Σκαλίζοντας τα γεγονότα

Μια καθημερινή ματιά στην Ιστορία

| 05/02/2017

Το Περιοδικό και οι εκδόσεις Historical Quest συνεργάζονται και σας παρουσιάζουν μια καθημερινή ματιά σε ιστορικά γεγονότα. Γιατί η Ιστορία υπάρχει για να τη σκαλίζουμε…

5 Φεβρουαρίου 1810: Ιβηρικός πόλεμος: αρχίζει η πολιορκία του Κάδιθ. Ο Πόλεμος της Ιβηρικός πόλεμος ή Πόλεμος της (Ιβηρικής) Χερσονήσου (κατά τη νεότερη ευρωπαϊκή ιστορία, αγγλικά: Peninsular War) ήταν μία στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ του Βασιλείου της Γαλλίας και των συμμαχικών δυνάμεων της Ισπανίας του Ηνωμένου Βασιλείου και της Πορτογαλίας για τον έλεγχο της Ιβηρικής χερσονήσου κατά την διάρκεια των ναπολεόντειων πολέμων. Ο πόλεμος ξέσπασε μόλις η Γαλλία και η Ισπανία κατέλαβαν την Πορτογαλία το 1807 και κλιμακώθηκε το 1808 όταν η Γαλλία στράφηκε ενάντια της συμμάχου της Ισπανίας. Ο πόλεμος κράτησε μέχρι όταν ο έκτος Συνασπισμός νίκησε τον Ναπολέοντα το 1814 και θεωρείται ως ένας από τους πρώτους πολέμους εθνικής ανεξαρτησίας , σημαντικός για την ανάδυση μακροσκελών ανταρτικών διαμαχών. Ο πόλεμος και η επανάσταση εναντίον του Ναπολέοντα οδήγησαν σε σημαντικές για την εποχή συνταγματικές μεταρρυθμίσεις αλλά παρ’όλα αυτά ο πόλεμος οδήγησε σε οικονομικό και κοινωνικό πλήγμα την Ισπανία και την Πορτογαλία και σημάδεψε μία περίοδο κοινωνικής αναταραχής,πολιτικής αστάθειας και οικονομικής στασιμότητας. Ακραίοι εμφύλιοι πόλεμοι μεταξύ φιλελεύθερων και απολυταρχικών φατριών κράτησαν στην Ιβηρία μέχρι και το 1850.Οι αναταραχές και οι επαναστάσεις οδήγησαν στην ανεξαρτητοποίηση των περισσότερων ισπανικών αποικιών στην Αμερική καθώς και την ανεξαρτητοποίηση της Βραζιλίας από την Πορτογαλία.
thumbnail_05022017_01
5 Φεβρουαρίου 1818: Ο Ζαν Μπατίστ Ζυλ Μπερναντότ γίνεται βασιλιάς της Σουηδίας και της Νορβηγίας. Ο Κάρολος ΙΔ΄ Ιωάννης (πραγματικό όνομα: Ζαν Μπατίστ Μπερναντότ, Jean Baptiste Bernadotte, 26 Ιανουαρίου 1763 – 8 Μαρτίου 1844) ήταν Γάλλος στρατάρχης του Ναπολέοντα, και αργότερα Βασιλιάς Σουηδίας και Νορβηγίας από το 1818 ως τον θάνατό του. Στις μάχες της Ιένας και του Άουερστεντ ο Βοναπάρτης δεν μένει ευχαριστημένος από αυτόν κι αργότερα στο Βαγκράμ έρχεται η οριστική ρήξη, του αφαιρείται μεν η διοίκηση αλλά όχι κι ο τίτλοςΗ καλή του συμπεριφορά προς τους Σουηδούς αιχμαλώτους και η πολιτική στροφή της Σουηδίας προς το φιλογαλλικό στρατόπεδο αλλάζουν δραματικά την μελλοντική του εξέλιξη, καθώς του προτείνεται η θέση του διαδόχου του σουηδικού θρόνου (1812) που παραμένει κενή. Ο Ναπολέων εγκρίνει την τοποθέτηση αυτή με διάθεση ίσως και να απαλλαγεί από αυτόν, εξ άλλου δεν τον χρησιμοποιεί στρατιωτικά. Έτσι, εξελέγη διάδοχος του σουηδικού θρόνου στις 21 Αυγούστου 1810 και στις 2 Νοεμβρίου κατέφθασε στη Στοκχόλμη. Στις 5 Νοεμβρίου ο βασιλιάς της Σουηδίας Κάρολος ΙΓ΄ τον υιοθέτησε υπό το όνομα “Κάρολος Ιωάννης”. Ο Μπερναντότ παίρνει ζεστά τον νέο του ρόλο και έρχεται η στιγμή που αλλάζει στρατόπεδο και συμμετέχει ακόμα και στην ιερά συμμαχία των εχθρών της Γαλλίας, παίρνοντας μάλιστα μέρος στην κατοχή του Παρισιού μαζί με τους Βρετανούς, Ρώσους, Πρώσους και Αυστριακούς, ενώ τα πλήθη τον υβρίζουν ως προδότη. Το μέλλον του είναι εντελώς διαφορετικό από εκείνο όλων των άλλων στραταρχών: θα ανέλθει στον θρόνο ως Κάρολος ΙΔ΄ Ιωάννης, Βασιλιάς Σουηδίας και Νορβηγίας κι από αυτόν και τη Ντεζιρέ θα προκύψει μια οικογένεια της οποίας οι απόγονοι ζουν υπό το στέμμα σημερινών κρατών στην Ευρώπη με μέλη στη σουηδική, ολλανδική, βελγική και λουξεμβουργιανή Αυλή. Ετάφη με το ανεξίτηλο τατουάζ που έφερε στο στήθος από τον καιρό που ήταν λοχίας της επανάστασης, που έγραφε «Mort aux rois!» («Θάνατος στους βασιλιάδες!», κατ’ άλλους έγραφε «Mort aux Tyrans!», δηλαδή «Θάνατος στους τυράννους!»).
thumbnail_05022017_03
5 Φεβρουαρίου 1913: Οι Έλληνες αεροπόροι Μιχαήλ Μουτούσης και Αριστείδης Μωραϊτίνης εκτελούν την πρώτη αεροναυτική αποστολή στην ιστορία, με ένα υδροπλάνο Farman MF.7.
thumbnail_05022017_02