Σκαλίζοντας τα γεγονότα | 3 Ιουλίου

Μια καθημερινή ματιά στην Ιστορία

| 03/07/2019

Το Περιοδικό και οι εκδόσεις Historical Quest συνεργάζονται και σας παρουσιάζουν μια καθημερινή ματιά σε ιστορικά γεγονότα. Γιατί η Ιστορία υπάρχει για να τη σκαλίζουμε…

 

3 Ιουλίου 1035: Ο Γουλιέλμος ο Κατακτητής γίνεται δούκας της Νορμανδίας. Ο Γουλιέλμος Α΄ της Αγγλίας ή Γουλιέλμος ο Κατακτητής (William the Conqueror), ορισμένες φορές αναφερόμενος και ως Γουλιέλμος ο Νόθος (William the Bastard) (1028 – 9 Σεπτεμβρίου 1087) ήταν δούκας της Νορμανδίας από το 1035 έως το 1087) ως Γουλιέλμος Β΄, και βασιλιάς της Αγγλίας από το 1066 έως το 1087. Ήταν νόθος γιος του Ροβέρτου Α’, δούκα της Νορμανδίας, και της Ερλέβας, που απέκτησε αργότερα άλλα δύο παιδιά με άλλον σύζυγο. Ήταν μικρανιψιός της Έμμας της Νορμανδίας, συζύγου των βασιλέων Έθελρεντ και Κανούτου του Μεγάλου. Προκειμένου να υποστηρίξει τα δικαιώματα του στο βασίλειο της Αγγλίας, επιτέθηκε στην Αγγλία και συνέτριψε τις Αγγλοσαξωνικές δυνάμεις του Χάρολντ Γκοντουίνσον στην μάχη του Χέιστινγκς, ολοκληρώνοντας τη Νορμανδική κατάκτηση της Αγγλίας. Άλλαξε τις συνήθειες, τα έθιμα, και τη γλώσσα των πρώτων Άγγλων, μεταφέροντας στα Βρετανικά Νησιά τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό. Εισήγαγε την Αγγλία το φεουδαρχικό σύστημα που πέρασε σε όλα τα ευρωπαϊκά βασίλεια.

unnamed

 

3 Ιουλίου 1767: Ανακαλύπτονται τα νησιά Πίτκαιρν από τον δόκιμο Ρόμπερτ Πίτκαιρν κατά τη διάρκεια ενός εξερευνητικού ταξιδιού με διοικητή τον Φίλιπ Κάρτερετ. Μεγάλο μέρος των κατοίκων είναι απευθείας απόγονοι των στασιαστών του «Μπάουντι» και των Ταϊτινών που είχαν απαγάγει.  Έχει περίπου 50 κατοίκους. Είναι η πιο απομονωμένη κτήση της Βρετανίας και βρίσκεται στον νότιο Ειρηνικό στο μέσο της απόστασης μεταξύ της Νέας Ζηλανδίας και του Περού.

unnamed (1)

 

3 Ιουλίου 1940: Οι Βρετανοί βομβαρδίζουν αιφνίδια την μοίρα του Γαλλικού στόλου στον λιμένα Μερς Ελ Κεμπίρ, φοβούμενοι τυχόν παράδοση στους Γερμανούς, χάνοντας την ζωή τους 1297 Γάλλοι. Η επίθεση και η καταστροφή αυτή, χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη παράνοια του πολέμου μεταξύ των συμμάχων.

03 July 04