Στην "ασφαλή" Τουρκία βίασαν και διαμέλισαν έγκυο γυναίκα πρόσφυγα

Δεν γλύτωσε ούτε ο 10 μηνών γιος της

| 09/07/2017

Η φρίκη που βιώνουν οι πρόσφυγες δεν σταμάτα με την φυγή τους από τις εμπόλεμες περιοχές. Για πολλούς αντίθετα ξεκινά ακριβώς εκείνη την στιγμή, ακόμα και σε χώρες που η πεφωτισμένη ηγεσία της ΕΕ έκρινε ως… ασφαλείς. Εκεί, εκτός από την πείνα και την ανέχεια, πολλοί πρόσφυγες, κυρίως γυναίκες και παιδιά, βιώνουν και μια άλλου είδους εκμετάλλευση, από την οποία δεν καταφέρνουν όλοι να επιζήσουν. Τελευταίο θύμα αυτή της βίας που λαμβάνεις διαστάσεις χιονοστιβάδας το τελευταίο διάστημα ήταν μια πρόσφυγας από τη Συρία που ήταν έγκυος εννέα μηνών, η οποία βιάσθηκε και στη συνέχεια σκοτώθηκε μαζί με τον ηλικίας 10 μηνών γιο της στη βόρεια Τουρκία, όπως μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης με φόντο την άνοδο των αντισυριακών αισθημάτων στη χώρα.

Η αποτρόπαια ιστορία επιβεβαιώθηκε από το ΑΠΕ, σύμφωνα με το οποίο, δύο άνδρες παραδέχθηκαν ότι παρέσυραν τη νεαρή γυναίκα μαζί με το βρέφος της μέσα σ’ ένα δάσος όπου και τη βίασαν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Dogan. Στη συνέχεια συνέθλιψαν με πέτρες το κεφάλι της νεαρής γυναίκας και στραγγάλισαν το βρέφος της.Η γυναίκα αυτή, αν ζούσε, σήμερα θα ήταν μητέρα δύο παιδιών.

Οι δολοφόνοι δεν ήταν ούτε περιθωριακά στοιχεία ούτε μεμονωμένες περιπτώσεις. Εργάζονταν στο ίδιο εργοστάσιο με τον σύζυγο του θύματός τους, με τον οποίο είχαν τσακωθεί μερικές ημέρες νωρίτερα. Ο ένας μάλιστα είναι παντρεμένος και πατέρας. Αμφότεροι συνελήφθησαν και ομολόγησαν. Η τραγική οικογένεια είχε φθάσει πέρυσι στην Τουρκία για να γλιτώσει από τον πόλεμο στη Συρία.

Η υπόθεση αυτή δεν είναι η μόνη. Στην γειτονική χώρα η ρατσιστική ρητορική γνωρίζει ακραία άνθιση. Οι τουρκικοί ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης έχουν κατακλυσθεί τις τελευταίες ημέρες με μηνύματα εναντίον των Σύριων. Χρήστες καλούν τους πρόσφυγες να γυρίσουν στη χώρα τους και τις αρχές να τους διώξουν. Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία έχει υποδεχθεί σχεδόν τρία εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες, λόγω του πολέμου, η θέση των οποίων δυσχεραίνει μέρα με την μέρα.

Η κατάσταση έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που μέχρι και το αυταρχικό καθεστώς του Ερντογάν αναγκάστηκε να επέμβει. Το υπουργείο Εσωτερικών υποχρεώθηκε να αντιδράσει δημοσίως σε κατηγορίες ότι οι Σύριοι πρόσφυγες ευθύνονται για την άνοδο της εγκληματικότητας στην Τουρκία. Σύμφωνα με ανακοίνωση του, οι Σύριοι δεν εμπλέκονται παρά στο 1,32% των εγκλημάτων που έχουν διαπραχθεί από το 2014 έως το 2017.

Ο αριθμός των φόνων γυναικών δεν σταματά να αυξάνεται στην Τουρκία, όπως αναφέρει η οργάνωση «Στοπ στους γυναικοκτόνους», σύμφωνα με την οποία 328 γυναίκες σκοτώθηκαν το 2016 στην Τουρκία, έναντι 121 το 2011. Στην τελευταία έκθεσή της, η οργάνωση απαριθμεί 35 φόνους γυναικών μόνο στη διάρκεια του Ιουνίου.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ και το TVXS