Σκαλίζοντας τα γεγονότα | 30 Μαϊου

Μια καθημερινή ματιά στην Ιστορία

| 30/05/2018

Το Περιοδικό και οι εκδόσεις Historical Quest συνεργάζονται και σας παρουσιάζουν μια καθημερινή ματιά σε ιστορικά γεγονότα. Γιατί η Ιστορία υπάρχει για να τη σκαλίζουμε…

[hr]

30 Μαΐου 1913: Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος λήγει και επίσημα με την υπογραφή της συνθήκης του Λονδίνου. Αυτή η Συνθήκη συνομολογήθηκε μεταξύ των Βαλκανικών Συμμάχων (Ελλάδα, Σερβία, Μαυροβούνιο, Βουλγαρία) και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Πριν, όμως προλάβει να επικυρωθεί η συνθήκη, ξεσπάει ο Β΄ Βαλκανικός Πόλεμος. Στη Συνθήκη του Λονδίνου (1913) αποφασίζεται μεταξύ άλλων η ίδρυση του αλβανικού κράτους.
unnamed
30 Μαΐου 1922: Ολοκληρώνεται η κατασκευή του Μνημείου του Αβραάμ Λίνκολν στην Ουάσιγκτον, Η.Π.Α. Το Μνημείο του Λίνκολν (Lincoln Memorial) στην Ουάσιγκτον χτίστηκε για να τιμήσει τον Αβραάμ Λίνκολν, τον 16ο Πρόεδρο των Η.Π.Α., αρχιτέκτονας ήταν ο Χένρυ Μπέικον. Το κτήριο έχει τη μορφή ελληνικού δωρικού περιπτέρου ναού με τριάντα έξι κίονες, όσες και οι Πολιτείες της Ομοσπονδίας κατά τον χρόνο θανάτου του Λίνκολν. Ο Παρθενώνας και ο ναός του Δία στη Νεμέα υπήρξαν τα πρότυπα για την κατασκευή του Μνημείου του Αβραάμ Λίνκολν.
unnamed (1)

30 Μαΐου 1941: Ο Μανώλης Γλέζος και ο Απόστολος Σάντας, φοιτητές της Ανώτατης Σχολής Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (Α.Σ.Ο.Ε.Ε.) και της Νομικής Αθηνών, αφαιρούν περί τις νυκτερινές ώρες, την πολεμική σημαία του Γ’ Ράιχ, που κυμάτιζε σε ιστό στον ιερό βράχο της Ακρόπολης και ενώ η γερμανική φρουρά πανηγύριζε την κατάληψη της Κρήτης. Το εγχείρημα των δυο φοιτητών αποτέλεσε μια από τις πρώτες αντιστασιακές πράξεις στην κατεχόμενη Ελλάδα.

unnamed (2)