Σκαλίζοντας τα γεγονότα | 24 Μαΐου

Μια καθημερινή ματιά στην Ιστορία

| 24/05/2019

Το Περιοδικό και οι εκδόσεις Historical Quest συνεργάζονται και σας παρουσιάζουν μια καθημερινή ματιά σε ιστορικά γεγονότα. Γιατί η Ιστορία υπάρχει για να τη σκαλίζουμε…

24 Μαΐου 1798: Αρχίζει η Ιρλανδική Εξέγερση του 1798 κατά της βρετανικής κυριαρχίας.

unnamed

 

24 Μαΐου 1941: Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Στη ναυμαχία του Πορθμού της Δανίας, το γερμανικό θωρηκτό Μπίσμαρκ βυθίζει το καμάρι του Βασιλικού Ναυτικού Χουντ, σκοτώνοντας όλα τα μέλη του πληρώματος εκτός από τρία.

unnamed (1)

24 Μαΐου 1967: Η Αίγυπτος απομακρύνει τις δυνάμεις του Ο.Η.Ε. στη χερσόνησο του Σινά, κλείνει την διώρυγα του Σουέζ, εμποδίζει όλα τα πλοία με ισραηλινή σημαία να περάσουν τα στενά του Τιράν και να εισέλθουν στην Ερυθρά Θάλασσα και κάνει πρόσκληση για ενωμένη αραβική απάντηση στο Ισραήλ. Στις 5 Ιουνίου 1967 το Ισραήλ εξαπέλυσε αιφνιδιαστική επίθεση εναντίον των αεροπορικών δυνάμεων της Αιγύπτου, φοβούμενο, όπως υποστήριξε, άμεση εισβολή από την Αίγυπτο. Η υπεροχή στον αέρα (κατέστρεψε τα περισσότερα αιγυπτιακά αεροσκάφη) υπήρξε το καθοριστικό ισραηλινό όπλο. Σε απάντηση η Ιορδανία επιτέθηκε στη δυτική Ιερουσαλήμ και τη Νετάνια, αλλά η ισραηλινή απάντηση ήταν άμεση. Στο τέλος του πολέμου το Ισραήλ είχε κερδίσει τον έλεγχο της ανατολικής Ιερουσαλήμ, της Λωρίδας της Γάζας, της Δυτικής Όχθης, των υψιπέδων του Γκολάν και της χερσονήσου του Σινά.

unnamed (2)

 

24 Μαΐου 1966: Γεννήθηκε ο Ερίκ Καντονά, γάλλος ποδοσφαιριστής. Ο Ερίκ Ντανιέλ Πιερ Καντονά (Μασσαλία, 24 Μαΐου 1966) είναι γάλλος πρώτην επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Από το 2011 είναι διευθυντής ποδοσφαίρου, στον αθλητικό σύλλογο των Η.Π.Α., Κόσμος Νέας Υόρκης (New York Cosmos). Στον Καντονά χρεώνεται αρκετές φορές, η αναγέννηση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ως ποδοσφαιρική δύναμη, στην οποία είχε πρωταγωνιστικό ρόλο και αποτέλεσε το είδωλο των οπαδών της. Φορούσε το νούμερο 7, το οποίο πριν από εκείνον είχαν φορέσει παίκτες τεράστιας κλάσης στον σύλλογο, όπως ο Τζορτζ Μπεστ και ο Μπράιαν Ρόμπσον. Μεταγενέστερα φορέθηκε και από τους Ντέιβιντ Μπέκαμ και Κριστιάνο Ρονάλντο. Όλοι ήταν παίκτες που έγραψαν την δική τους ιστορία για την Γιουνάιτεντ. Επίσης, ο Καντονά είχε τον χαρακτηρισμό “Βασιλιάς Έρικ” από τους οπαδούς της Μάντσεστερ που τον ανέδειξαν τον καλύτερο ποδοσφαιριστή που έχει παίξει για την ομάδα, μέσω του επίσημου περιοδικού του συλλόγου.

unnamed (3)