Σκαλίζοντας τα γεγονότα

Μια καθημερινή ματιά στην Ιστορία

| 05/03/2018

Το Περιοδικό και οι εκδόσεις Historical Quest συνεργάζονται και σας παρουσιάζουν μια καθημερινή ματιά σε ιστορικά γεγονότα. Γιατί η Ιστορία υπάρχει για να τη σκαλίζουμε…

5 Μαρτίου 1616: Το βιβλίο του Νικόλαου Κοπέρνικου De Revolutionibus Orbium Coelestium απαγορεύεται από την Καθολική Εκκλησία. Το De Revolutionibus Orbium Coelestium (Περί των Περιστροφών των Ουρανίων Σφαιρών) είναι το σημαντικότερο βιβλίο του Νικόλαου Κοπέρνικου. Tυπώθηκε το 1543 στην Νυρεμβέργη. Περιέχει ένα μαθηματικό φυσικό φιλοσοφικό σύστημα, το οποίο περιγράφει πως οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της Γης, περιστρέφονται γύρω από τον Ήλιο, ενώ επιπλέον η Γη περιστρέφεται γύρω από τον άξονα περιστροφής της. Το βιβλίο αυτό είναι σταθμός της σύγχρονης αστρονομίας.

05 March 01

5 Μαρτίου 1770: Στη Βοστώνη, πέντε Αμερικανοί πυροβολούνται θανάσιμα από τα βρετανικά στρατεύματα, γεγονός που θα συμβάλλει στο ξέσπασμα της Αμερικανικής Επανάστασης πέντε χρόνια αργότερα.

05 March 02

5 Μαρτίου 1868: Η όπερα του Αρρίγκο Μπόιτο, Μεφιστοφελής, κάνει πρεμιέρα στη Σκάλα του Μιλάνου.

05 March 03

5 Μαρτίου 1933: Λίγες μέρες μετά την πυρκαγιά στο Ράιχσταγκ, στις εκλογές της Γερμανίας το Εθνικοσοσιαλιστικό Γερμανικό Εργατικό Κόμμα (NSDAP) του Χίτλερ κερδίζει 43,9% των ψήφων.

thumbnail_05 March 04

5 Μαρτίου 1946: Ο Ουίνστον Τσώρτσιλ εισάγει τον όρο “Σιδηρούν Παραπέτασμα” στην ομιλία του στο Ουεστμίνστερ Κόλετζ του Μισσούρι.

05 March 05