Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών: Giovanni Guidi Trio

30 Mαρτίου 2016, Μικρή Σκηνή, 21:00

| 27/03/2016

Μια, ομολογουμένως, ενδιαφέρουσα συναυλία θα λάβει χώρα στις 30 Μαρτίου στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, αυτή του ανερχόμενου Ιταλού πιανίστα Giovanni Guidi και του τρίο του. Βέβαια, οι άλλοι δύο μουσικοί έχουν μεγάλη ιστορία:

Τον τρομπονίστα Gianluca Petrella, τον πρωτογνωρίσαμε εδώ όταν έπαιζε με το σύνολο του εξαιρετικού τρομπετίστα Enrico Rava αλλά τον έχουμε ακούσει σε δίσκους του Paolo Fresu (τρομπέτα) και Stefano Bollani (πιάνο) καθώς συνδυάζει τον λυρισμό της ιταλικής μελωδίας, τον Nino Rota ως και την ελεκτρόνικα. Για τον τρίτο του σχήματος τα λόγια είναι περιττά: Ο Louis Sclavis εντυπωσίασε πριν δυο χρόνια, στη Στέγη, με το Atlas Trio μιας και ο δημιουργικός – στο σαξόφωνο και το κλαρινέτο – αυτοσχεδιαστής κατέχει τεράστια δισκογραφία, τόσο προσωπική όσο και συνεργασιών έχοντας συγχρωτιστεί με ονόματα όπως οι Lester Bowie,Cecil Taylor, Michel Portal, Aki Takase και Sun Ra Arkestra. Αλλά και ο Giovanni Guidi έπαιξε με την Carla Bley, τον Pat Metheny κ.α.

τζιοβανι2

Ο ήχος του 31χρονου πιανίστα επηρεάζεται γόνιμα από τα μπλουζ, τους ρομαντικούς συνθέτες όπως o Σοπέν αλλά και από μεγάλους της τζαζ σαν τον Thelonious Monk. Με αφηγηματική ένταση και πειραματισμό στο παίξιμο του και με την ουσιαστική συμβολή των υπόλοιπων μουσικών είναι, μάλλον, σίγουρο πως η εμφάνιση του Giovanni Guidi Trio θα αποτελέσει ένα από τα μουσικά γεγονότα της Άνοιξης.

Η καριέρα του είναι πραγματικά εντυπωσιακή, καθώς μέσα σε μία δεκαετία συμμετείχε σε δεκάδες διεθνή φεστιβάλ, τιμήθηκε με σημαντικά βραβεία και ηχογράφησε σειρά δίσκων, δύο εκ των οποίων είναι στη δισκογραφική εταιρεία ECM, με τον δάσκαλο του Enrico Rava που δηλώνει για τον Guidi: «Τον γνωρίζω από παιδί. Παρακολούθησα το πάθος του να μεγαλώνει μέρα με τη μέρα, τη χωρίς όρια περιέργεια και τη διαρκή αισθητική ολοκλήρωσή του (…) Είναι ο πιο ενδιαφέρων αυθεντικός πιανίστας της σημερινής ιταλικής σκηνής (…) Καθώς συνεχίζω να εξελίσσομαι, χρειάζομαι εκπλήξεις. Ο Guidi , ο Bollani ,ο Petrella με εκπλήσσουν κάθε φορά!».

Για την ECM, ο Giovanni Guidi με το τρίο του, έχει ηχογραφήσει δυο δημιουργικά άλμπουμ: «City Of Broken Dreams» το 2013 και πέρυσι το «This Is The Day».

 

Πληροφορίες:

Giovanni Guidi Trio

Giovanni Guidi: πιάνο

Gianluca Petrella: τρομπόνι

Louis Sclavis: σαξόφωνο, κλαρινέτο

Πληροφορίες – κρατήσεις: 210 900 5 800

30 Μαρτίου 2016

Ώρα έναρξης: 21:00

Τιμές εισιτηρίων:

Κανονικό: 15 € / 7 € Ζώνη ΤετARTης

Μειωμένο ή Μικρή Παρέα (5-9 άτομα): 10 €

Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): 9 €

ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5 €

Συνοδός ΑΜΕΑ: 10 €

Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Βιολογία στην Ιταλία και στην Ελλάδα. Παράλληλα, έπαιξε ως μουσικός παραγωγός σε πολλά ραδιόφωνα για πολλά χρόνια και έγραψε ως μουσικός κριτικός σε μια σειρά περιοδικά. Αυτό συνεχίζει μέχρι και σήμερα.