Σκηνικό ρατσιστικού "1984" από το Facebook σε 6 χώρες

Χωρίς να ρωτήσει κανέναν, ο κολοσσός των social media πειραματιζόταν για το πως θα φαίνονται τα νέα των ειδήσεων

| 02/03/2018

Με καθαρά ιμπεριαλιστική λογική, και μάλιστα στα όρια της χυδαιότητας, το Facebook επι μήνες πειραματιζόταν σε αλλαγές στον τρόπο που φαίνονται τα ειδησεογραφικά νέα από επαγγελματικά μέσα ενημέρωσης, μια ιδέα που είχε επικριθεί ως «οργουελική».. Η εταιρεία ανακοίνωσε πως σταματά τη διαδικασία όχι λόγω του σάλου που προκλήθηκε, αλλά επειδή τα αποτελέσματα την απογοήτευσαν.

Πιο συγκεκριμένα, στην  Σρι Λάνκα, στη Γουατεμάλα, στη Βολιβία, στην Καμπότζη, στη Σερβία και στη Σλοβακία οι χρήστες του κοινωνικού δικτούου δεν έβλεπαν στις οθόνες του μια ροή νέων (το λεγόμενο News Feed), αλλά δύο. Στο δεύτερο, που ονομαζόταν  Explore, υπήρχε το περιεχόμενο από τα επαγγελματικά ΜΜΕ, επιχειρήσεις και άλλους οργανισμούς. Οι ίδιοι οι χρήστες όχι μόνο δεν φάνηκαν να επικυρώνουν αυτή την αλλαγή, για την οποία δεν τους ενημέρωσε κανείς, αλλά αντέδρασαν έντονα, προβάλλοντας ορθά πως με τον διαχωρισμό των ειδήσεων είναι πιθανό να ενισχυθεί η παραπληροφόρηση και τα fake news, μια σταθερή πληγή στην εποχή της υπερπληροφόρησης.

Ο ‘Ανταμ Μοσερί, επικεφαλής του News Feed, δήλωσε σε ιστολόγιο: «Μας δώσατε την απάντηση: οι άνθρωποι δεν θέλουν δύο ξεχωριστά feeds. Κάτι τέτοιο δεν τους βοήθησε τελικά να συνδεθούν περισσότερο με τους φίλους και την οικογένειά τους».

Ο ίδιος αναγνώρισε ότι το πείραμα του Facebook είχε χωρίς προειδοποίηση αλλάξει τελείως το μιντιακό τοπίο στις έξι χώρες. Διαβεβαίωσε ότι στο μέλλον η εταιρεία θα αναθεωρήσει τον τρόπο που αξιολογεί και δοκιμάζει τα νέα προϊόντα της.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ