Σκαλίζοντας τα γεγονότα | 25 Ιανουαρίου

Μια καθημερινή ματιά στην Ιστορία

| 25/01/2019

Το Περιοδικό και οι εκδόσεις Historical Quest συνεργάζονται και σας παρουσιάζουν μια καθημερινή ματιά σε ιστορικά γεγονότα. Γιατί η Ιστορία υπάρχει για να τη σκαλίζουμε…

25 Ιανουαρίου 750: Οι εξεγερμένοι Αββασίδες νικούν τους Ομεϋάδες στη μάχη του Ζαμπ, οδηγώντας στην ανατροπή της δυναστείας. To Χαλιφάτο των Αββασιδών (750-1258 μ.Χ.) υπήρξε το τρίτο χρονικά ισλαμικό χαλιφάτο. Κυβερνήθηκε από τη δυναστεία των Αββασιδών χαλίφηδων, που έχτισαν την πρωτεύουσά τους στη Βαγδάτη αφού ανέτρεψαν το Χαλιφάτο των Ομεϋαδών από όλες τις περιοχές που διαφέντευε εκτός της Ανδαλουσίας. Ένας κλάδος της οικογένειας των Ομεϋάδων δραπέτευσε διαμέσου της Βόρειας Αφρικής στην αλ-Ανταλούς, όπου ίδρυσε το Χαλιφάτο της Κόρδοβας, που κράτησε μέχρι το 1031 μ.Χ. πριν εκπέσει κι αυτό τελικώς εξαιτίας της Φίτνα (διχόνοια) αλ-Ανταλούς (περίοδος εξεγέρσεων και εμφυλίου πολέμου). Η εξουσία των Αββασιδών διακόπηκε για τρία χρόνια το 1258, όταν ο Ουλαγκού χαν, ο Μογγόλος χάνος, λεηλάτησε και ερήμωσε τη Βαγδάτη. Επανήλθε όμως στην Αίγυπτο των Μαμελούκων το 1261, απ΄ όπου συνέχισε να διεκδικεί την ηγεσία και πρωτοκαθεδρία σε θρησκευτικά θέματα του μουσουλμανικού κόσμου μέχρι το 1519, όταν η θρησκευτική εξουσία μεταφέρθηκε επίσημα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και η πρωτεύουσα του Χαλιφάτου στην Κωνσταντινούπολη.

thumbnail_25 January 01

25 Ιανουαρίου 1554: Ιδρύεται η πόλη Σάο Πάολο στη Βραζιλία. Η αρχή έγινε με τη δημιουργία μιας ιησουίτικης σχολής. Στις μέρες μας, το Σάο Πάολο είναι η μεγαλύτερη και πιο πυκνοκατοικημένη πόλη στο νότιο ημισφαίριο.Ο πληθυσμός της Πόλης του Σάο Πάολο είναι πολυπολιτισμικός αλλά όχι ιδιαίτερα πολυφυλετικός. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι ευρωπαϊκής καταγωγής με ιδιαίτερα έντονο το ιταλικό στοιχείο, το πορτογαλικό αλλά και το γερμανικό και γαλλικό. Αλλά και το αφρικανικό στοιχείο βρίσκεται αλλά σε μικρότερους αριθμούς. Τέλος υπάρχει πάντα η παρουσία των ιθαγενών Βραζιλιάνων ινδιάνων οι οποίοι όμως χάνονται μέσα στον τεράστιο πληθυσμό της πόλης. Υπάρχει μία σημαντικότατη ιαπωνική κοινότητα η οποία είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο και αποτελεί τη μεγαλύτερη συγκέντρωση ιαπωνικού πληθυσμού εκτός Ιαπωνίας. Υπάρχει επίσης μία σημαντικότατη κοινότητα Αράβων από διάφορες χώρες όπως ο Λίβανος και η Συρία. Όλα αυτά τα πληθυσμιακά στοιχεία και πολλά ακόμη μεμονωμένα αποτελούν τον δημογραφικό χάρτη του Σάο Πάολο και συνθέτουν την ξεχωριστή προσωπικότητα αυτής της μοναδικής πόλης. Οι πόλεις του Σάο Πάολο, του Ρίο Ντε Τζανέιρο και της ομοσπονδιακής πρωτεύουσας Μπραζίλια σχηματίζουν ένα τρίγωνο το οποίο είναι παγκοσμίως γνωστό ως το “βιομηχανικό τρίγωνο της Βραζιλίας”. Εκεί βρίσκεται η καρδιά της βιομηχανίας της Βραζιλίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η βιομηχανική παραγωγή του συγκροτήματος της πόλης του Σάο Πάολο είναι μεγαλύτερη από την βιομηχανική παραγωγή όλων των χωρών της λατινικής Αμερικής μαζί. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές πόλεις στον κόσμο.

thumbnail_25 January 02

25 Ιανουαρίου 1755: Ιδρύεται το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας, το οποίο διεκδικεί τον τίτλο του αρχαιότερου πανεπιστημίου της Ρωσίας, καθώς και του ψηλότερου κτιρίου εκπαιδευτικού ιδρύματος στον κόσμο.

thumbnail_25 January 03

25 Ιανουαρίου 1858: Στο γάμο της Βικτωρίας Αυγούστας, κόρης της βασίλισσας Βικτωρίας, με τον Φρειδερίκο Γ’ της Γερμανίας παίζεται το Γαμήλιο Εμβατήριο του Φέλιξ Μέντελσον-Μπαρτόλντυ και γίνεται δημοφιλές απολυτίκιο γάμου.

thumbnail_25 January 04

25 Ιανουαρίου 1969: Ο Βραζιλιάνος λοχαγός Carlos Lamarca εγκαταλείπει τη θέση του από το βραζιλιάνικο στρατό και αποφασίζει να λάβει μέρος στον ένοπλο αγώνα εναντίον της βραζιλιάνικης χούντας. Παίρνει μαζί του δέκα πολυβόλα και 63 τουφέκια. Έγινε ένας από τους σημαντικότερους ηγέτες του ένοπλου αντιδικτατορικού αγώνα στη Βραζιλία.

thumbnail_25 January 05