Σκαλίζοντας τα γεγονότα | 24 Οκτωβρίου

Μια καθημερινή ματιά στην Ιστορία

| 24/10/2018

Το Περιοδικό και οι εκδόσεις Historical Quest συνεργάζονται και σας παρουσιάζουν μια καθημερινή ματιά σε ιστορικά γεγονότα. Γιατί η Ιστορία υπάρχει για να τη σκαλίζουμε…

24 Οκτωβρίου 1260: Εγκαινιάζεται ο Καθεδρικός Ναός της Σαρτρ υπό την παρουσία του βασιλιά Λουδοβίκου Θ’ της Γαλλίας. Σήμερα ο ναός αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

24 October 01

24 Οκτωβρίου 1795: Διαμελισμός της Πολωνίας: η Πολωνο-Λιθουανική Κοινοπολιτεία κατανέμεται πλήρως μεταξύ της Αυστρίας, της Πρωσίας και της Ρωσίας.

A satirical engraving depicting the division of Poland by Russia, Prussia and Austria. The three ruling monarchs can be seen at a table with a map of Poland. Original Artwork: By Le Mire. (Photo by Hulton Archive/Getty Images)

24 Οκτωβρίου 1857: Ιδρύεται στο Σέφιλντ της Αγγλίας η Σέφιλντ Φ.Κ., το παλαιότερο στον κόσμο ποδοσφαιρικό σωματείο που είναι ακόμα ενεργό.Το 1857 οι δύο ιδρυτές της Σέφιλντ Κλαμπ καθιέρωσαν και τους κανόνες του παιχνιδιού, που σήμερα αποκαλούνται Κανόνες του Σέφιλντ (Sheffield Rules). Την εποχή εκείνη δεν είχε ιδρυθεί ακόμη η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Αγγλίας (The Football Association), η οποία καθιέρωσε ενιαίους κανόνες για το άθλημα. Το 1860 ιδρύθηκε η γειτονική με τη Σέφιλντ ομάδα Χόλαμ Φ.Κ. (Hallam F.C.). Στις 26 Δεκεμβρίου του 1860 οι δύο ομάδες έπαιξαν για πρώτη φορά μεταξύ τους. Πρόκειται για ένα τοπικό ντέρμπι που συνεχίζεται μέχρι σήμερα και αποτελεί το αρχαιότερο ποδοσφαιρικό τοπικό ντέρμπι παγκοσμίως.

24 October 03

24 Οκτωβρίου 1929: “Μαύρη Πέμπτη”: Κραχ στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.Το Κραχ της Γουόλ Στριτ του 1929 ξεκίνησε στις αρχές του Οκτωβρίου του 1929 και ήταν το πιο καταστρεπτικό χρηματιστηριακό κραχ στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής λαμβάνοντας υπόψιν την εξάπλωση και την διάρκεια του.Το κραχ σηματοδότησε την αρχή της δεκαετούς Παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης που επηρέασε πολλά βιομηχανικά δυτικά κράτη.

24 October 04

24 Οκτωβρίου 1930: Εκδηλώνεται στη Βραζιλία, ένα αιματηρό πραξικόπημα, το οποίο εκδίωξε τον Washington Luís Pereira de Sousa, τον τελευταίο πρόεδρο της Πρώτης Δημοκρατίας. Ο Getúlio Vargas ορίστηκε νέος πρόεδρος της χώρας και κατάφερε να γίνει ο μακροβιότερος πρόεδρος.

24 October 05

24 Οκτωβρίου 1945: Ιδρύεται ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) ή Ηνωμένα Έθνη (Η.Ε.) είναι ένας διεθνής οργανισμός παγκόσμιας εμβέλειας μεταξύ των κρατών του κόσμου με σκοπό τη συνεργασία στο Διεθνές Δίκαιο, την ασφάλεια, την οικονομική ανάπτυξη και την πολιτική ισότητα. Πρόδρομός του θεωρείται η Κοινωνία των Εθνών (ΚτΕ) που αποτέλεσε απαίτηση των Εθνών για τη διεθνή ειρήνη μετά από τις θηριωδίες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ιδρύθηκε το 1945 από τις χώρες που νίκησαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και αρχικά είχε 51 μέλη. Μετά την προσχώρηση του νεότερου κράτους, του Νοτίου Σουδάν το 2011, ο Ο.Η.Ε. αριθμεί 193 κράτη μέλη, δηλαδή σχεδόν όλα τα διεθνώς αναγνωρισμένα ανεξάρτητα έθνη.

Final Phase Digital

24 Οκτωβρίου 1963: Η Σουηδική Ακαδημία τιμά τον Γιώργο Σεφέρη με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Ο Γιώργος Σεφέρης (1900 – 1971) ήταν Έλληνας διπλωμάτης και ποιητής και ο πρώτος Έλληνας που τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ. Είναι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές και εκ των δύο μοναδικών Ελλήνων βραβευμένων με Νόμπελ Λογοτεχνίας, μαζί με τον Οδυσσέα Ελύτη.Σύμφωνα με τα αρχεία της επιτροπής[57], ο Σεφέρης προτάθηκε επίσημα το 1963 από τον Johnson, ενώ είχε προταθεί άλλες δύο φορές, το 1955 και το 1961 από τον Τόμας Στερνς Έλιοτ. Η επιλογή του, μεταξύ 80 υποψηφίων από όλο τον κόσμο, είχε την υποστήριξη όλων των μελών της Επιτροπής, με εξαίρεση ενός μέλους ο οποίος θεωρούσε πως το έργο του Σάμουελ Μπέκετ (βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1969) είχε πιο θετική αποτίμηση από εκείνο του Σεφέρη. Ο Σεφέρης επικράτησε στην τελική ψηφοφορία του Άγγλου ποιητή Ουίσταν Ώντεν και του Χιλιανού ποιητή Πάμπλο Νερούδα (ο οποίος βραβεύτηκε, τελικά, με το ίδιο βραβείο το 1971). Ο γραμματέας της επιτροπής, Österlund, υποστήριξε πως η επιλογή Σεφέρη υπήρξε μια ευκαιρία να αποδώσουν έναν θαυμάσιο φόρο τιμής στη σύγχρονη Ελλάδα, μια γλωσσική περιοχή που περίμενε πάρα πολύ καιρό για μια βράβευση σε αυτό το επίπεδο.Πέθανε την Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου της ίδιας χρονιάς. Δύο μέρες αργότερα πραγματοποιήθηκε η κηδεία του, η οποία εξελίχθηκε σε σιωπηρή πορεία κατά της δικτατορίας. Στο πρόσωπό του, στην ποιητική, δοκιμιακή και μεταφραστική του εργασία, η νεοελληνική γραμματεία αναγνωρίζει έναν από τους κλασικούς του 20ου αιώνα.

24 October 08

24 Οκτωβρίου 1964: Η Βόρεια Ροδεσία αποκτά την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο και μετονομάζεται σε Ζάμπια. Η Νότια Ροδεσία παρέμεινε αποικία μέχρι το επόμενο έτος οπότε και προέβη σε μονομερή δήλωση ανεξαρτησίας. Έλαβε την ονομασία της από τον ποταμό Ζαμβέζη που τη διαρρέει. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποταμό στο κράτος. Οι πρώτοι Ευρωπαίοι που έφτασαν στη Ζάμπια ήταν οι Πορτογάλοι μιας εμπορικής αποστολής που εγκαταστάθηκε στην περιοχή της λίμνης Μουέρου το 1798. Το 1851 ο Σκότος Ντέιβιντ Λίβινγκστον έφτασε στον άνω ρου του Ζαμβέζη. Στη συνέχεια, το 1855 ανακάλυψε τους καταρράκτες της Βικτορίας και εξερεύνησε ολόκληρη τη λεκάνη του Ζαμβέζη. Η Βρετανική Εταιρεία της Νότιας Αφρικής, που ιδρύθηκε από τον Σέσιλ Ρόουντς, έκανε συμφωνίες με τους φυλάρχους της περιοχής, στα τέλη της δεκαετίας του 1880 και στις αρχές της δεκαετίας του 1890, για την αποκλειστική εκμετάλλευση των μεταλλευτικών δικαιωμάτων της περιοχής. Το 1895 η περιοχή που ήταν υπό τον έλεγχο της Βρετανικής Εταιρείας Νότιας Αφρικής, ονομάστηκε Ροδεσία προς τιμή του ιδρυτή της Εταιρείας, Σέσιλ Ρόουντς.Το 1911 οι κτήσεις της Εταιρείας Νότιας Αφρικής διαιρέθηκαν σε δύο διοικητικές ενότητες, τη Βόρεια Ροδεσία, που αντιστοιχεί στη σημερινή Ζάμπια, και τη Νότια Ροδεσία, που αντιστοιχεί στη σημερινή Ζιμπάμπουε. Στο Τόκιο, στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 1964, οι αθλητές της Ζάμπιας εισήλθαν με τη σημαία της Βόρειας Ροδεσίας. Στην τελετή λήξης, παρέλασαν με τη σημαία του νέου ανεξάρτητου κράτους. Είναι η μοναδική φορά που ‘χει συμβεί κάτι τέτοιο, μέχρι τώρα, στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

24 October 07