Σκαλίζοντας τα γεγονότα | 22 Οκτωβρίου

Μια καθημερινή ματιά στην Ιστορία

| 22/10/2018

Το Περιοδικό και οι εκδόσεις Historical Quest συνεργάζονται και σας παρουσιάζουν μια καθημερινή ματιά σε ιστορικά γεγονότα. Γιατί η Ιστορία υπάρχει για να τη σκαλίζουμε…

22 Οκτωβρίου 451: Δ΄ Οικουμενική Σύνοδος: Η Δ’ Οικουμενική Σύνοδος πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των αυτοκρατόρων Μαρκιανού και Πουλχερίας στη Χαλκηδόνα. Η Σύνοδος της Χαλκηδόνας αποτέλεσε τη μεγαλύτερη σε συμμετοχή Οικουμενική Σύνοδο. Περίπου 630 επίσκοποι παρευρέθηκαν στην Χαλκηδόνα για την οριστική επίλυση του χριστολογικού ζητήματος, το οποίο για περισσότερο από 80 χρόνια είχε βρεθεί στο προσκήνιο της θεολογικής διαμάχης και επηρέαζε άμεσα την ύπαρξη της αυτοκρατορίας. Η Δ’ Οικουμενική Σύνοδος καταδίκασε τον μονοφυσιτισμό, και διατύπωσε το ορθόδοξο δόγμα, σύμφωνα με το οποίο ο Ιησούς υπάρχει σε ένα μόνο πρόσωπο και με δύο φύσεις, την ανθρώπινη και τη θεία, «ενωμένες και μη συγχεόμενες». Επειδή κάποιες εκκλησίες δεν δέχτηκαν τις δογματικές διατυπώσεις της Συνόδου της Χαλκηδόνας, και αναγνώριζαν μόνο τις 3 προηγούμενες Οικουμενικές Συνόδους, ονομάστηκαν Προχαλκηδόνιες ή Αντι-χαλκηδόνιες. Στις προχαλκηδόνιες εκκλησίες ανήκουν η Κοπτική Ορθόδοξη Εκκλησία (της Αιγύπτου), η Αρμενική Αποστολική Εκκλησία, η Συριακή Ορθόδοξη Εκκλησία, η Ορθόδοξη Εκκλησία του Μαλαμπάρ των Ινδιών, η Αιθιοπική Ορθόδοξη Εκκλησία και η Ορθόδοξη Εκκλησία Tewahedo της Ερυθραίας.

22 October 05

22 Οκτωβρίου 794: Ο Ιάπωνας αυτοκράτορας Kanmu ορίζει ως πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας το Κιότο. Η περιοχή του Κιότο εποικήθηκε κατά τον 7ο αιώνα. Κατά τη διάρκεια του 8ου αιώνα, και ενώ το Βουδιστικό ιερατείο αναμειγνύονταν στις υποθέσεις της αυτοκρατορικής κυβέρνησης, ο Αυτοκράτορας επέλεξε την μετάθεση της πρωτεύουσας σε μία περιοχή χωρίς Βουδιστική επιρροή. Η νέα πόλη με το όνομα Heiankyō έγινε η έδρα της Ιαπωνικής αυτοκρατορικής αυλής το 794. Αργότερα η πόλη μετονομάστηκε σε Κιότο (Kyoto-shi), που σημαίνει “πρωτεύουσα πόλη” και παρέμεινε πρωτεύουσα της Ιαπωνίας μέχρι το 1868. Στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου το Κιότο εξετάστηκε ως πιθανός στόχος της ατομικής βόμβας των ΗΠΑ, αλλά τελικά η πόλη αφαιρέθηκε από τον κατάλογο των στόχων. Το Κιότο είναι η μοναδική μεγάλη πόλη της Ιαπωνίας με πληθώρα προπολεμικών κτιρίων, αν και δείγματα μοντέρνας αρχιτεκτονικής έχουν αρχίσει να αλλοιώνουν την ταυτότητα της παραδοσιακής πόλης. Το 1997 στο Κιότο συγκλήθηκε η συνέλευση του Κιότο που κατέληξε στην έκδοση του Πρωτοκόλλου του Κιότο για την εκπομπή αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Κατά καιρούς γίνεται στο Κιότο παγκόσμιο συνέδριο για τον έλεγχο εφαρμογής του πρωτοκόλλου και για ανταλλαγή απόψεων πάνω στην κατάσταση του παγκόσμιου κλίματος.

22 October 06

22 Οκτωβρίου 1633: Η ναυμαχία του Liaoluo Bay: Το ναυτικό της δυναστείας των Μινγκ νικούν τον στόλο της Ολλανδικής Εταιρείας Ανατολικών Ινδιών. Η συγκεκριμένη ναυμαχία ήταν η μεγαλύτερη σύγκρουση μεταξύ ευρωπαϊκών δυνάμεων και Κινέζων, μέχρι την έκρηξη του Πολέμου του Οπίου, διακόσια χρόνια αργότερα.

22 October 07

22 Οκτωβρίου 1797: Ο André-Jacques Garnerin πραγματοποιεί την πρώτη καταγεγραμμένη πτώση με αλεξίπτωτο (ύψος: 1000 μ.) στο Παρίσι.

22 October 08

22 Οκτωβρίου 1943: Β’ Π.Π., Το αντιτορπιλικό “Αδρίας”, προσκρούει σε νάρκη και από την έκρηξη αποκόπηκε η πλώρη του. Βρισκόταν μαζί με το βρετανικό A/T HMS Hurworth κοντά στην Κάλυμνο. Το Hurworth, στην προσπάθειά του να πλεύσει προς βοήθεια του Αδρία, προσέκρουσε επίσης σε νάρκη και βυθίστηκε, παρασύροντας στο βυθό 143 άνδρες. Οι απώλειες ήταν 21 νεκροί και 30 τραυματίες. Την 1η Δεκεμβρίου 1943, μετά από μικρές επισκευές αλλά χωρίς πλώρη απέπλευσε για την Αλεξάνδρεια. Στις 6 Δεκεμβρίου έφτασε στην Αλεξάνδρεια, όπου έγινε δεκτό μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού από τον συμμαχικό Στόλο. Δεν πραγματοποιήθηκε η επισκευή του λόγω της λήξεως του πολέμου στην περιοχή της Μεσογείου. Το 1945 επιστράφηκε στην Αγγλία όπου και πουλήθηκε για παλιοσίδερα.

22 October 09

22 Οκτωβρίου 1944: Οι Γερμανοί εκκενώνουν τα Φάρσαλα και τον Πλαταμώνα.

22 October 04

22 Οκτωβρίου 1991– Εκλέγεται 270ός Οικουμενικός Πατριάρχης ο από Χαλκηδόνος Βαρθολομαίος. «Η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότης, ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικός Πατριάρχης» είναι ο επίσημος τίτλος που φέρει ο εκάστοτε προκαθήμενος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος πολλές φορές μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ομογένεια των Ρωμιών της Πόλης αλλά και το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Επεδίωξε σε συνεργασία με τοπικούς παράγοντες της Τουρκίας, να επισκέπτεται συχνά διάφορες περιοχές της χώρας, πατρογονικές εστίες ελληνισμού (Καππαδοκία, Μύρα της Λυκίας, Πέργαμος κ.ά.), όπου και τελεί τη Θεία Λειτουργία στα ερείπια ναών, σε ένδειξη συναδέλφωσης, κατευνασμού και αλληλοκατανόηση. Παρά ταύτα, δεν έχει καταφέρει να εξομαλύνει τις ψυχρές σχέσεις με τον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Αλέξιο τον Β΄. Αυτές προέκυψαν καταρχήν από ζητήματα Ορθόδοξης διασποράς, αλλά κατόπιν και από το θέμα της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Εσθονίας, την οποία το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναγνώρισε ως αυτόνομη το 1996 ενεργοποιώντας Πατριαρχικό και Συνοδικό Τόμο του 1923, ενώ το Πατριαρχείο Μόσχας εξακολουθεί να την θεωρεί επαρχία του, συνεχίζοντας το τετελεσμένο που προέκυψε με την ενσωμάτωση της Εσθονίας στη Σοβιετική Ένωση μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Παρόμοιο πρόβλημα προέκυψε και με την Εκκλησία της Ουκρανίας. Ως Οικουμενικός Πατριάρχης συνεχίζει την παράδοση των προκατόχων του, επιδιώκοντας τη συνέχιση του διαλόγου με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και τα άλλα δόγματα, παρακάμπτοντας τα εμπόδια που κατά καιρούς προκύπτουν. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει ανέδειξει την προστασία του περιβάλλοντος αρκετά υψηλά στην «ατζέντα» του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Καθιέρωσε την πρώτη Σεπτεμβρίου (αρχή του εκκλησιαστικού έτους) ως Ημέρα Προστασίας του Περιβάλλοντος. Επίσης, έχει διοργανώσει τακτικά συμπόσια με αυτό το θέμα σε όλο τον κόσμο και έχει ξεκινήσει Διαθρησκειακό Διάλογο (με κύρια θέματα την ειρήνη και το περιβάλλον) με τις άλλες μονοθεϊστικές θρησκείες, το Ισλάμ και τον Ιουδαϊσμό.

(RNS1-dec1) Pope Francis and Ecumenical Patriarch Bartholomew of Constantinople embrace after delivering a blessing in Istanbul on Nov. 30, 2014. Phoot by Paul Haring, courtesy of Catholic News Service