Συγκρούσεις αντιφασιστών - νεοναζί στην Κολωνία

Δεν τους…γλίτωσε ούτε η αστυνομία

| 27/10/2015

Υπό την προστασία της αστυνομίας, που αποδείχτηκε ανεπαρκής σε αρκετές στιγμές, πραγματοποίησαν συγκέντρωση εκατοντάδες νεοναζί χούλιγκανς στην Κολωνία περικυκλωμένοι από χιλιάδες αντιφασίστες διαδηλωτές την Κυριακή 25 Οκτωβρίου.

Η αστυνομία είχε απαγορεύσει την διαδήλωση της Κυριακής που είχε ανακοινώσει η οργάνωση «Hooligans against Salafists», αρχικά HOGESA. Στην HOGESA, συμμετέχουν όπως ακριβώς λέει και το όνομά της, χούλιγκανς οι οποίοι δεν αντιτίθενται στον εξτρεμιστικό ισλαμισμό, όπως ίσως παραπλανά η ονομασία, αλλά είναι ανοιχτά ρατσιστές, πολλοί από αυτούς δηλώνουν νεοναζί και συλλήβδην πάσχουν από βαριά ξενοφοβία. Εντούτοις, δικαστήριο ήρε την απαγόρευση, θέτοντας ως όρο να γίνει μόνο συγκέντρωση σε συγκεκριμένο σημείο, χωρίς δικαίωμα πορείας μέσα στους δρόμους της πόλης.

0,,18804732_401,00

Χιλιάδες αντιφασίστες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα αντιρατσιστικών οργανώσεων, οργανώσεων κατά του ναζισμού αλλά και αριστερών και αναρχικών σχημάτων και κατέκλυσαν το κέντρο της πόλης με έμφαση στην περιοχή Deutz, όπου αναμένονταν να συγκεντρωθούν οι HOGESA.  Οι συγκρούσεις άρχισαν πριν καν πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση, καθώς αντιφασίστες διαδηλωτές απέκλεισαν τον σταθμό του μετρό στο Deutz και δεν άφηναν τους HOGESA να εξέλθουν.

Παρενέβη η αστυνομία, σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια και τελικά άνοιξαν οι πόρτες. Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν. Η αστυνομία χρησιμοποίησε αντλίες νερού κατά των αντιφασιστών διαδηλωτών σε μια προσπάθεια να τους απωθήσει, ενώ λίγο αργότερα μια μικρή ομάδα εξ αυτών εξαπέλυσε ευθεία επίθεση στους άνδρες των δυνάμεων καταστολής.

0,,18804648_303,00Σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, στην συγκέντρωση των ΗΟGESA δεν εμφανίστηκαν περισσότερα από 600 άτομα τελικά, ενώ αντίθετα οι αντιφασιστικές διαδηλώσεις, γιατί δεν έγινε μία αλλά αρκετές που δεν ενώθηκαν απαραίτητα μεταξύ τους, συγκέντρωσαν  περίπου 23.000 ανθρώπους.

Κεντρικό σύνθημα των διαδηλωτών κατά των HOGESA: «ΔΕΝ είστε εσείς ο λαός», «Πολεμήστε το ρατσισμό», «Καλώς ήρθατε πρόσφυγες», «Ίσα δικαιώματα για όλους», «Ο Ρατσισμός είναι το πρόβλημα», «Δικαίωμα παραμονής σε όλους» κ.ο.κ.