Σκαλίζοντας τα γεγονότα

Μια καθημερινή ματιά στην Ιστορία

| 10/02/2017

Το Περιοδικό και οι εκδόσεις Historical Quest συνεργάζονται και σας παρουσιάζουν μια καθημερινή ματιά σε ιστορικά γεγονότα. Γιατί η Ιστορία υπάρχει για να τη σκαλίζουμε…

[br]

10 Φεβρουαρίου 1306: Ο Ροβέρτος Μπρους δολοφονεί στο Νταμφρίς τον Ιωάννη Κόμυν πυροδοτώντας την επανάσταση της Σκωτίας για την ανεξαρτησία της. Ο Ροβέρτος Α΄ της Σκωτίας (Robert I, 11 Ιουλίου 1274 – 7 Ιουνίου 1329), γνωστός και ως Ροβέρτος Μπρους, ήταν βασιλιάς της Σκωτίας (1306-1329). Ενώ οι πατρικοί του πρόγονοι ήταν Σκώτοι-Νορμανδοί, οι μητρικοί του πρόγονοι ήταν Φράγκοι-Κέλτες. Πρόκειται για το σημαντικότερο πρόσωπο της Σκωτσέζικης ιστορίας, ο μεγαλύτερος βασιλιάς της Σκωτίας. Πρωταγωνιστικός ο ρόλος του στους πολέμους της Σκωτσέζικης ανεξαρτησίας, κατά τον οποίο διεκδίκησε τον θρόνο ως τρισέγγονος του βασιλιά Δαυίδ Α΄ της Σκωτίας. Πρώτο παιδί του Ροβέρτου του Μπρους, 6ου λόρδου του Αναντέιλ και της Μάρτζορι του Κάρικ, κόρης του Νιλ, κόμη του Κάρικ. Η μητέρα του περιγράφεται ως εκπληκτική γυναίκα, που είχε φυλακίσει τον πατέρα του προκειμένου να την παντρευτεί. Λίγα είναι γνωστά για την παιδική του ηλικία. Αναφέρεται ότι μιλούσε με άνεση όλες τις Σκωτσέζικες διαλέκτους, όπως και τα Λατινικά. Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους στρατιωτικούς αρχηγούς όλων των εποχών. Εκτός από τον στρατιωτικό τομέα κατάφερε να έχει και σημαντικές διπλωματικές επιτυχίες. Ο Πάπας Ιωάννης ΚΒ΄ ανακάλεσε τον εις βάρος του αφορισμό για την δολοφονία του Ιωάννη Κόμυν. Τέλος το (1328) ο ανήλικος ακόμα βασιλιάς της Αγγλίας Εδουάρδος Γ΄, αναγνώρισε επίσημα τη Σκωτία ως βασίλειο ανεξάρτητο από το Αγγλικό στέμμα, και τον Ροβέρτο Μπρους ως νόμιμο βασιλιά. Ο Ροβέρτος Μπρους πέθανε έναν χρόνο αργότερα από αμφιλεγόμενη ασθένεια και τον διαδέχθηκε ο γιος του, Δαυίδ Β΄ της Σκωτίας.

10022017_01

10 Φεβρουαρίου 1763: Γαλλοϊνδιανικός Πόλεμος: η Συνθήκη των Παρισίων δίνει τέλος στον πόλεμο και η Γαλλία παραχωρεί την επαρχία του Κεμπέκ στη Μεγάλη Βρετανία. Με τον όρο Γαλλοϊνδιανικός Πόλεμος περιγράφονται οι συγκρούσεις που έλαβαν χώρα στο θέατρο της Βόρειας Αμερικής, στα πλαίσια του Επταετούς πολέμου που διεξάχθηκε σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων της εποχής. Ο Γαλλοϊνδιανικός πόλεμος έλαβε χώρα μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και ειδικότερα των Βορειοαμερικανικών αποικιών και κτήσεών της και της Γαλλίας, καθώς και των Ιθαγενών Αμερικανών, συμμάχων της δεύτερης. Για τους Γάλλους, ο πόλεμος είναι γνωστός ως La guerre de la Conquête (Πόλεμος της Κατάκτησης).ο αποτέλεσμα του πολέμου αποτέλεσε τη σημαντικότερη εξέλιξη σε πάνω από έναν αιώνα διαμάχης μεταξύ Βρετανίας και Γαλλίας. Η Γαλλία παρέδωσε την περιοχή ανατολικά του Μισσισσιππή στους Βρετανούς και τη Γαλλική Λουϊζιάνα δυτικά του Μισσισσιππή στους σύμμαχούς της Ισπανούς. Με αυτόν τον τρόπο, η παρουσία της Γαλλίας βόρεια της Καραϊβικής περιορίστηκε μόνο στα νησιά Σαιν Πιερ και Μικελόν και η Βρετανία αναδείχτηκε ως η κυρίαρχη αποικιακή δύναμη στη Βόρεια Αμερική.

thumbnail_10022017_02

10 Φεβρουαρίου 1846: Α΄ Πόλεμος Άγγλων και Σιχ: Μάχη του Σομπραόν. Οι Βρετανοί νικούν τους Σιχ στην τελευταία μάχη του πολέμου Ο Α΄ Πόλεμος Άγγλων και Σιχ ήταν η πολεμική σύγκρουση μεταξύ της Αυτοκρατορίας των Σιχ και της βρετανικής Εταιρείας Ανατολικών Ινδιών, την περίοδο 1845-1846. Κατέληξε με τη μερική υποταγή του κράτους των Σιχ στους Βρετανούς.

thumbnail_10022017_03

10 Φεβρουαρίου 1956: Συστήνεται το Ίδρυμα Ευγενίδου, οι εγκαταστάσεις του οποίου περιλαμβάνουν το Ευγενίδειο Πλανητάριο, Διαδραστική Έκθεση Φυσικής και Βιοτεχνολογίας (σε τρεις ορόφους), μεγάλη βιβλιοθήκη και συνεδριακούς χώρους.

10022017_04

10 Φεβρουαρίου 1961: Τη μετεγκατάσταση των φυλακών Αιγίνης ζητεί ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού επικαλούμενος την τουριστική ανάπτυξη του νησιού. Η κυβέρνηση απαντά ότι είναι αδύνατον αλλά δέχεται να πάψουν οι εκεί εκτελέσεις.

thumbnail_10022017_05

10 Φεβρουαρίου 1962: Ο αιχμάλωτος Αμερικανός πιλότος του κατασκοπευτικού αεροσκάφους U2 Γκάρι Πάουερς ανταλάσσεται με τον Σοβιετικό κατάσκοπο Ρούντολφ Άμπελ.

thumbnail_10022017_06

10 Φεβρουαρίου 1962: Εγκαινιάζεται η πρώτη ατομική έκθεση του Ρόι Λίχτενσταϊν. Ο Ρόι Λίχτενσταϊν (Νέα Υόρκη, 27 Οκτωβρίου 1923 – Νέα Υόρκη, 29 Σεπτεμβρίου 1997) ήταν Αμερικανός καλλιτέχνης της Ποπ Αρτ. Είναι γνωστός για το στυλ ζωγραφικής του, που μοιάζει πολύ με σχεδιασμό κόμικς. Θεωρείται ως ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες της μοντέρνας τέχνης.

thumbnail_10022017_07