Σκαλίζοντας τα γεγονότα | 12 Ιανουαρίου 

Μια καθημερινή ματιά στην Ιστορία

| 12/01/2018

Το Περιοδικό και οι εκδόσεις Historical Quest συνεργάζονται και σας παρουσιάζουν μια καθημερινή ματιά σε ιστορικά γεγονότα. Γιατί η Ιστορία υπάρχει για να τη σκαλίζουμε…

12 Ιανουαρίου 1554: Ο Bayinnaung στέφεται Βασιλιάς της Βιρμανίας. Θα δημιουργήσει την μεγαλύτερη αυτοκρατορία στην Νοτιοανατολική Ασία.

thumbnail_12 January 01

12 Ιανουαρίου 1848: Στο Παλέρμο πραγματοποιείται εξέγερση εναντίον της κυριαρχίας των Βουρβόνων στο Βασίλειο των Δύο Σικελιών.

thumbnail_12 January 02

12 Ιανουαρίου 1866: Ιδρύεται στο Λονδίνο η Βασιλική Αεροναυτική Εταιρεία. Είναι η παλαιότερη αεροναυτική εταιρεία στον κόσμο. Η αρχική ονομασία ήταν Αεροναυτική Εταιρεία της Μ. Βρετανίας. Μεταξύ των ιδρυτικών μελών ήταν οι James Glaisher, Francis Wenham και Frederick Brearey.

thumbnail_12 January 03

12 Ιανουαρίου 1964: Στη Ζανζιβάρη ξεσπά εξέγερση γνωστή ως Ζανζιβαρινή Επανάσταση. Η Ζανζιβαρινή Επανάσταση οδήγησε στην ανατροπή του Σουλτάνου της Ζανζιβάρης και της κυρίως αραβικής κυβέρνησής του από ντόπιους Αφρικανούς επαναστάτες. Η Ζανζιβάρη, ένα εθνικώς ανάμικτο κράτος αποτελούμενο από διάφορα νησιά στην ανατολική ακτή της Τανγκανίκα, είχε αποκτήσει την ανεξαρτησία της από την Βρετανία το 1963. Ωστόσο, μία σειρά από βουλευτικές εκλογές που προηγήθηκαν της ανεξαρτησίας, είχαν ως αποτέλεσμα η αραβική μειονότητα να παραμείνει στην εξουσία την οποία είχε κληρονομήσει από την πρότερη ύπαρξη της Ζανζιβάρης ως υπερπόντιας κτήσης του Ομάν. Έχοντας υπερνικήσει τις αστυνομικές δυνάμεις της χώρας και αρπάξει τον οπλισμό τους, οι επαναστάτες προχώρησαν προς την Πόλη της Ζανζιβάρης όπου ανέτρεψαν τον Σουλτάνο και την κυβέρνησή του. Ακολούθησαν αντίποινα εναντίον Αράβων και Νοτιοασιατών πολιτών στο νησί, με τον αριθμό των νεκρών να αμφισβητείται, κυμαινόμενος σύμφωνα με εκτιμήσεις από μερικές εκατοντάδες έως 20.000 άτομα. Ο μετριοπαθής ηγέτης του ASP Αμπέιντ Αμάνι Καρούμε έγινε ο νέος πρόεδρος της χώρας. Ο Καρούμε διαπραγματεύτηκε επιτυχώς την συνένωση της Ζανζιβάρης με την Τανγκανίκα, προς σχηματισμό του νέου κράτους της Τανζανίας, κίνηση που σχολιάστηκε από τα μέσα της εποχής ως προσπάθεια να αποτραπεί ο κομμουνιστικός έλεγχος της Ζανζιβάρης. Η επανάσταση έβαλε τέλος στα 200 χρόνια αραβικής κυριαρχίας της Ζανζιβάρης και μνημονεύεται κάθε χρόνο στο νησί με επετειακούς εορτασμούς και δημόσια αργία.

12 January 04