Ο όρος αυτός αποτελεί χαρακτηριστικό ναζιστικό ευφημισμό. Ουσιαστικά, ο όρος περιγράφει την απόλυτη ναζιστικοποίηση της Γερμανίας.

02 May 04